Hlavní navigace

Praktický průvodce: Jak a kde koupit kryptoměny?

8. 6. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V roce 2017 byla média plná zpráv o bezprecedentním zhodnocení kryptoměn a každému muselo být jasné, že se jedná o bublinu; přesto jsem se rozhodl také něco vsadit v tomto blockchainovém kasinu, což se ukázalo být složitější, než jsem si myslel.

Mimořádně silná mediální masáž v roce 2017 mě přiměla k tomu, abych se i já začal blíže zajímat o kryptoměny. Na rozdíl od snílků, kteří si mysleli, že pomocí kryptoměn rychle a bezpracně zbohatnou, koupí si dům a přestanou chodit do práce, jsem ke kryptoměnám vždy přistupoval jako k sázce v Tipsportu.

Jak jsem se sám přesvědčil, sehnat komplexní informace není vůbec snadné. Články Jak vybírat kryptoměny a Jak a kde koupit kryptoměny jsem pojal formou blogu, ve kterém popisuji své peripetie s výběrem a nákupem kryptoměn, a věřím, že vám informace v nich uvedené pomohou.

Nákup kryptoměn

Věděl jsem, co a za kolik chci koupit, ale nevěděl jsem, jak a kde. Články a tutoriály se téměř výlučně věnovaly obchodování, ale téměř neřešily, jak směnit reálné peníze za kryptoměny. Navíc mě mátlo názvosloví, kdy jednou bylo místo obchodů nazýváno směnárnou, podruhé burzou. Dovolte mi tedy nejprve objasnit tyto dva pojmy.

Směnárna (cryptocurrency exchanger) funguje tak, že na svůj účet založený ve směnárně zašlete peníze bankovním převodem nebo platbou kartou a směnárna vám je konvertuje do vámi vybrané kryptoměny. Směnárny, jako například Coinbase, obvykle nabízejí jen několik základních měn: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Clasic a Litecoin.

Jestliže si chcete koupit například Bitcoin, můžete si jej ve směnárně koupit za fiat měnu (reálné peníze). Jestliže si však chcete koupit Ripple, můžete ve směnárně koupit jednu z uvedených kryptoměn a tu pak až na burze směnit za Ripple.

Kryptosměnárny neposkytují své služby zdarma, ale jako klasické směnárny si k aktuální ceně připočítávají tzv. spread (jinými slovy za nižší cenu měnu vykupují a za vyšší cenu prodávají). Obecně pak platí, že nákup ve směnárně je o 1 až 5 % dražší než nákup na kryptoburze.

Burza (cryptocurrency exchange) je, stejně jako akciová burza, pouhým místem střetu nabídky a poptávky. Burza sama měny nevykupuje, pouze zprostředkovává nákup a prodej mezi investory navzájem. Například burza Kraken umožňuje krom obchodování množství měn i vkládat a vybírat eura či dolary. Seznam kryptoměnových burz naleznete například pod tímto odkazem.

Nenechte se však zmást označením směnárna či burza – tyto subjekty nejsou pod dohledem žádného státního regulatorního orgánu, jinými slovy, nikdo za nic neručí a při krádeži či zpronevěře se nikoho nedovoláte.

Proč nakupuji na Krakenu

V rámci registrace vyžaduje drtivá většina směnáren a burz naskenování občanského průkazu, pasu, případně i výpisu z účtu či faktury za telefon. Poslat doklady nějaké „garážovce“, která nespadá pod žádnou jurisdikci, se mi skutečně nechtělo. Ideálním řešením se pro mě stala burza Kraken (někdy označována za směnárnu). Do 2000 USD denně lze obchodovat bez dokladu totožnosti; pouze je nutné zasílat peníze z účtu, který je vedený na jméno shodné se jménem v registraci.


Autor: Marek Trnka

Ukázka verifikačních podmínek; zdroj: platforma Kraken

Další dobrou zprávou jsou minimální poplatky za obchody, pohybující se řekněme do 0,40 %. Seznam obchodovaných měn a konkrétní poplatky si můžete prostudovat ještě před registrací.

Jak nejlevněji poslat peníze

Dalším úkolem bylo zjistit, jak nejlevěji poslat eura nebo dolary (koruny nejsou akceptované) na sběrný investiční účet Krakenu v Německu. Velké banky si za vedení eurového účtu měsíčně počítají cca 50 Kč a za samotnou SEPA platbu i 200 Kč. Naštěstí je tu Fio banka, která bez jakýchkoliv podmínek vede eurové účty zdarma a za příchozí a odchozí SEPA platby si účtuje jen 20 Kč. Samotné připsání Krakenem je zdarma. Při posílání platby si je však třeba uvědomit, v jaké zemi je příjemce platby a v jaké je jeho bankovní účet.


Autor: Marek Trnka

Ukázka SEPA platby na Kraken z internetového bankovnictví Fio banky

Uložení kryptoměny

Po nákupu je měna uložena na serveru burzy či směnárny. Tyto subjekty se však běžně stávají terčem útoků hackerů, proto je mnohem bezpečnější převod do internetové, nebo ještě lépe do hardwarové peněženky; je třeba si uvědomit, že se pohybujete v kyberprostoru, kde se často krade.

Internetová peněženka je něco jako zjednodušené internetové bankovnictví. I v tomto případě je vaše kryptoměna uložena na nějakém serveru a záleží jen na šikovnosti hackera, zda do něj dokáže proniknout.

Nejlepším řešením je hardwarová peněženka, podobající se flash disku na heslo. Tato zařízení nejsou trvale spojena s internetem, proto se jich útoky nedotknou. Mezi nejrozšířenější patří Ledger Nano S a Trezor.


Autor: Marek Trnka

Ledger Nano S a Trezor Wallet; zdroj: alza.cz a hulacoins.com

Peněženky však automaticky neumožňují uložit jakoukoliv kryptoměnu, ale pouze podporovanou. Před nákupem peněženky se proto nejprve ujistěte, zda do ní půjde uložit i vaše kryptoměna. Ceny peněženek se pohybují okolo 2600 Kč.

Osobně jsem si vybral Ledger Nano S, která na rozdíl od Trezoru, podporuje uložení Ripplu. V zásadě existuje řada zajímavých kryptoměn, jako například VeChain, ale jejich uložení je pouze online, což představuje určité riziko krádeže. 

Deriváty na kryptoměny

Samozřejmě mě zajímalo, zda je možné obchodovat kryptoměny jako CFD a nemuset řešit směnárny, burzy a kupovat hardwarovou peněženku. Ano, možné to je, ale do jejich obchodování bych se nepouštěl ze dvou důvodů:

dan_z_prijmu

  1. vysoké spready v desítkách procent a
  2. obchodování na páku, kdy se můžete dostat hluboko pod nulu a brokerské společnosti budete ještě dlužit (garance maximálně nulových zůstatků jsou diskutabilní).

Na Cboe Futures Exchange existuje kontrakt na Bitcoin. ETF na kryptoměny sice existuje, ale obchoduje se pouze na kryptoburze Singularity-X, nikoliv tedy na klasické, regulované, akciové burze.

Disclaimer: Autor článku popisuje své vlastní zkušenosti a nikoho nenabádá k obchodování kryptoměn. Článek je určen výhradně ke studijním účelům a není investičním doporučením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje v oblasti testování, analýzy a vývoje softwaru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).