Hlavní navigace

Polepší si studenti u Komerční banky?

27. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Komerční banka představila nový účet pro mladé a studenty - Gaudeamus na druhou. Jak se liší od svého předchůdce a od ostatních účtů? Co student získá u Komerční banky zdarma a za co si bude muset nově připlatit?

Studenti jsou v bankách oblíbení klienti. Dá se totiž předpokládat, že z nich jednou vyrostu lidé s nadprůměrnými příjmy. Navíc v bankách moc neobtěžují a využívají moderní technologie, především internetové bankovnictví.

Šest českých bank má ve své nabídce právě účet pro mladé a studující. Komerční banka nabízí studentské konto Gaudeamus už od roku 1997. Od poloviny srpna do své nabídky zařadila inovovanou verzi předchozího účtu – což se pokouší naznačit i jeho název – Gaudeamus2.

Původní účet Gaudeamus už Komerční banka nenabízí, ale studenti ho mohou dál vlastnit a nemusí povinně přecházet na nový typ. A proč by vlastně měli přechod na nový účet zvažovat?

Základní varianta konta Gaudeamus2 je velmi podobná svému předchůdci. Student účet získá po předložení občanského průkazu a potvrzení o studiu. Základní balíček obsahuje kromě běžného účtu mezinárodní platební kartu Styl Maestro, telefonní a internetové bankovnictví Expresní linka, včetně zasílání SMS zpráv o zůstatku na účtu a možnost získat okamžitý nezajištěný debet. Takže v zásadě nic nového.

Základní srovnání studentských účtů
Účty pro studenty a mládež Název účtu Podmínky založení účtu Zřízení účtu (Kč) Vedení účtu (Kč/měsíc)
Česká spořitelna, a.s. Student+ student, 15 – 30 let 0 0
ČSOB, a.s. Studentské konto student VŠ 0 0
Junior konto 15 – 21 let 0 0
eBanka, a.s. Studentský program student denního studia SŠ, VŠ, VOŠ 0 19
Komerční banka, a.s. Gaudeamus na druhou mladí 15 – 19 let, studenti 20 – 30 let 0 0
Poštovní spořitelna Junior program 15 – 26 let 0 10
Program Mini 12 – 15 let 0 0
Sparkasse Mühlviertel – West banka, a.s. K-konto mládež do 26 let 0 0

Zdroj: banky

Na rozdíl od předešlého konta lze za poplatek 20 Kč měsíčně získat k tomuto všemu ještě embosovanou mezinárodní kartu Intercard Gaudeamus s cestovním pojištěním, dva výběry měsíčně z bankomatů KB zdarma a internetové bankovnictví mojebanka.

Studenti, kteří přejdou ze stávajícího konta Gaudeamus na Gaudeamus2, tedy budou muset za internetové bankovnictví platit. V základním balíčku je pouze okleštěná verze obsluhy přes internet a plnohodnotnou verzi získají až za poplatek. Zdarma navíc nejsou ani pravidelné měsíční výpisy, ale jen výpisy zasílané čtvrtletně či pololetně.

Jak už bývá zvykem, platební karta studenty opravňuje k získání slev u různých partnerských společností (Student Agency, Smart Wings, CK Adventura, Tutor atd.). Majitelé konta Gaudeamus2 ještě získají zdarma kartu EURO26 v ceně 200 korun, ovšem jen první rok.

Prémie 333 korun, která se vázala už k předchozímu účtu, zůstává. Komerční banka si ovšem nově stanovila podmínku – každý, kdo chce bonus získat, musí zaplatit alespoň jednou měsíčně v obchodě kartou. Což sice není takový problém splnit, ale dříve bonus dostávali automaticky všichni studenti.

Jednu velkou výhodu ale nový účet má. Komerční banka rozšířila na obě strany věkovou hranici pro majitele účtu. Budou ho moci získat všichni mladí ve věku 15 až 19 let a studenti řádného studia ho budou moci vlastnit až do třiceti let. Předchozí účet Gaudeamus byl přitom určen pouze pro studenty od 18 do 26 let.

dan_z_prijmu

Toto je jednoznačné pozitivum, protože řada vysokoškolských studentů pokračuje v pravidelné školní docházce i po 26. narozeninách. Komerční banka se tak přiřadila k České spořitelně, kde může mít student účet Student+ také až do 30 let.

K nabídce Komerční banky patří i studentský úvěr pro studenty vysokých a vyšších odborných škol v Česku i v zahraničí. Úvěr může být až do výše 500 000 Kč s maximální dobou splatnosti 10 let a pevnou úrokovou sazbou po celou dobu splácení. Student nemusí mít při žádosti o úvěr pravidelný příjem a po dobu studia splácí pouze úroky. Každý má také možnost získat okamžitě povolené přečerpání účtu až o 10 000 korun.

Využíváte nějaký studentský účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).