Hlavní navigace

Potraviny v EU podraží během tří let o 30 pct, v Česku do konce roku o 10 pct

13. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Výdaje na jídlo budou vyšší. Ceny potravin v Evropské unii se do tří let zvýší o 30 pct. České peněženky se musí podle nejčernějších předpovědí připravit na ceny až o 10 pct vyšší, které se projeví ještě do konce letošního roku. Za vším stojí rostoucí poptávka a v některých případech i nízká produkce. Zdražování tentokrát nezabrání ani cenová politika obchodních řetězců.

Bude se zdražovat!?

Doba nízkých cen potravin v České republice pomalu končí. Spotřebitelé nejen u nás, ale i v celé Evropě zaplatí na potravinách více, než byli dosud zvyklí. Podle analytiků tomu nezabrání ani velké obchodní řetězce, které se budou snažit cenové nárůsty co nejvíce omezit. O kolik peněz budou naše peněženky lehčí?

Potravinářské koncerny odhadují, že potraviny letos zdraží v průměru o 1,5 až 2,5 procenta. Zemědělští výrobci jsou mnohem pesimističtější a očekávají větší zdražování. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba dokonce odhaduje, že ceny potravin v České republice by do konce letošního roku mohly vzrůst v průměru o deset procent. A v celé Evropské unii by v příštích třech letech mohly potraviny podle odborníků podražit dokonce o 30 procent!

Důvody růstu cen potravin

Jednou z příčin zdražování je neudržitelná situace českých zemědělců, z nichž mnozí stojí podle Jana Veleby na existenční hraně. Ceny vstupů každoročně stoupají, ale ceny zemědělských prvovýrobců jsou na stále stejné úrovni, vysvětluje Veleba. Je nezbytné přikročit ke zvýšení cen zemědělských výrobků a tento krok se promítne i na pultech prodejen, doplňuje.

Ovšem hlavním „viníkem” jsou rostoucí ceny obilí, zejména pšenice, která jen od začátku dubna zdražila o 50 procent. Příčin stoupajících cen je přitom několik. Zatímco jsou celosvětové zásoby obilí na nejnižší úrovni za posledních dvacet let a v některých zemích panují obavy ze špatné úrody, celosvětová poptávka po obilí neustále roste, a to nejen v oblasti potravinářského průmyslu, ale i v souvislosti s jeho zpracováním na bioetanol jako jedné ze složek biopaliva.

Rostoucí cena obilí se následně promítá například do zvýšených nákladů na výživu dobytka, která je na obilných krmivech do určité míry závislá. Následně rostou ceny mléka, másla a dalších mléčných výrobků. Ale dražší obilí není jediným důvodem stoupajících cen mléka. Faktorů, které mají na jeho cenu vliv, je mnohem více. Mezi ty globální patří růst poptávky po mléčných výrobcích v EU a hlavně v Asii, nízká produkce mléka v Německu a Francii a výpadek dodávek z Austrálie. Ale na českého spotřebitele má mnohem větší dopad jiná věc – snaha českých mlékáren dosáhnout vyšších zisků.

Také rostoucí zájem o sušené mléko v zahraničí žene jeho ceny nahoru. Jen od ledna letošního roku vzrostly o 40 procent. Nelze se tedy divit, že je pro mlékárny mnohem výnosnější mléko sušit a vyvážet než ho dodávat na tuzemský trh. Na českém trhu už se pomalu začíná projevovat jeho nedostatek pro domácí výrobce, kteří tak jeden po druhém ohlašují, že budou nuceni zdražovat. Český spotřebitel, kterého rostoucí poptávka po mléčných výrobcích v Asii pranic nezajímá, tak bude muset hlouběji sáhnout do kapsy a připlatit si za máslo, sýry, jogurty a jiné mléčné výrobky.

Promítne se zdražování potravin do inflace?

Dlouhodobý růst cen zemědělských surovin a následně i potravin by mohl mít podle ekonomů negativní dopady na inflaci. Nicméně jejich obavy se zatím nenaplňují, spíše naopak. Podle čísel, která 8. srpna zveřejnil Český statistický úřad, zpomalila meziroční míra inflace na současná 2,3 procenta z červnových 2,5 procenta. Analytici přitom očekávali její zvýšení na 2,6 až 2,8 procenta. Na druhou stranu se proti předchozímu měsíci zvýšila inflace o 0,4 procenta. A jak se do ní promítly ceny potravin?

Navzdory očekávání analytiků ceny potravin jako celku v červenci proti červnu nerostly, a to zejména díky poklesu cen brambor o 21,1 %, plodové zeleniny o 5,7 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,7 %. Ovšem našly se i výjimky. Například vepřové maso zdražilo o 1,5 %, ceny drůbeže vzrostly o 2,4 %, mléka o 1,9 % a cukru rovněž o 1,9 %.

dan_z_prijmu

Pokud srovnáme ceny potravin meziročně (červenec 2006 a 2007), ukazuje se, že podražily. Růst cen potravin jako celku ovlivnily zejména ceny pekárenských výrobků a obilovin vyšší o 4,0 % a ovoce o 12,4 %. Varování analytiků, že pokles inflace je jen dočasný a že ta pravděpodobně do konce roku vzroste, bychom proto neměli brát na lehkou váhu. Ale jak velkou roli budou v jejím vzestupu hrát zdražující se potraviny, ukáže teprve čas.

Meziroční srovnání cen vybraných základních potravin (v Kč)
Název Měrná jednotka Rok 2006 Rok 2007
Březen Červen Březen Červen
Chléb konzumní kmínový 1 kg 14,70 16,33 17,16 18,86
Pečivo pšeničné bílé 1 kg 34,11 38,24 40,64 43,03
Vepřová kýta bez kosti 1 kg 107,59 108,37 107,45 106,23
Hovězí svíčková pravá 1 kg 482,77 486,58 496,49 510,35
Kuřata kuchaná celá 1 kg 47,80 45,69 45,48 51,74
Mléko polotučné trvanlivé 1 l 13,49 13,09 13,53 14,04
Máslo čerstvé 1 kg 107,55 105,14 103,15 104,86
Jablka konzumní 1 kg 22,40 26,37 25,84 29,05
Konzumní brambory 1 kg 9,95 18,35 17,19 18,45
Cukr krystalový 1 kg 21,15 21,23 22,35 21,78

Zdroj: Český statistický úřad

Současné ceny potravin jsou podle vašeho názoru...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).