Hlavní navigace

Povinné ručení - podle čeho vybírat?

7. 12. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pro většinu klientů pojišťoven je při výběru povinného ručení rozhodujícím faktorem cena. Jsou ale i další faktory, které bychom neměli opomíjet – především asistenční služby, doplňková pojištění a další slevy či možnosti připojištění… Jaké služby pojišťovny nabízejí?

Porovnávané pojišťovny jsou seřazeny podle loňského počtu klientů.

Česká pojišťovna

Z hlediska počtu klientů povinného ručení největší Česká pojišťovna nabízí dva limity pojistného krytí – Standard (35 mil. Kč zdraví / 18 mil. Kč majetek) a Bonus Exclusive (100 mil. Kč / 100 mil. Kč).

Asistenčních služby ČP standardně zahrnují zprostředkování pomoci při nehodě v ČR i v zahraničí, příjezd zásahového vozidla a práce mechanika do 2 hodin zdarma, odtah zdarma, převoz do ČR, pokud by oprava v zahraničí přesáhla 8 hodin, v případě neekonomické opravy nebo odcizení vozidla zajištění a úhradu administrativních náležitostí v souvislosti s jeho ponecháním v cizině, poradenství a telefonické tlumočení, pojištění právní ochrany v ceně 10 tisíc Kč – přesný rozsah se řídí uzavřenou kombinací pojištění.

Při kombinaci s havarijním pojištěním má klient navíc nárok na úhradu nákladů na dopravu, úhradu nákladů na ubytování, půjčku peněz, zajištění náhradního řidiče, zajištění a úhradu přechodného uložení vozidla.

Z doplňkových pojištění si může sjednat pojištění čelního skla, pojištění zavazadel a věcí osobní potřeby, pojištění úrazu dopravovaných osob, pojištění asistenčních služeb pro případ nehody a poruchy.

Jaké cenové změny pro řidiče připravily pojišťovny v povinném ručení? Čtěte v článku Dana ŠvarcePovinné ručení – novinky pro rok 2005“.

Kooperativa

Pojišťovna Kooperativa přináší limit pojistného krytí Standard ve výší 54 mil. Kč / 54 mil. Kč. Tato varianta v ČR zaručuje odtah nepojízdného vozidla do 50 km zdarma a bezplatné uskladnění nepojízdného vozu do 10 dnů.

V cizině pojišťovna zaručuje odtah do 50 km (120 euro) zdarma, nocleh pro posádku do 50 euro/osobu, právní pomoc do 750 euro, finanční výpomoc do 1000 euro (na základě složení jistoty třetí osobou v ČR), uskladnění nepojízdného vozidla do 7 dnů (max. 13 euro na den), vzkazovou službu a telefonické tlumočení při jednání s úřady. Novinkou je zahraniční zapůjčení náhradního vozidla až na 7 dnů.

Za příplatek lze připojistit čelní sklo, náklady na zapůjčení vozidla, úrazové pojištění, právní ochranu a pojištění asistence.

Česká podnikatelská pojišťovna

ČPP nabízí dva limity pojistného krytí Speciál (45 mil. Kč / 30 mil. Kč) a Super (54 mil. Kč / 54 mil. Kč).

Asistenční služby zahrnují opravu a odtah poškozeného vozidla při nehodě a poruše, ubytování v místě přerušení cesty z důvodu nehody či poruchy, úschova nepojízdného vozidla, právní rady, tlumočení při styku s úřady.

K dalším výhodám patří sleva 10 % na havarijní pojištění All Risk, u tarifu Super získáte slevu 30 % na Cestovní zdravotní připojištění VZP a Sdružené pojištění ČPP. Pojištění zahrnuje i úrazové pojištění řidiče.

ČSOB Pojišťovna

ČSOB Pojišťovna nabízí také dva limity pojistného krytí – Standard (24 mil. Kč / 24 mil. Kč) a Dominant (60 mil. Kč / 60 mil. Kč).

Asistenční služby zahrnují úhradu zásahu silniční služby (opravy na místě nebo odtahu anebo úschovy vozidla) při nehodě do 1500 Kč v ČR a 60 euro v zahraničí, při poruše do 500 Kč v ČR a 60 euro v zahraničí, úhradu zásahu silniční služby (opravy na místě nebo odtahu anebo úschovy vozidla) při nehodě do 1500 Kč v ČR a 60 euro v zahraničí, při poruše do 500 Kč v ČR a 60 euro v zahraničí a non-stop poradenskou službu, dostupnou kdekoli v Evropě, a to v češtině.

