Hlavní navigace

Pozor na padělky!

19. 9. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Padělatelství je starý a výnosný obor nelegálního podnikání. Mince nebo obrazy se padělaly už před několika staletími. Dnes se padělá kdeco - peníze, spotřební elektronika, léky... Při koupi padělku můžete nejen prožít zklamání a finanční ztrátu, ale může vám jít doslova o život!

Padělků bankovek neubývá

Peníze se padělají od doby, kdy se začaly jako platidlo používat. Svědčí o tom archeologické nálezy padělatelských dílen zařízených na ražbu mincí i drakonické tresty, které měly už v dávných dobách od této činnosti každého odradit. Dnes sice odhalený padělatel nepropadne hrdlem, ale i tak může počítat s mnohaletým vězením. Souboj mezi národními bankami emitujícími platidla a padělateli rozhodně neztrácí na intenzitě, jen se s technickým pokrokem přesouvá na stále vyšší úroveň.

Podle údajů České národní banky bylo v loňském roce na území České republiky zadrženo 9 295 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí v nominální hodnotě 10,8 milionu Kč. Vedle toho bylo zadrženo také 386 284 kusů reprodukcí a napodobenin bankovek a mincí různých měn a hodnot. Stále větší počet padělků přitom pochází z odvodů tržeb právnických osob. Znamená to, že byly v oběhu a odhalit se je podařilo až odborníkům České národní banky, což svědčí o narůstající kvalitě, a tedy i nebezpečnosti padělků.

Z českých bankovek byla nejčastěji padělána bankovka s nominální hodnotou 500 Kč. Je to dáno tím, že se jedná o hojně používanou bankovku, jejíž hodnota už za padělání stojí. Naopak značně poklesl počet zadržených padělků bankovek nominální hodnoty 5 000 Kč, s nimiž se platí méně často a každý si takto vysokou bankovku při placení pečlivě prohlédne. Z padělků valut se nejčastěji vyskytovaly nominály 50 EUR a 100 USD. Většina všech zadržených padělků byla vyrobena s použitím kopírek a další kancelářské techniky.

Peníze pečlivě prohlížejte

Šance, že narazíte na padělek, není velká, ale rozhodně to není vyloučeno. Podle České národní banky připadá na jeden milion bankovek v oběhu přes třicet zjištěných padělků, u eurobankovek pak ještě skoro dvakrát více. Největší nebezpečí na vás číhá tam, kde se bankovkám při placení nevěnuje velká pozornost, platí se v nepřehledné situaci, mizerném osvětlení atd. Typicky třeba v různých hernách a barech, při pouličním prodeji atd. Věnovat pozornost bankovkám, které vám někdo vrací při placení, se však vyplatí naprosto všude.

Dostane-li se vám do peněženky padělek, kterým budete chtít někde jinde zaplatit, hrozí vám v lepším případě, že o falešnou bankovku bez náhrady přijdete. Nevyhnete se také zvídavým otázkám policie na téma, kde jste k bankovce přišli a proč jste se s ní pokoušeli zaplatit. Pro každého, kdo padělek ve své peněžence sám odhalí, je pokušení zkusit ho udat zpět do oběhu jistě velké. Přijít o peníze totiž určitě nikdo nechce. Každý, komu se však takovýto úmysl prokáže, může počítat s peněžitým trestem nebo dokonce až dvouletým vězením.

Nejlepší tedy je, snažit se černého Petra v podobě padělku vůbec nezískat. Přijímáte-li bankovky středních a vyšších nominálních hodnot, měli byste se spoléhat nejen na zrak, ale především na svůj hmat. Nejobtížnější totiž bývá napodobit speciální bankovní papír i reliéfní ochranné prvky na bankovkách. Doporučit lze, abyste bankovku, která se vám zdá něčím zvláštní a máte jakékoliv pochybnosti o její pravosti, vůbec nepřijímali.

Vyobrazení ochranných prvků na českých bankovkách včetně informací, které vám usnadnění rozeznat padělky, naleznete na stránkách České národní banky.

Kvalita padělků roste

Kvalita padělků se hodnotí na pětibodové stupnici jako ve škole. Odhalit padělky zařazené do prvních dvou stupňů: 5 – neumělý padělek a 4 – méně zdařilý padělek by nemělo činit potíže nikomu, kdo je gramotný a dostatečně při smyslech. Tyto padělky, kterých je zatím nejvíce, se od originálu výrazně liší barevným provedením, kvalitou tisku i papíru. Ochranné prvky na nich buď zcela chybějí, nebo jsou jen velmi nedokonale napodobeny.

