Hlavní navigace

Poloprázdný kalendář slibuje klidný den

28. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Čeká nás pravděpodobně klidné úterý, protože kalendář dnešních událostí – navíc druhořadých – je velmi krátký.

Do zasedání ČNB zbývají dva dny, mezi investory na českém trhu tak bude pravděpodobně růst nervozita.

Klidné úterý na světových trzích

Na hlavních trzích je dnes ekonomický kalendář poloprázdný. Ve Spojených státech budou zveřejněny spíše méně sledované měkké indikátory institutu Conference Board a večer vystoupí prezidentka Fedu Janet Yellen s projevem o trhu práce, nikoliv o měnové politice. Z tohoto pohledu by mělo být úterý klidné.

Dolar proti euru včera na novém čtyřměsíčním minimu

Březnový německý Ifo index překonal očekávání trhu ve všech svých složkách. Především indikátor hodnotící současnou situaci v německé ekonomice se už blíží ke svým rekordně vysokým úrovním z prosince 2016 a června 2011. Data naznačují riziko směrem nahoru pro náš odhad růstu německého hospodářství o 0,4 % q/q v Q1 17.

Dolar vůči euru včera pokračoval ve ztrátách. Na trhu se projevily Trumpovy problémy s hledáním podpory pro reformu zdravotnictví, což vyvolalo nejistotu ohledně jeho schopnosti prosadit slibovaný fiskální stimulus. To by mohlo ohrozit původně očekávané tempo budoucího zvyšování sazeb Fedu. Kurz USD/EUR se v závěru evropského obchodování dostal dokonce až k úrovni 1,09, poté však mírně zkorigoval.

Maďarská centrální banka se pokusí snížit mezibankovní sazby

Maďarská centrální banka pravděpodobně ponechá sazby beze změny, očekáváme však další kroky v nestandardních měnově politických opatřeních. Omezení tříměsíční depozitní facility by mělo vést k poklesu mezibankovních sazeb, reakcí by mohlo být i oslabení forintu.

dan_z_prijmu

Zlotý a forint výrazně posílily

Koruna včera nepřekvapivě setrvala beze změny na hranici kurzového závazku. Forwardové body především na kratších splatnostech se posunuly opět mírně dolů v očekávání brzkého exitu.

Zlotý a forint včera posílily shodně téměř o půl procenta. Prospěl jim zřejmě Trumpův neúspěch v Kongresu, a tak i nižší šance na budoucí zvyšování sazeb Fedu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).