Hlavní navigace

Pračky zlevnily, ale jako spotřebitelé neušetříte

8. 2. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tlak na cenu ze strany spotřebitelů vytváří zadání zkonstruovat levnou pračku, která bude žádána, s vedlejším účinkem – moc nevydrží.

Statistické sledování cen praček je tak svým způsobem zavádějící, zákazníci sice koupí pračku levněji, ale jsou nuceni koupit novou pračku častěji, než tomu bylo dříve. I když si za průměrný plat můžeme koupit praček více, neznamená to nutně, že je to pro nás výhodnější.

Inflace cen praček, aneb jak pračky v průběhu doby zlevňovaly

Pračky vyšších standardů kvality dnes kvůli vyšší ceně na odbyt moc nejdou, ve srovnání s všudypřítomnými „levnými“ pračkami jsou většinou spotřebitelů považovány za „drahé“. Spotřebitelé jsou posedlí cenou, a tak jsou výrobci praček pro udržení konkurenceschopné ceny nuceni ořezávat náklady.


Autor: Isifa.com

Ilustrační obrázek

Jsou dnešní spotřebiče méně kvalitní?

Standardy kvality a konstrukční koncepce praček byly přehodnoceny, osvědčené metody a vzory se změnily ve prospěch levnějších výrobních metod a levnějších dílů. Snížit výrobní náklady také umožnila masová výroba komponent a sub-montážních celků, zacílená de facto na uspokojování celosvětové poptávky.

Středně cenovou kategorii pračky dnes můžeme koupit levněji než kdy předtím. V roce 1990 bylo možné ve Velké Británii pořídit pračku na 4,5 kg prádla, umožňující ždímat s použitím 1200 otáček za minutu, za více než 400 liber.

V roce 2008 pak bylo možné koupit pračku na 6 kg prádla, lepe ždímající s využitím až 1600 otáček za minutu, za 210 liber. To je inflace v opačném směru.

Podobně můžeme díky Českému statistickému úřadu pohlédnout na vývoj cen elektrických praček v Česku, viz obrázek 1.

Za nominálních deset tisíc korun bychom si mohli do roku 1990 koupit za tehdy regulovanou cenu asi tři pračky, po roce 2006 bychom si za stejnou nominální sumu mohli koupit pračku jednu.

Za rostoucí průměrnou hrubou mzdu bylo možné od roku 1995 rok od roku koupit větší množství praček, pračky vzhledem k nominální mzdě zlevňovaly.


ZDROJ: ČSÚ, aplikace Kolik jsem si mohl koupit

Množství elektrických praček, které bylo možné v různých letech pořídit za nominálních 10 tisíc korun a hrubou průměrnou mzdu v daném roce.

Jsou moderní pračky postaveny pouze na 5 let?

Údaje o skutečné životnosti praček v domácnostech nejsou k dispozici, lze jen dohledat některé odhady. Pračka se samozřejmě bude opotřebovávat rychleji, pokud budete prát často, třeba každý den, než když budete prát třeba jen dvakrát týdně. Dokládají i zkušenosti spotřebitelů:

  • Dva a půl roku po koupi nám mechanik doporučil neinvestovat do opravy pračky (oprava 3tisíce – vadné ložisko). Pereme opravdu často, máme 3 děti, takže denně, někdy i více praček
  • Máme ji asi 5 let, úplně přesně to nevím, a může za sebou mít takových dobrých 900 vyprání, možná i víc. Mamka to všechno počítá na roky, ale ona pere 1–2× do týdne a já poslední rok každý den a předtím tak 2–3× týdně.

Průměrné použití automatické pračky v domácnosti může být kolem 250 cyklů za rok, zákaznické segmenty sahají od single-domácností, které potřebují 110 pracích cyklů za rok, až po hotely a prádelny, které své stroje běžně namáhají 1500 až 3000 cykly ročně. Pračka je zkonstruována na jistý předpokládaný počet pracích cyklů, odpovídajících projektované technické životnosti. Konkrétní pračka tedy může být navržena pro teoretický technický život 2500 pracích cyklů s plným programem při 95 ° C, nebo 3500 cyklů při 60 ° C. Některé zdroje pak pro případ běžného domácího použití hovoří o životnosti pračky 11 až 14 let.

Ačkoliv všechny pračky mají funkčně podobné komponenty, jejich životnost měřená v pracích cyklech se pohybuje od 2 až po 10 tisíc cyklů v případě praček vysokých standardů kvality. Protože je záruční doba obvykle ne více než dva roky, průměrní uživatelé jsou motivováni kupovat nejlevnější spotřebiče a získat v průměru 2 tisíce pracích cyklů.

