Hlavní navigace

Poplatky za zrušení účtu omezují výběr banky

19. 9. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

České banky vedle jiných poplatků účtují také poplatek za zrušení účtu. Tento poplatek však může omezit možnost spotřebitele vybrat si banku, která je pro něj nejvýhodnější. Jde o omezení hospodářské soutěže mezi bankami? A Jak se mohou klienti bank bránit?

Na Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) se opakovaně obracejí spotřebitelé, kteří si stěžují na vzrůstající úroveň poplatků za bankovní služby. Někteří z nich se cítí být poškozováni na svých právech existencí nemalých poplatků za zrušení účtu, které jim znemožňují svobodný výběr banky. Rozhodli jsme se proto zjistit, jaká je situace v jiných zemích.

Nejprve jsme oslovili spotřebitelské organizace v zahraničí a ptali jsme se, zda banky v jednotlivých zemích účtují poplatek za zrušení účtu a v jaké výši.

Na otázku týkající se bankovních poplatků odpověděli zástupci spotřebitelských organizací z celkem třinácti zemí. Poplatky za zrušení účtu jsou standardně účtovány na Slovensku, Ukrajině, ve Slovinsku a ve Francii. V Itálii a Portugalsku tyto poplatky vyžadují pouze některé banky. V ostatních (tj. osmi) zemích neúčtují banky žádné poplatky za zrušení účtu. V těchto zemích je případné zavedení plateb za zrušení účtů nepředstavitelné a zákazníci by proti existenci takových poplatků zřejmě protestovali, protože by je omezily při možném přechodu do jiné, pro ně výhodnější banky.

Výše poplatku za zrušení účtu
Země Výše poplatku
Slovinsko 1 – 5 EUR
Ukrajina malé
USA 0
Itálie některé banky mají poplatek
Velká Británie 0
Nizozemí 0
Slovensko asi 100 SK
Maďarsko 0
Řecko 0
Dánsko 0
Španělsko 0
Švédsko 0
Francie vysoké
Portugalsko některé banky mají poplatek

Zahraniční průzkum prokázal, že v zahraničí je placení poplatků za zrušení bankovního účtu velice výjimečné. Proto jsme se obrátili na představitele jednotlivých bank v České republice a žádali je o informaci o aktuální výši poplatku. Zároveň jsme se ptali, zda nepomýšlejí na jeho zrušení.

Průzkumem se potvrdilo, že většina českých bank pro běžné střadatele žádá při zrušení účtu zaplacení poplatku, a to v rozmezí 150 – 400 Kč. Představitelé většiny bank se vyjádřili, že placení poplatku za zrušení účtu souvisí se situací na českém bankovním trhu, že je v českých poměrech běžné a že je tedy jeho zrušení v současnosti v podstatě nemožné. Z toho vyplývá, že o jejich zrušení by zřejmě bylo možné uvažovat při změně okolností na českém trhu.

Zarážející je, že poplatky za zrušení účtu vyžadují i české pobočky zahraničních bank, které v zemi svého sídla tyto poplatky neúčtují (např. HVB Bank). Přístup finančního ústavu Dresdner Bank CZ a. s., který za zrušení běžného účtu neúčtuje žádný poplatek, přitom prokazuje, že vyžadování tohoto poplatku není ani v českém prostředí nutností.

