Hlavní navigace

Praktický návod, jak získat přídavky na děti

9. 10. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Máte děti? Pobíráte na ně přídavky? Jestli ne, je nejvyšší čas něco s tím udělat. Nárok na ně má totiž prakticky každý... tedy... vlastně jen ten, kdo má nějaké dítě, samozřejmě. Navíc můžete o přídavky zažádat i zpětně.

Systém sociální podpory pro rodiče s dětmi je nastaven tak, že podmínky pro přidělení přídavků na děti dnes splňuje přibližně 90 % občanů. Problém je zaprvé v tom, že o tom stále řada lidí neví, a zadruhé v tom, že se o jejich přiznání musíte přičinit sami. Takže jak na to?

Jestli patříte mezi kastu vyvolených (tedy těch, kteří nemají tak vysoké příjmy, aby neměli nárok na přídavky od státu), můžete zjistit poměrně snadno.

Postup je následující:

Vaše dítě má nárok na přídavek, pokud je mladší 26 let a není samostatně výdělečně činné, tedy staráte se o ně vy jako rodiče (protože např. ještě studuje). Tím pádem je vnímáno jako nezaopatřené. Stejnou úvahu mohou provést i samotné „děti“ – protože v 18 letech přechází starost o komunikaci se sociálním úřadem na jejich bedra (Studenti, nezapomínejte na to, že můžete mít nárok na přídavky a že tyto přídavky nedostanou rodiče, ale vy sami. A pokud vám řeknou rodiče, že nárok na přídavky nemáte, protože jim to tak kdysi nevyšlo, raději si ověřte, jestli se situace nezměnila a jestli rodiče dobře počítali).

Pokud je výše uvedená základní podmínka splněna, záleží už jenom na vašem příjmu a jeho poměru k životnímu minimu, zda nárok na přiznání přídavků na děti skutečně splňujete. Celý výpočet je poměrně jednoduchý:

1. v naší kalkulačce si spočtěte výši svého životního minima (zde hraje roli počet osob, které se počítají do domácnosti a jejich věk)
2. získané životní minimum vaší rodiny vynásobte třemi, tj. vypočtete trojnásobek svého životního minima
3. sečtěte všechny čisté příjmy celé vaší rodiny za minulý kalendářní rok a vydělte je dvanácti – získáte tak čistý měsíční příjem rodiny
4. pokud čistý měsíční příjem vaší rodiny nepřesahuje vypočtenou hodnotu trojnásobku životního minima, můžete otevírat šampaňské – s největší pravděpodobností vám ho zaplatí už první dávka přídavků

Rodiny s příjmem vyšším než je 3,0 násobek částky životního minima na přídavek nemají nárok.

Konkrétní výše přídavku závisí jednak na věku dítěte a jednak na poměru vašich příjmů k životnímu minimu. Následující tabulka nabízí přehled všech kombinací mezi oběma faktory:

Výše přídavku na dítě podle příjmu rodiny a věku dítěte měsíčně
Věk nezaopatřeného dítěte Výše přídavku na dítě podle příjmu rodiny v násobcích životního minima (ŽM)
do 1,1 ŽM 1,1 – 1,8 ŽM 1,8 – 3,0 ŽM
do 6 let 541 Kč 473 Kč 237 Kč
od 6 do 10 let 605 Kč 529 Kč 265 Kč
od 10 do 15 let 714 Kč 624 Kč 312 Kč
od 15 do 26 let 784 Kč 686 Kč 343 Kč

Z tabulky vyplývá, že přídavek je tím vyšší, čím je nižší příjem rodiny a čím starší dítě přídavek pobírá. „Nejlépe“ jsou na tom tedy nejchudší rodiny s už odrostlými dětmi. A čím více dětí je, tím více přídavků rodina pobírá, a naopak. Na druhou stranu z přídavků se nezbohatne, je to jen takové sympatické kapesné.

Následující tabulka vám pomůže získat představu o tom, jaké jsou asi hranice pro rodinné příjmy, které ještě splňují nárok pro připsání podpory. Opět tu jsou tři skupiny rozdělené podle násobků životního minima.