Konstrukční řešení a "optimalizovaná“ životnost

Spotřebitelé jdou neúnavně po ceně a po levnějších typech, ovšem snížení nákladů, dosažitelné inovativními výrobními metodami a postupy jsou limitované. Výrobci se tak nevyhnutelně museli uchýlit ke zkrácení délky síťového kabelu a hadice, snížení kvality povrchových úprav, změny v provedení a pevnosti hlavního krytu, výměně kovových dílů za plastové atd.

Pro upokojení poptávky po levné ceně rovněž došlo k odklonu od vyměnitelnosti dílů. Když dříve byla projektovaná životnost pračky dlouhá, museli výrobci zajišťovat náhradní díly a technickou podporu nezávislým opravnám, což ještě více zvyšovalo náklady. Náhradní díly jsou tak dnes výrobci záměrně navrženy tak, aby nebylo nutné na skladech držet mnoho dílů nebo aby bylo ekonomičtější neopravovat a koupit výměnné moduly, popřípadě raději celou pračku novou.

Ve snaze snížit náklady, mnozí výrobci používají techniky, které znemožňují provádět některé opravy. Zatímco dříve bylo možné vyměnit jeden díl, nově musí být při opravě vyměněna celá sestava. A tak dnes může opravář konstatovat „odešlo ložisko na bubnu, který je vyroben jako svařenec bez možnosti rozmontování, nepůjde vyměnit, musí se vyměnit celý buben a to se nevyplatí." Jiným příkladem než zalisovaná ložiska, která nemohou být sražena a vyměněna, jsou motory, které nejsou šroubovány, ale svařeny, čerpadla, které nemají žádné vyměnitelné díly – vyměnit lze pouze celé části, které jsou relativně drahé.

Je lepší koupit novou, než starou opravovat

Ceny nových praček v reálném vyjádření v průběhu času rapidně zlevnily, ale jejich opravy velmi zdražily. Vzhledem ke stále se snižujícímu rozdílu mezi náklady na opravy a náklady na nákup pračky nové, dochází k zásadnímu úbytku v počtu opravovaných praček. Pokud po pěti letech představují náklady na opravu kolem poloviny pořizovací ceny, racionálně je lepší koupit novou, než starou opravovat. Spotřebitelé se chovají racionálně a stále častěji volí řešení v podobě nákupu pračky nové:

dan_z_prijmu

  • Taky jsme do pračky staré 8 let vrazili asi 600 korun, a to ještě ze známosti, a už máme doma tři týdny novou, po opravě to nevydrželo ani 14 dní a odešly ložiska, oprava by stála asi 2,5 tis. Kč a opravář řekl, že to nemá cenu, že to vymění a za chvilku odejde něco jiného.
  • Švagrové se rozbila pračka před Vánocemi, tak dali za opravu 1500 Kč a na jaře se jim zase rozbila, oprava měla být za 3000 Kč, tak šli do nové.
  • Tak mě vyčíslili opravu pračky na 3,5 tisíce korun a to jsem prohlásila, že to už do staré pračky nedám, protože kde mám psáno, že v ní neodejde za chvíli zas něco jiného. Koupila jsem novou. Povedla se mi v akci za 5000 korun. Takže rozhodně bych 6 tisíc do opravy staré nedávala.

Doby se mění, aneb když platíš málo, dostaneš méně pracích cyklů

Při poslední opravě mi opravář důvěrně sdělil, že pračky jsou dnes stejně brány jako spotřební zboží s životností tak 5 let, kde jsou ty doby, kdy se koupila pračka a vydržela celý život…,“ konstatuji postřeh jedné spotřebitelky.

Někdo by mohl říci, že „staré poctivé mašiny" se už nedělají, ale skutečností je, že je možné koupit dražší pračky s delší životností, ovšem tyto jsou ve srovnání s většinou praček „normálních“ považovány za velmi drahé. Pračka v provedení vysoké třídy kvality může mít v závislosti na míře skutečného použití životnost 15 až 20 let, ale většina výrobců upřednostňuje dodávky pro masový trh ve velkých množstvích za nižší ceny, ovšem s mnohem kratší životností.

Vyrábějí se podle vás méně kvalitnější pračky?

  • Ano, rozhodně
    82 %
  • Ne, kvalita je nyní stejná možná i lepší
    6 %
  • Nevím, nedokážu posoudit
    12 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje šíření poznání, uplatňování procesního i finančního řízení podniků, optimalizaci investic, strategickému a manažerskému poradenství včetně lektorské činnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).