Hlavní navigace

Názor k článku Pracovali byste zadarmo? Pohled finančního poradce na provize od Petr Dufek - Patriku: Částečně s Vámi souhlasím - regulace ve...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2016 14:06

    Petr Dufek

    Patriku: Částečně s Vámi souhlasím - regulace ve smyslu vyšších požadavků na vzdělání a povinnost členství v nějaké komoře by nic nevyřešila.

    Nicméně, naprostý zákaz pojišťovnám vyplácet provize by naopak mohl vést k dalším problémům. Ideální ukázkou je taková Velká Británie, kde tento model zavedli. V současnosti tento model zapříčil, že si služby finančního poradce může dovolit pouze vyšší střední třída nebo střední podniky a vyšší.
    ostatní (většina) si v současnosti musí dělat poradce sama sobě, oběhnout si pojišťovny nebo bankovní domy - pokud si chtějí vytvořit nějaké porovnání.
    Z čehož vyplývá, že ani tento model není zcela ideální. Protože opravdu né každý si může nebo je ochotný zaplatit třeba 3000Kč/ročně za služby finančnímu poradci, aby se mu staral o finanční portfolio.

    Osobně si myslím, že lépe to mají na Slovensku, kde to funguje v současnosti tak, že Finanční poradce může být placen pouze klientem a nesmí přijímat provize od fin. institucí.
    Nicméně vele toho fungují i takzvaní FINANČNÍ ZPROSTŘEDKOVATELÉ, kteří mohou udělat porovnání jednotlivých produktů jednotlivých pojišťoven, ale nesmí si říkat poradci a nesmí klientům radit, který z produktů je lepší a naopak - tito zprostředkovatelé jsou pak placeni provizí z prodeje.

    Osobně si myslím, že toto by nejvíce pomohlo očistit trh - stačilo by pouze věci nazývat pravými jmény.

    Finančního poradce - by potom skutečně nedělal každý, kdežto finančního zprostředkovatele by klidně mohli všichni dělat dál.

    Rozdíl by byl akorát v tom, že klient by přesně viděl, kdo je odborník a kdo prodejce.

    RADA NENÍ NIKDY ZADARMO a DOBRÁ UŽ TEPRVE NE

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).