Dalšími výhodami jsou zdarma úrazové pojištění řidiče, zdarma pojištění škod na věcech, které měl na sobě nebo u sebe řidič, jeho manžel či druh a osoby příbuzné v řadě přímé. K povinnému ručení je možné sjednat doplňkové pojištění čelního skla vozidla pro případ jeho poškození nebo zničení. Formou připojištění si lze přiobjednat i další asistenční služby.

Allianz

Pojišťovna Allianz nám nabízí hned tři limity krytí – základní (35 mil. Kč / 18 mil. Kč), vyšší (50 mil. Kč / 50 mil. Kč) a nejvyšší (100 mil. Kč / 100 mil. Kč).

Asistenční služby fungují na území ČR a EU. Při nehodě i v případě poruchy pojišťovna hradí výlohy za příjezd silniční služby, za naložení poškozeného vozidla a za jeřáb, náklady na opravu vozidla na místě, náklady na odtah vozidla do 1500 Kč v ČR a do 3000 Kč v EU. Pokud došlo k vážné poruše, nehodě či odcizení vozidla, hradí pojišťovna ubytování do výše 1000 Kč na osobu a den maximálně po dobu 2 dnů.

Máte-li současně sjednáno havarijní pojištění i povinné ručení, limity plnění shodné služby se vám sčítají.

Připojistit lze i úrazové pojištění osob ve vozidle (vlastníte-li i havarijní pojištění, můžete připojistit i skla, zavazadla a náklady na pronájem náhradního vozidla).

Kdy po vás může pojišťovna vymáhat škodu, kterou za vás uhradila z povinného ručení? Čtěte v článku Petra BukačePozor na výluky z povinného ručení!

Generali

Pojišťovna Generali nabízí limity pojistného krytí Standard (35 mil. Kč / 18 mil. Kč), Plus (60 mil. Kč / 30 mil. Kč) a Exclusive (100 mil. Kč / 50 mil. Kč).

Asistenční služby pojišťovny zaručují příjezd asistenčního vozidla a pomoc asistenční služby na pozemních komunikacích po dobu 45 minut, odtah nepojízdného vozidla do vzdálenosti 30 km od místa vzniku pojistné události, zajištění a uschování vozidla do 3 dnů, zajištění náhradní přepravy pro posádku havarovaného vozidla z místa pojistné události po dohodě s posádkou vozidla buď do cíle cesty, nebo do místa bydliště ekonomicky nejvýhodnějším dopravním prostředkem (služby v zahraničí jsou limitovány částkou 5000 Kč).

Doplňkovými službami jsou právní poradenství, úrazové pojištění řidiče a pojištění skel.

Uniqa

Pojišťovna Uniqa přichází se třemi limity krytí – 35 mil. Kč / 18 mil. Kč, 60 mil. Kč / 50 mil. Kč a 100 mil. Kč / 100 mil. Kč.

Asistenční služby zahrnují opravu a odtah (max. 1700 Kč nebo 75 euro), ubytování (max. 2 noci, cenový limit 1000 Kč / 75 euro) eventuelně dopravu vlakem, komunikaci s úřady, informace v nouzi.

Za příplatek je možno připojistit skla, zavazadla a úrazové pojištění osob jedoucích v autě, taktéž i právní ochranu.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Triglav

Pojišťovna Triglav nabízí jen jeden limit pojistného krytí v rozsahu 50 mil. Kč / 50 mil. Kč.

Asistenční službu lze využít při škodách způsobených havárií, vandalizmem, živelnou událostí a při odcizení s územním rozsahem sjednaným v pojistné smlouvě. V ČR zahrnuje silniční službu (2 hod.) a odtah vozidla, v zahraničí je rozšířena o opravu a převoz vozidla do ČR a zajištění ubytování nebo návratu do ČR.

skoleni_15_4

V rámci povinného ručení získáte také úrazové pojištění řidiče, pojištění právní ochrany (s limitem 30 tisíc Kč) a možnost doplňkového pojištění zavazadel, skel a nákladů na zapůjčení náhradního vozidla.

Shrnutí

Z daného srovnání je vidět, že služby u jednotlivých pojišťoven nejsou ani zdaleka totožné, i proto vám doporučujeme uvážený výběr a dobrou volbu.

Co je pro vás rozhodující při výběru povinného ručení?

  • Cena.
    79 %
  • Asistenční služby.
    0 %
  • Pojistné limity.
    3 %
  • Spolehlivost pojišťovny.
    18 %
  • Jiné kritérium.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).