V poslední době však přibývá i padělků, které už laik rozpoznat nemusí. Díky dostupnosti velmi kvalitní kopírovací a tiskové techniky včetně speciálního grafického softwaru se stále častěji objevují padělky třetího a druhého stupně – zdařilé a nebezpečné. Výskyt padělků prvního stupně – velmi nebezpečných je naštěstí poměrně řídký. Vyrobit takto kvalitní padělek, který od originálu rozezná pouze školený odborník, vyžaduje padělatelskou dílnu se zcela speciálním vybavením a zkušeným personálem.

Na kvalitní padělky lze narazit spíše než u českých korun u valutových bankovek. V tomto směru drží primát americká stodolarovka, která je zřejmě nejvíce padělaným platidlem všech dob. Vděčí za to svému prakticky celosvětovému rozšíření, dlouhá léta neměnné podobě a donedávna i absenci moderních ochranných prvků. V centru zájmu padělatelů je ovšem i nová evropská měna euro. Velmi zdařilé padělky některých eurobankovek se v některých zemích objevily dokonce ještě předtím, než byly do oběhu uvedeny originály. V letošním prvním pololetí pak Evropská centrální banka zadržela již na tři sta tisíc falešných eurobankovek.

Pozor na falešné šperky

Není všechno zlato, co se třpytí. U šperků to platí doslova. Jak ale odlišit výrobek z drahých kovů od různých napodobenin z kovů daleko méně ušlechtilých? Slouží k tomu puncovní značky vyjadřující státní záruku pravosti šperku, tj. ryzosti zlata či jiného drahého kovu v něm obsaženého. Platnou puncovní značkou musejí být opatřeny všechny šperky a další výrobky z drahých kovů – zlata, stříbra, platiny a některých dalších kovů – vyrobené či dovezené a prodávané na území České republiky.

Lide sice vědí, že šperky by měly být označeny puncovní značkou, ale drtivá většina z nich nemá nejmenší ponětí, jak má taková puncovní značka vypadat, natož pak jakou ryzost která značka vyjadřuje. Stejně jako je nijak neudiví podobizna George Washingtona na falešné stodolarovce jasně prozrazující, že vznikla domalováním nul na jednodolarovku, za puncovní značku jsou ochotni považovat i rýpanec od hřebíku. Vyobrazení českých puncovních značek lze přitom najít na stránkách Českého puncovního úřadu.

Ani to, že je nějaký šperk opatřen puncovní značkou, však nedává stoprocentní záruku jeho pravosti. I puncovní značky se padělají. Svědčí o tom upozornění na padělky, které Český puncovní úřad vydává. Jedinou spolehlivou obranou tedy zůstává nekupovat šperky z podezřelých zdrojů. Myslet si, že masivní zlatý prsten koupený za pár stokorun na parkovišti u hypermarketu nebo na nádraží od snědého spoluobčana bude skutečně ze zlata, může jen velmi naivní člověk.

Falzifikáty v umění jsou běžné

Padělky platidel lze skoro vždy odhalit díky možnosti jejich přímého porovnání s originálem. Ryzost šperků lze snadno ověřit na prubířském kameni, popřípadě s využitím jiných velmi spolehlivých metod. Odhalit kvalitní padělek uměleckého díla ale tak jednoduché není. Možnost srovnání s originálem téhož obrazu či plastiky většinou chybí a i možnosti moderních nedestruktivních metod ověřování pravosti jsou omezené. Často tedy nezbývá nic jiného než se spolehnout na posudek znalce umění, který však nikdy neskýtá absolutní jistotu, že se skutečně jedná o originál známého umělce.

U některých malířů je dokonce zcela jisté, že všechny jim dnes přisuzované obrazy by za svého života ani nestihli vytvořit. Podle některých odhadů padělky tvoří až polovinu uměleckých děl umístěných zejména v soukromých sbírkách. Odhalit je však není snadné i proto, že každý, kdo do nákupu obrazu investoval velkou částku peněz, vůbec netouží po nějakém dalším zkoumání již zakoupeného díla. Co kdyby se přišlo na to, že se jedná o padělek?!

