Hlavní navigace

Praha patří mezi nejvyspělejší evropské regiony

10. 4. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mezi jednotlivými evropskými regiony jsou značné rozdíly ve výši průměrné mzdy, míry nezaměstnanosti či v počtu vysokoškolsky vzdělaných občanů. Které regiony jsou nejvyspělejší a které naopak zaostávají? A Evropo, div se, Praha patří mezi 15 nejlepších!

Není samozřejmě náhodou, že v ekonomicky nejvyspělejších evropských regionech (dle výše HDP na osobu) jsou nejvyšší mzdy, nejnižší nezaměstnanost a žije zde nejvíce vzdělaných občanů. V těchto regionech se daří podnikání a mají zde sídlo renomované firmy a finanční instituce. Kterých 20 evropských regionů je na tom nejlépe a které jsou naopak na konci pomyslné tabulky dle výše HDP na osobu?

Absolutní špička: Londýn a Brusel

Nejvyspělejším evropským regionem je již několik let za sebou Londýn, tedy město s nepřebernými podnikatelskými možnostmi a sídlem všech významných světových firem. Hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele je v Londýně více než trojnásobně vyšší oproti průměru Evropské unie jako celku.

V Londýně sídlí nejvíce firem zabývajících se informačními a komunikačními technologiemi. Tyto technologie dramaticky ovlivňují náš každodenní život (způsob vykonávání práce, pracovní vztahy, organizaci podniků, přípravu na budoucí povolání, způsob naší vzájemné mezilidské komunikace, …).

Nové a dokonalejší technologie vedou k růstu produktivity a práce průmyslu, ke zvyšování kvality poskytovaných služeb a mnohdy také ke snižování nezaměstnanosti. Dnešní svět je informační společností, ve které jsou klíčovými faktory konkurenceschop­nosti jednotlivých firem či podnikatelů, kvalita a rychlost.

Brusel těží především ze svého výsostného postavení, kdy je sídlem řady evropských a světových institucí.

Jediným východoevropským regionem, který se dokázal vměstnat mezi dvacítku nejlepších regionů, je Praha, která vykazuje dokonce 14. nejvyšší HDP na obyvatele v Evropské unii. Všech 20 nejvyspělejších regionů vykazuje HDP na jednoho obyvatele o 50 % vyšší než činí průměr Evropské unie jako celku.

Lucembursko – malý evropský gigant

Malé Lucembursko je stejně jako řada dalších malých členských zemí Evropské unie (Dánsko, Kypr, Malta, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Slovinsko) bráno jako jeden region. Z tohoto důvodu je na tom v celkovém hodnocení domácí ekonomika nejlépe ze všech evropských zemí.

Lucemburská ekonomika je výkonná a vyznačuje se vysokou dynamikou rozvoje a růstu. Prim v národním hospodářství hraje ocelářství, finanční služby a telekomunikace. Domácí firmy se můžou pochlubit vysokou produktivitou práce, rozvojem nových technologií a vlastním know-how.

Ekonomika těží z rozvinuté sítě služeb podnikům. V obchodní bilanci vykazuje země každoročně přebytek. Lucembursko je jedna z mála členských zemí Evropské unie, která má v posledních letech vyrovnané státní rozpočty. V zemi je absolutně nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii (4,1 %).

Nezaměstnanost mládeže, starších občanů či dlouhodobá nezaměstnanost nejsou takovým problémem jako ve většině ostatních evropských zemích. Kdo chce v Lucembursku pracovat, ten si práci najde. Lucemburčané tvoří vzdělanou a kvalifikovanou pracovní sílu. Téměř všichni hovoří minimálně dvěmi světovými jazyky (především německy, francouzsky a anglicky).

Produktivita práce je v zemi nejvyšší ze zemí Evropské unie. Dosahuje 170 % průměru Evropské unie jako celku. Mzdy jsou v Lucembursku nejvyšší v Evropské unii. Průměrná mzda činí 3 350 euro za měsíc, minimální mzda činí 1503 euro (od 1. 10. 2005).

Polským regionům patří poslední místa

Dvanáct z dvaceti regionů s nejnižším HDP na obyvatele je z Polska. Tato regionální nevyrovnanost v Polsku se promítla i např. do zákonné úpravy udělování podpory v nezaměstnanosti, kdy délka podpory v nezaměstnanosti záleží na míře nezaměstnanosti v regionu, ve kterém občan žije.

Je-li nezaměstnanost v regionu nižší, než je průměr v zemi, má občan nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 6 měsíců, když je regionální nezaměstnanost vyšší, než činí průměr v zemi, tak má občan nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 12 měsíců. Jestliže je v regionu nezaměstnanost dvojnásobně vyšší, než činí průměr v Polsku, má občan nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 18 měsíců.

Při porovnání jednotlivých členských zemích však vykazuje nižší HDP než Polsko Lotyšsko. Polsku zlepšuje jeho ekonomické ukazatele čtveřice nejvyspělejších regionů. Všech 20 regionů s nejnižším HDP na jednoho obyvatele nevykazuje HDP ani na úrovni 50 % Evropské unie jako celku, poslední Lubeskie dokonce ani jedné třetiny.

skoleni_15_4

Dvacet nejvyspělejších regionů EU(dle HDP na obyvatele)
Pořadí Region Země
1 Inner London Velká Británie
2 Bruxelles-Capitale Belgie
3 Luxembourg Lucembursko
4 Hamburg Německo
5 Ile de France Francie
6 Wien Rakousko
7 Berkshire, Bucks and Oxfordshire Velká Británie
8 Provincia Autonoma Bolzano Itálie
9 Stockholm Švédsko
10 Oberbayern Německo
11 Aland Finsko
12 Utrecht Nizozemsko
13 Darmstadt Německo
14 Praha Česko
15 North Eastern Scotland Velká Británie
16 Bremen Německo
17 Southern and Eastern Irsko
18 Noord-Holland Nizozemsko
19 Lombardia Itálie
20 Groningen Nizozemsko

Pramen: Eurostat 04/04/2005: NUTS2 regions, Eligibility simulation 2007–2013

Dvacet regionů s nejnižším HDP na obyvatele(řazeno od nejnižšího HDP/obyv.)
Pořadí Region Země
1 Lubeskie Polsko
2 Podkarpackie Polsko
3 Wschodni Polsko
4 Warminsko-Mazurskie Polsko
5 Podlaskie Polsko
6 Swietokrzyskie Polsko
7 Észak-Magyarország Maďarsko
8 Opolskie Polsko
9 Észak-Alföld Maďarsko
10 Východné Slovensko Slovensko
11 Lotyšsko Lotyšsko
12 Malopolskie Polsko
13 Lubuskie Polsko
14 Dél-Alföld Maďarsko
15 Lódzkie Polsko
16 Kujawsko-Pomorskie Polsko
17 Litva Litva
18 Stredné Slovensko Slovensko
19 Dél-Dunántúl Maďarsko
20 Zachodniopomorskie Polsko

Pramen: Eurostat 04/04/2005: NUTS2 regions, Eligibility simulation 2007–2013

Zařadíme se mezi nejvyspělejší země Evropské unie?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).