Hlavní navigace

Polský zlotý a jeho černý pátek

18. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Poláků bude letos v českých horách lyžovat asi méně. Minulý pátek byl totiž černým nejen pro akciové trhy, ale také pro zlotý.

Poláků bude letos v českých horách lyžovat asi méně. Minulý pátek byl totiž černým nejen pro akciové trhy, ale také pro zlotý. Polská měna oslabila vůči euru i české koruně na pětiletá, resp. tříletá minima. Na zlotý to v pátek opravdu muselo být moc. Kromě negativního sentimentu vůči rizikovým aktivům či obavám z výměny centrálních bankéřů v NBP totiž polská měna musela čelit nečekanému snížení ratingu země ze strany S&P a novému návrhu nové vlády, jak se vypořádat s problémem hypoték ve švýcarských francích.

Začněme nejprve polskými hypotékami ve švýcarských francích. Nová vláda ve Varšavě, tedy konkrétně kancelář prezidenta prezentovala, nový návrh toho, jak se vypořádat s problémem hypoték ve švýcarských francích, který zjevně bere inspiraci v maďarském přístupu k tomuto problému. Podle návrhu by domácnosti měly mít možnost konvertovat svoje hypotéky v CHF do PLN, avšak při výrazně příznivějším kurzu. Ztráty plynoucí z rozdílu mezi administrativně stanoveným a tržním kurzem by přitom měly nést polské komerční banky. Nepůjde přitom vůbec o levnou záležitost, neboť se jedná o jednotky procent HDP.Nikde není pochopitelně psáno, že prezidentský návrh bude nakonec implementován, avšak tak jako kdysi v případě forintu i zlotý nese podobné zprávy zasahující negativně domácí banky těžce.

skoleni_15_4

Co se týká agentury S&P a jejího snížení polského ratingu z úrovně A- na úroveň BBB+ opatřeného navíc negativním výhledem, tak i zde šlo o výstřel bez varování. Zajímavé na novém negativním hodnocení S&P je to, že ještě nebere v úvahu záměry vlády ohledně “švýcarských” hypoték a naopak akcentuje politicky motivované změny (v ústavním soudu či centrální bance). Neboli S&P prakticky nezajímají polské fundamenty, ale zajímá je politika. V této souvislosti je také zajímavé, že agentura Moody’s v pátek polský rating potvrdila, přičemž Fitch Polsko varovala již v prosinci, avšak negativní ratingovou akci podmínila zhoršením fiskální situace (což lze považovat za nejférovější).

Ať tak či onak, polský černý pátek jen potvrdil, že polská aktiva se vinou neortodoxní politiky nové vlády stanou minimálně na nějaký ten rok nejvolatilnějšími v regionu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).