Hlavní navigace

Pokladna pro Windows 1.7

15. 4. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Někteří lidé jsou prostě nepoučitelní. Svět nás neustále zahrnuje kopiemi kopií starých kopií a žádné odvětví lidského snažení není ušetřeno. Kolik už jsem četl reklamu, že jedině tenhle jogurt v sobě má obsaženou tuhle látku, že není možné, aby někdo měl něco podobného, protože zrovinka tenhle výrobek je jediný a první na celičkém světě. Kam se má obrátit, když ho přestane bavit svět neustále se točící okolo reklamy? Mezi software určitě ne.

Přesně tyhle myšlenky mě napadaly při prohlížení Pokladny pro Windows, což je pomocník s udržením domácích kas a možná může posloužit i menším firmám. Je to vcelku spolehlivý program, ale ani náhodou nedává možnost rozletu. Někdo to asi s tou jednoduchostí trošku přehnal. Vzhledově sice vypadá o něco lépe než většina prográmků na toto téma, které jsem viděl, ale bohatě se tento klad topí v absolutním nedostatku možností.

Jedinou prakticky využitelnou funkcí Pokladny je zapisování příjmů a výdajů, ale tam to také končí. Je pravdou, že automaticky sčítá a odčítá příjmy od výdajů, umí zpracovávat do období a počítá čas do uzávěrky. Ale to všechno jsou funkce nezbytné. Aplikace, která by je neměla, by se ani nedala nazvat účetní, protože by to byl pouhopouhý poznámkový blok. A ten je už v základní výbavě Windows.

Aby se ale na program nevalila jenom kritika. Má i své světlé stránky. Jeho největší předností je přehlednost. Má sice v sobě zabudovanou funkci „najdi“, ale tu doopravdy nevyužijete. Vše je úhledně srovnáno do jediného sloupce.

Možná vám ze začátku bude vadit pomíchání příjmů a výdajů v jednom sloupci, ale to si můžete spravit pomocí jediného povelu a příjmy a výdaje oddělíte.

Další předností je jeho velikost. V zabaleném stavu má necelých 550 kB, což je přijatelné i pro člověka s velmi pomalým připojením k Internetu.

Pokladna zvládá vedení položek v různých měnách. Zase taková výhoda to není, protože mezi nimi neumí přepočítávat. Navíc si musíte všechny měny, kromě české koruny, nadefinovat a napsat, jak se skloňují, jakou má program používat menší jednotku a nezapomenout řádně udat, jestli se skloňuje jedna/dvě, nebo jeden/dva. Volba pro jedno/dvě bohužel chybí (autoři zjevně nepočítali s eurem).

Základní výbavou je možnost uložení a obnovení dat. Provádí se pomocí uložení do souboru s koncovkou dat. Výhodou tohoto systému je, že můžete celkově bez problému přenášet data mezi různými verzemi pomocí tlačítka konverze. Program umí převod ze všech pozdějších verzí, takže pokud chcete přejít na starší, máte smůlu (ale který šílenec by přecházel na starší verzi programu, že). Je to docela chytrý nápad. Alespoň nebudete muset přepisovat celou agendu pokaždé, když se autor rozhodne vylepšit stávající běh věcí.

dan_z_prijmu

Asi poslední výhodou pokladny je tisk daňových dokladů. Do přehledné tabulky napíšete název společnosti, její adresu, IČO, DIČ, telefon, fax, E-mail a domovskou internetovou stránku. Pokladna to za vás doplní do šablony a už můžete vesele tisknout.

Tabulka č. 314
Pokladna pro Windows 1.7
Autor Pavel Ševčík
Hodnocení na Slunecnici **/5
Typ Demo
OS Win 3.1/95/98/NT/­2000/CE/ME
Velikost 538 kB
DOWNLOAD

Jsem z toho trošku na rozpacích. Tváří se to jako program pro rodinu, má to spoustu funkcí pro ni nepoužitelných, ale do vyšších ekonomických sfér také nepatří. Možná bych to nazval „Byznys software pro rodinu s vedlejšími podnikatelskými příjmy“. Pokud vám stačí pouze prostý výpočet příjmů a výdajů a nemáte dost rychlé připojení pro větší program, pak je to dobrá volba. Zbytek světa by měl jít zase o dům dál.

Zaujal vás program Pokladna pro Windows?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Člen skupiny historického šermu Heraldicus...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).