Hlavní navigace

Porovnat ceny dodavatelů energií by mělo být snazší

19. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ve vyúčtování za elektřinu, plyn a teplo byste se měli vyznat lépe. Na to, kdy vám končí smlouva, se ale musíte i nadále ptát extra.

Od července platí nová vyhláška Energetického regulačního úřadu (ERÚ), která upravuje obsah vyúčtování za elektřinu, plyn, teplo a související služby. Co se změnilo?

Stručně a jasně na každém vyúčtování

Nově platí, že vám musí dodavatelé zasílat s vyúčtováním také přehled základních informací o vaší spotřebě a platbách za dané období. Dle nového znění vyhlášky musí dodavatel zasílat kompletní vyúčtování vždy se všemi vyhláškou stanovenými náležitostmi a to při každém vyúčtování o sdružených službách dodávky, zdůraznil pro server Měšec.cz mluvčí Energetického regulačního úřadu Vladimír Černý.

Každá faktura odeslaná po prvním červenci tedy musí podle zprávy ERÚ zahrnovat i vyúčtování v novém formátu, které by pro vás mělo být srozumitelnější a přehlednější pro porovnání s fakturou za předchozí období nebo s fakturou od jiného dodavatele.

Podrobné vyúčtování by mělo zůstat ve stejné podobě, na první straně dokumentu byste ale měli najít tabulku s přehledem, ve kterém uvidíte zvlášť cenu za stálé platby a zvlášť jednotkovou cenu za odebranou energii. Najdete tady také údaje o tom, kolik energie je vám účtováno, kolik dělají stálé měsíční platby, kolik platíte za odběr celkem a kolik z toho dělá DPH.

Na první stránce byste měli najít i počáteční a konečný stav elektroměru či plynoměru, na jejichž základě bylo vyúčtování vystaveno.

S informacemi navíc nebo bez

Vyúčtování můžete dostávat písemně nebo v elektronické podobě. Podle dohody s dodavatelem můžete dostávat vyúčtování jen v základním rozsahu a nebo i s podrobným vysvětlením.

Pokud zvolíte tzv. zúžené vyúčtování, nebudete ostatní části vyúčtování dostávat do schránky. Dodavatel ale musí i přes tuto vaši volbu zajistit, aby se k vám ostatní podrobné údaje dostaly alespoň přes tzv. dálkový přístup, tedy například přes váš zákaznický účet, ke kterému se přihlásíte přes web dodavatele. Kromě toho máte samozřejmě právo opět požádat o podrobnou verzi vyúčtování.

Ve vyhlášce není výslovně uvedeno, že tato služba je bezplatná, ale nelze předpokládat, že by ji obchodníci měli v plánu poskytovat za úhradu, tím spíše, že zákazník si vždy může znovu požádat o zasílání plného vyúčtování, které zdarma je, odhaduje Vladimír Černý.

Zúžené vyúčtování

V zúženém vyúčtování najdete hlavně údaje o množství energie dodané do odběrného místa, přehled záloh, vyčíslený přeplatek či nedoplatek a jeho splatnost.

Neobsahuje naopak například EAN kód (u elektřiny), kterým se označuje odběrné místo, sjednaný produkt či zvolenou distribuční sazbu, hodnotu jističe apod.

Všechny povinné náležitosti vyúčtování dodávky elektřiny základní (A), podrobné (B) a doprovodné části © stanovuje dle typu odběru § 6 – § 9 vyhlášky ERÚ.

Náležitosti vyúčtování za dodávky zemního plynu pro domácnosti a maloodběratele stanovuje § 10 – § 12 vyhlášky ERÚ.

Náležitosti dokladu o vyúčtování dodávky tepelné energie stanovuje § 14 vyhlášky ERÚ.

Na příklad vyúčtování (základní část A) dle § 6 (elektřina) a § 10 (zemní plyn) se můžete podívat v Příloze č. 1 a v Příloze č. 2 dané vyhlášky.

Na konec smlouvy musíte pamatovat sami

Dodavatelé energie vás ani nadále nemusí v přehledu ani ostatních částech vyúčtování informovat o tom, kdy vám končí smlouva a zda ji tedy máte na dobu určitou nebo jestli je uzavřená na dobu neurčitou a v tom případě zda se automaticky prodlužuje a na vás tedy je ji včas vypovědět nebo zůstat se stávajícím dodavatelem po další období.

Energetický regulační úřad serveru Měšec.cz potvrdil, že původně navrhoval tyto informace do vyhlášky předepisující obsah vyúčtování zahrnout, nakonec ale neúspěšně. ERÚ se snažil toto vyhláškou upravit, změna nakonec neprošla na Legislativní radě vlády. Navrhované ustanovení vyhlášky by prý šlo nad rámec zákona, zdůvodnil kulantně Černý.

skoleni_15_4

Faktem spíš je, že by novinka přišlápla kuří oko všem dodavatelům, kteří se snaží svým klientům odchod a vyvázání ze smlouvy znesnadnit. Existenci energetické lobby snad ani nemusíme připomínat.

Někteří dodavatelé ve svých připomínkám k návrhu vyhlášky namítali, že informace o trvání smlouvy nesouvisí s vyúčtováním a že nemusí být v době zaslání aktuální vzhledem k automatickému prodloužení smlouvy, nastínil „odkud vítr vane“ Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTest, podle kterého právě často zákazníci nevědí, kdy jim smlouva končí. Někteří dodavatelé podle Zeleného dokonce odmítají sdělit spotřebitelům na jejich dotaz dobu trvání smlouvy a to i navzdory zákonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).