Hlavní navigace

Poštovní spořitelna změnila sazebník

1. 2. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Od dnešního dne jsou klienti Poštovní spořitelny vystaveni novému sazebníku. Změn není málo - a ceny stoupají i klesají jako na houpačce. Se změnami přináší i nový program Handicap pro handicapované. Komu a kdy se změna sazebníku vyplatí? Vydělají i klienti, nebo jenom banka?

Poštovní spořitelna pojala změny v sazebníku od základů – upravila ceny za vedení účtu, za účetní položky i za další služby. Ke všem přidala ještě nový program Handicap, který je určen pro držitele průkazů ZP, ZTP nebo ZTP/P.

Více informací o progrmau Handicap se dočtete v článku „Desetník: Produktová smršť

Vedení účtů a účetní položky

Změny v poplatcích za vedení účtu potěší majitele účtů Rodina a Elektron, u nichž došlo ke zlevnění. Naopak majitelé „základního“ postžirového účtu Klasik budou muset sáhnout do kapsy o 2 Kč hlouběji. Ostatních programů se změna nedotkla, a tak majitelé účtů Plus, Mini, Junior a Senior zaplatí i po změně nezměněný poplatek za vedení (90 Kč, 0 Kč, 10 Kč a 15 Kč).

Vedení účtu
Položka v sazebníku Minulý poplatek Nový poplatek
Program Klasik 21 Kč 23 Kč
Program Rodina 50 Kč 40 Kč
Program Elektron 70 Kč 60 Kč
Program Handicap  – 15 Kč

Ceny vč. zaslání měsíčního výpisu

Zatímco změny ve vedení účtů byly převážně pozitivní, zaúčtování položek až na výjimku podražilo (nebo se poplatky nezměnily).

Zaúčtování bezhotovostní operace
Položka v sazebníku Minulý poplatek Nový poplatek
Program Klasik
Z trvalého příkazu v rámci ČSOB 4 Kč 5 Kč
Z trvalého příkazu do jiné banky 6 Kč 7 Kč
Příkaz k úhradě v rámci ČSOB (na pobočce) 7 Kč 8 Kč
Příkaz k úhradě do jiné banky (na pobočce) 9 Kč 10 Kč
Program Plus a Elektron
Z trvalého příkazu v rámci ČSOB 4 Kč 5 Kč
Z trvalého příkazu do jiné banky 6 Kč 7 Kč
Příkaz k úhradě v rámci ČSOB (na pobočce) 7 Kč 8 Kč
Příkaz k úhradě do jiné banky (na pobočce) 9 Kč 10 Kč
Příkaz k úhradě v rámci ČSOB (elektronicky) 2 Kč 1 Kč
Příkaz k úhradě do jiné banky (elektronicky) 4 Kč 3 Kč

U programů Junior, Senior a Mini nedochází ke změnám v poplatcích za transakce. Program Handicap má stejné poplatky jako programy Junior a Senior s výjimkou poplatků za zaúčtování příkazu k úhradě zadaného elektronicky (platí 1 Kč v rámci ČSOB a 3 Kč do jiné banky, oproti 2 Kč a 4 Kč u programů Junior a Senior).

Se změnou sazebníku došlo i k rozšíření některých služeb, poskytovaných k účtům zdarma. U všech programů se jedná o vedení spořícího účtu včetně zasílání výpisů a termínovaných vkladů (na českém bankovním trhu standardní služba), další změny se týkají jednotlivých programů.

Konto rodina získává tři Maxkarty pro disponenty, a lze tedy vést účet až se čtyřmi Maxkartami v ceně a v ceně jsou nově též slevy na vybraných poplatcích Max Internetbanking PS a Max Mobil PS. Vybrané poplatky Max Internetbanking PS a Max Mobil PS budou mít zdarma též držitelé programu Senior, Junioři si slevu Max Internetbanking PS přidají ke slevám Max Mobil PS a programu Plus se navíc dostává roční vedení kreditní karty Poštovní spořitelny.