Při nákupu uměleckých děl, která stojí za to někomu opravdu kvalitně padělat, jde minimálně o statisícové částky v korunách, nebo spíše třeba v dolarech. Pro většinu lidí tedy asi nebude obava z toho, že si místo originálního uměleckého díla pořídí padělek, příliš aktuální. Pokud přesto do nákupu obrazu či jiného díla hodláte investovat větší obnos, bez rady odborníka se nejspíše neobejdete. Ten vám pak jistě doporučí, abyste především nakupovali pouze od seriózních prodejců, a to díla s historicky ověřeným původem.

Padělaná elektronika může zabíjet

Výroba většiny spotřebního zboží se již z Evropy či Ameriky přesunula do jihovýchodní Asie. Tamějším nízkým výrobním nákladům daným extrémně levnou pracovní silou totiž nelze dlouhodobě konkurovat. Není tedy divu, že stále více západoevropských i amerických výrobců se zabývá jen výzkumem, vývojem a designováním výrobků. Jejich výrobu pak svěřují asijským výrobcům. Kvalitu výroby si však každá renomovaná firma o to pečlivěji hlídá.

Spotřebiteli může být vcelku jedno, zda kupovaný výrobek mu vznikl za humny nebo na druhém konci světa. Dobrá obchodní značka by měla být zárukou kvality v obou případech. Bohužel tomu ale tak vždy není. Tak jako se padělají peníze a šperky, padělá se i značkové zboží – od sportovní obuvi a oblečení až po spotřební elektroniku. Asijští výrobci si s autorskými právy a licencemi nikdy moc hlavu nelámali. Také o certifikaci neznačkových výrobků před jejich uvedením na trh většinou nemůže být řeč. Hlavní je, že jsou výrobky levné a jdou dobře na odbyt.

Pokud si na tržišti koupíte teplákovou soupravu Adidas za pět set korun, tenisky Nike za třistapadesát nebo zlaté Rolexky za tisícovku, asi se nemůžete divit, že nízké ceně bude odpovídat nízká kvalita, která nemá s originálem nic společného. Horší však je, že si tu můžete koupit i padělané elektrické ruční nářadí, s nímž si můžete ošklivě ublížit – baterie do mobilního telefonu mající v určitém provozním režimu tendenci vybuchovat nebo třeba probíjející nabíječky monočlánků, které navíc snadno mohou způsobit požár.

Prodám Tamiflu, zn. levně

Zbožím, které skvěle naplňuje požadavky padělatelů, jsou léky a různé potravinové doplňky. Jsou vzhledově snadno napodobitelné, dostatečně drahé a přitom poptávané. Viry, bakterie, nezdravý životní styl a znečištěné životní prostředí se spolehlivě starají o stálý přísun zákazníků. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace ze všech celosvětově prodaných léčiv připadá 10 % na padělky. Ovšem z léků a potravinových doplňků prodaných po internetu padělky údajně tvoří až 40 %!

dan_z_prijmu

Obdržíte-li místo léku či potravinového doplňku padělek, v lepším případě nebude obsahovat účinnou látku, v horším pak bude obsahovat něco jiného. Je nasnadě, že takový lék nejenže nepomůže, ale naopak může způsobit vážné zdravotní obtíže. Vyprávět by o tom mohli třeba ve společnosti Pfizer, jejíž slavná modrá pilulka Viagra vracející mužům potenci byla a je velmi oblíbeným cílem padělatelů. Dalším lékem, o který je v poslední době v souvislosti s hysterií kolem ptačí chřipky enormní zájem, a to jak mezi kupujícími tak mezi padělateli, je antivirotikum Tamiflu.

V Česku se mohou léky prodávat pouze v lékárnách. Jejich zásilkový prodej po internetu tedy u nás není legální. Internet však nezná hranice a některé státy internetové lékárny tolerují. Doporučení obezřetného postupu při jakémkoliv nákupu zásilkovým prodejem platí v případě léků a potravinových doplňků dvojnásob. Na rozdíl od kamenných obchodů kupující nikdy nemůže mít jistotu, kdo mu zboží prodává a v jaké kvalitě mu bude dodáno. V případě padělaných léků přitom může jít doslova o život!

Setkal/a jste se s padělanou bankovkou?

  • Ano, obdržel/a jsem ji.
    16 %
  • Ano, na výstavě.
    7 %
  • Ne, nevím o tom.
    69 %
  • Ne, jsem si zcela jist/a.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).