Příklady maximální hranice příjmů pro nárok na přídavek na dítě
Úplná rodina (oba rodiče) s počtem nezaopatřených dětí: Hranice čistého příjmu v Kč měsíčně
do 1,1 ŽM 1,1 – 1,8 ŽM 1,8 – 3,0 ŽM
jedno do 6 let 10 131 16 578 27 630
dvě 5, 8 let 12 210 19 980 33 300
dvě 12, 16 let 13 420 21 960 36 600
tři 5, 8, 12 let 15 048 24 624 41 040
čtyři 5, 8, 12, 16 let 17 743 29 034 48 390

Když už tušíte, že byste mohli mít na přídavek nárok, když už víte, jak vysoký přídavek byste mohli dostávat, zbývá jediné a podle mnoha zkušeností to nejtěžší – požádat o něj na sociálním úřadě.

Najít pobočku úřadu, pod který spadáte, ještě není problém. Záleží na místě vašeho trvalého bydliště a pak už stačí jen zalistovat Zlatými stránkami. Složitější však může být komunikace se samotným úřadem.

Do začátku se připravte asi na pět návštěv – na poprvé si vyzvednete všechna nezbytná lejstra, podruhé je přinesete vyplněná, ovšem chybí vám kopie občanského průkazu, což po vás ale na poprvé nikdo nechtěl. Potřetí nedonesete rodný list vašeho bratra, protože vám nikdo neřekl, že ho máte přinést. Napočtvrté zjistíte, že potvrzení o studiu bylo vyplněno na špatný rok, protože se paní úřednice spletla. Napopáté všechno sedí. Úřednice zkrátka uvolňují informace pomalu a postupně, najednou se je nikdy nedovíte, popřípadě vám každá řekne něco jiného.

Abyste se trápili co nejméně, pomůže vám, když budete vědět, že přídavek na dítě se vyplácí vždy po dobu dvanácti měsíců od října do září. Rozhodujícím obdobím pro výpočet příjmů je vždy předcházející kalendářní rok – např. pro období říjen 2002/září 2003 se nárok na přídavek dokládá příjmy za rok 2001. O přídavek můžete žádat i zpětně. Dříve bylo možné žádat o vyplacení přídavků až tři roky zpátky, před nedávnem došlo ke změně a zpětně dostanete vyplacen jen jeden rok.

Z osobních zkušeností mohu doporučit, abyste si předem přichystali tyto náležitosti, které po vás mohou a nemusejí na úřadě chtít:
 – fotokopie rodných listů všeho druhu
 – fotokopie občanských průkazů všeho druhu
 – potvrzení o příjmu od zaměstnavatele (zaměstnavatelů) za rok, jenž předcházel tomu, na který žádáte přídavky (formulář dostanete na úřadě)
 – potvrzení o studiu (nejen na rok, na který dávky žádáte, ale pro jistotu i na ten předchozí) od všech posuzovaných dětí, kterým už bylo 15 let (formulář dostanete na úřadě)
 – zkontrolujte, jestli jsou na všech formulářích vyplněny všechny kolonky, které podle úřednice mají být vyplněné, a zkontrolujte, jestli jsou podepsané

skoleni_15_4

Jestliže máte za sebou vstupní proceduru, zvyknete si na každoroční dokládání příjmů a potvrzení o studiu. Když už víte, jak na to, není to velký problém. Jen dbejte na to, abyste všechny doklady stihli opatřit vždy nejpozději do konce října, protože v opačném případě by mohlo být vyplácení dávky přerušeno.

Odměnou za všechny počáteční starosti vám bude pravidelný přísun nevelkých, ale příjemných částek, které mnohému studentskému rozpočtu jistě přijdou vhod. Za tu trochu úředničení to určitě stojí.

Jaké jsou vaše zkušenosti s vyřizováním přídavků na děti?

  • Dobré, s úřady nebyl problém.
    21 %
  • Takové normální.
    15 %
  • Špatné, domluvit se úředníky není legrace.
    56 %
  • Nevím.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).