Program Handicap má stejná zvýhodnění jako program Senior, ale navíc přidává další služby: ČSOB Homebanking 24 a zdarma některé poplatky služby Max Phone PS.

Ke změnám dochází i u podnikatelských postkont. Je-li postkonto vedeno bez programu, zaplatí klient o 2 Kč více než před změnou (50 Kč), má-li program Max, ušetří 25 Kč měsíčně (175 Kč). Z účetních položek dochází ke korunovému zdražení u vkladu hotovosti (na 7 Kč, kromě programu Obec) a u papírově zadaných příkazů k úhradě (na 8 Kč v rámci ČSOB a na 10 Kč do jiné banky).

Které banky změnily poplatky v letošním roce? Čtěte v článku „Zdražení bankovních poplatků v roce 2005

Další poplatky

Změny se týkají i dalších poplatků a jsou opět jak ve prospěch, tak v neprospěch klientů. Ke slevě dochází v programech Senior, Junior a Rodina u vybraných položek Max Internetbanking PS a Max Mobil PS.

Další poplatky
Položka v sazebníku Minulý poplatek Nový poplatek
Max Internetbanking PS
2. a další zjištění zústatku účtu v měsíci (Senior, Junior) 2 Kč 1 Kč
2. a další zjištění zústatku účtu v měsíci (Rodina) 2 Kč zdarma
Zrušení, změna trvalého příkazu a SIPO (Senior, Junior) 3 Kč 2 Kč
Zrušení, změna trvalého příkazu a SIPO (Rodina) 3 Kč zdarma
Max Mobil PS*
Zjištění zústatku účtu (Rodina) 2 Kč zdarma
Zjištění zústatku účtu (Senior) 2 Kč 1 Kč
4. a další podání příkazu k úhradě (Rodina) 1,50 Kč zdarma
Zrušení, změna trvalého příkazu (Rodina) 4 Kč zdarma

* K uvedeným cenám je třeba počítat ještě s cenou za odeslanou SMS zprávu dle tarifu mobilního operátora.

Více pak zaplatí klienti, kterým je zasílána upomínka při nesplácení úvěru z kreditních karet Poštovní spořitelny a ČSOB (150 Kč místo dosavadním 100 Kč) a všichni, kromě majitelů programů Mini a Junior, zaplatí více o 2 Kč za vedení Maxkarty – nepodnikatelé 15 Kč, podnikatelé 22 Kč.

Poštovní spořitelna si od 1. února 2005 začala také více vážit práce svých zaměstnanců (a pracovníků pošty). Jejich čtvrthodinu práce nad přáním klienta, které není jinak uvedené v sazebníku, si naúčtuje o 33,3 % více – místo 30 Kč rovných 40 Kč.

skoleni_15_4

Kdo na změny doplatí?

Změny v sazebníku Poštovní spořitelny nelze jednoznačně hodnotit jako zlevnění nebo zdražení. Nevýhodné jsou v každém případě pro majitele základního účtu Klasik, kde zaplatí o 2 Kč více za vedení účtu, o další 2 Kč více za vedení Maxkarty a o další 1 Kč za většinu účetních operací. Pro majitele kont Rodina a Elektron, kde dochází ke zlevnění měsíčního poplatku, závisí výhodnost na poštu operací a vedených Maxkaret – např. rodina se čtyřmi kartami k účtu a několika platbami měsíčně na změně téměř jistě prodělá.

Změny v sazebníku Poštovní spořitelny znamenají změnu nákladů vedení účtu v řádu jednotek korun měsíčně (tj. desítek korun ročně), a neovlivní tak zásadně rodinné rozpočty. Co však považuji za pozitivní, je zlevnění účetních položek při zadání příkazu elektronicky (zatím u programů Elektron a Plus), které jde proti trendu, který se v lednové změně sazebníku pokusila nastolit Komerční banka – zdražování zaúčtování položek zadaných elektronicky.

Změna sazebníku Poštovní spořitelny je pro vás...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).