Zrušení účtu v ČR
Banka Produkt Poplatek za zrušení účtu
Citibank, a. s. Běžný účet 150.00 Kč
Česká spořitelna, a.s. Výhodný program 300.00 Kč
Česká spořitelna, a.s. Sporožiro 300.00 Kč
Česká spořitelna, a.s. Sporožirový účet – komplexní program 400.00 Kč
ČSOB, a.s. Osobní konto Plus 250.00 Kč
ČSOB, a.s. Privátní TOP konto 200.00 Kč
ČSOB, a.s. Aktivní konto 400.00 Kč
ČSOB, a.s. Aktivní konto Plus 400.00 Kč
Poštovní spořitelna Postžiro program Klasik 200.00 Kč
Poštovní spořitelna Postžiro program Rodina 200.00 Kč
Poštovní spořitelna Postžiro program Plus 200.00 Kč
Poštovní spořitelna Postžiro program Elektron 200.00 Kč
Poštovní spořitelna Postžiro program Senior 200.00 Kč
Dresdner Bank CZ a.s. Běžný účet 0.00 Kč
eBanka, a.s. Osobní účet – program Základ 200.00 Kč
eBanka, a.s. Osobní účet – program Plus 200.00 Kč
eBanka, a.s. eLinka 200.00 Kč
GE Capital Bank, a.s. Běžný účet 200.00 Kč
GE Capital Bank, a.s. GEnius 200.00 Kč
HVB Bank, a.s Konto KOMFORT 400.00 Kč
HVB Bank, a.s Osobní účet 400.00 Kč
Interbanka, a.s. Běžný účet 200.00 Kč
Interbanka, a.s. IQ konto 200.00 Kč
Komerční banka, a.s. A-konto – balíček služeb 250.00 Kč
Komerční banka, a.s. Expreskonto 250.00 Kč
Komerční banka, a.s. IDEAL konto 250.00 Kč
Komerční banka, a.s. Perfekt konto 250.00 Kč
První městská banka, a.s. Běžný účet GAMA 100.00 Kč
Raiffeisenbank, a.s. Běžný účet 300.00 Kč
Raiffeisenbank, a.s. Kompletkonto Start 300.00 Kč
Raiffeisenbank, a.s. Kompletkonto Klasik 300.00 Kč
Raiffeisenbank, a.s. Kompletkonto Optimum 300.00 Kč
Sparkasse Mühlviertel – West banka, a.s. S – žiro 200.00 Kč
Volksbank CZ, a. s. Běžný účet 250.00 Kč
Živnostenská banka, a.s. Běžný účet 100.00 Kč

Pro spotřebitele je placení poplatku za ukončení právního vztahu velmi nezvyklé. Většina lidí by asi byla překvapena, pokud by pronajímatel při řádném ukončení nájemní smlouvy žádal zaplacení poplatku ve výši několikanásobku nájemného, přestože pronajímateli jistě také vzniknou náklady s ukončením nájemního vztahu.

Stejně tak pokud řidič opouští parkoviště poté, co řádně zaplatil parkovné, byl by jistě velmi překvapen, pokud by po něm obsluha žádala zaplacení speciálního poplatku za to, že může z parkoviště odjet.

Špatně by asi také pochodil řidič autobusu, pokud by odmítal cestujícímu otevřít dveře, dokud mu nebude zaplacena zvláštní částka za to, že ukončil jízdu.

Ve všech zmíněných případech jsou náklady spojené s ukončením právního vztahu již zahrnuty do ceny, která je za službu zaplacena.

dan_z_prijmu

Máte dobrou či špatnou zkušenost s finanční institucí? Napište nám a podělte se o svůj příběh s ostatními čtenáři Měšce!

Domníváme se, že placení poplatků za ukončení smlouvy o vedení účtu omezuje právo spotřebitele na výběr banky a ohrožuje tak konkurenci mezi jednotlivými bankami. Řada spotřebitelů raději setrvá u jedné banky, aby nemusela platit poplatek při přechodu k jiné bance, a to i když mu nová banka nabízí výhodnější podmínky. Placení tohoto poplatku tedy zákazníky bank jednoznačně omezuje.

V současné době jsme se proto obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s žádostí o přezkoumání, zda by účtování poplatku za zrušení účtu bankami nemohlo vést k ohrožení hospodářské soutěže mezi bankami. ÚOHS odpověděl, že se podáním bude zabývat a vyžádal si od našeho Sdružení obrany spotřebitelů další informace.

Cítíte se omezeni ve výběru banky poplatkem za zrušení účtu?

  • Rozhodně ano.
    91 %
  • Spíše ano.
    4 %
  • Spíše ne.
    2 %
  • Rozhodně ne.
    2 %
  • Nevím.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sdružení obrany spotřebitelů ČR...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).