Hlavní navigace

Nebezpečné sporty pojišťovny nemají rády

6. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Stále více lidí si dnes chce vychutnat kouzlo nebezpečných sportů. V kurzu je vysokohorská turistika, sjíždění divokých řek, paragliding, skialpinismus či freedriving. Rizika úrazů při adrenalinových sportech jsou však vysoká. Plnění pojistného pak bývá jen náplastí na dlouhodobé léčení nebo invaliditu.

Lidé často přeceňují své schopnosti, proto u všech nabízených zájezdů uvádíme stupeň obtížnosti, aby si zájemce mohl vybrat, na co stačí. Pokud si neví rady, poskytneme mu individuální konzultaci, říká pro Měšec.cz ředitel Cestovní kanceláře Adventura Petr Novotný a dodává: Naši klienti, ať podnikají cestu v rámci Evropy nebo i do vzdálených destinací, jsou komplexně pojištěni. V rámci pojistky Sportovec pojišťovny Uniqa je zahrnut i případný potřebný transport do nejbližšího zdravotnického zařízení. Nemusí jít o vážné zranění, ale stačí například podvrtnutý kotník v Nepálu a záchranná helikoptéra je nutná.

Vyberete si pojišťovnu a odpovídající pojistku

Pojišťovny rozlišují dva druhy sportů: Běžné, na které stačí turistické cestovní pojištění, a rizikové, na které je už nutné se pojistit speciálně. Marcela KotyrováČeské asociace pojišťoven doporučuje: Rozhodující je správně se informovat u konkrétní pojišťovny, vše si nechat podrobně vysvětlit a následně uzavřít takové pojištění, které bude krýt veškerá potenciální rizika. Byť žijeme v době, kdy vše vyřizuje prostřednictvím internetu, v tomto případě Kotyrová doporučuje osobní návštěvu s konzultací. Pokud byste si totiž vybrali pojištění online, můžete sáhnout vedle a pojistka vám v případě úrazu vyplacena nebude.

Pamatujte také, že běžné cestovní pojištění se vztahuje jen na úhradu léčebných výloh a úrazů vzniklých při běžných rekreačních sportech na obvyklých místech ke sportu určených. Například při volejbalu na hotelovém hřišti, který organizuje cestovní kancelář v rámci sportovních aktivit. Jestliže si ale zlomíte nohu při volejbale na kamenité pláži, nebo si sami vyrazíte na kole, počítejte s tím, že pojišťovna vám může krátit pojistné plnění, máte-li sjednáno pouze běžné cestovní pojištění. Při pobytových zájezdech si mnoho lidí sjednává cestovní pojištění v rámci nabídky cestovní kanceláře. Sjednat pojištění přes cestovku je jednoduché. Kryje ale opravdu všechna rizika? V průběhu dovolené se rozhodnete zpestřit si nudný pobyt na pláži a zaplatíte si třeba vyjížďku na koni, parasailing nebo si vyzkoušíte potápění. Ani v těchto případech vám při úraze nebude běžná pojistka stačit. Pozor také na půjčování vodního vybavení jako jsou vodní skútry či windsurfingy. Tyto aktivity ve standardním pojištění rovněž zahrnuty nejsou. Proto se při sjednání cestovního pojištění prostřednictvím cestovní kanceláře či agentury podrobně seznamte s pojistnými podmínkami, a pokud považujete pojistnou ochranu za nedostatečnou, připojistěte se u některých vybraných bankovních institucí.

Pojišťovny nabízejí různé možnosti. Existuje okruh sportovních aktivit, které pojistí jen některé z nich, zpravidla za vyšší pojistné, odpovídající danému riziku. Mezi takové sporty patří například rafting či potápění v extrémních podmínkách, často také bungee jumping. V rámci cestovního pojištění sportu nezapomínejte na odpovědnostní složku. Ta je zahrnuta v komplexní verzi pojištění. Může se vám stát, že při provozování svých aktivit způsobíte nechtěně úraz někomu jinému. Například srazíte někoho při jízdě na kole. Při zimních sportech na sjezdovkách přibývá srážek lyžařů a snowboardistů s těžkými úrazy končetin, ale i hlavy nebo páteře. Nároky poškozeného z takové události mohou být kryty právě z této složky komplexního cestovního pojištění.

Platební karta většinou nepomůže!

Nespoléhejte jen na pojištění v rámci platebních karet. Cestovní pojištění v sobě zahrnují jen ty dražší, které jsou obvykle podmíněné trvale vysokým zůstatkem na účtu. Automaticky je cestovní pojištění v ceně níže uvedených zlatých karet (pojištění Gold) a služebních karet (pojištění Exclusive), k těmto typům pojištění si klient může doobjednat za poplatek i variantu Family, tedy variantu, kdy pojistí i své rodinné příslušníky (jeden dospělý a tři děti do 18 let). K ostatním druhům karet lze za poplatek sjednat pojištění typu Comfort (Comfort Family), vysvětluje pro Měšec.cz Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny a dodává: Majitelům Osobního účtu České spořitelny nabízíme cestovní pojištění, které se váže přímo k účtu, tedy ne ke kartě jako tomu bylo dosud. Klient nemusí být držitelem platební karty, aby si mohl pojištění sjednat. Pojištění si může sjednat buď majitel účtu nebo disponující osoba. Rozsah pojistného krytí je možné rozšířit i na jejich rodinné příslušníky. Součástí každého pojištění je i pojištění při rekreačním provozování běžných individuálních nebo kolektivních sportů v rozsahu neorganizovaných sportovních aktivit (např. kopané, odbíjené, plavání, turistiky, vodního lyžování, šnorchlování atd.) včetně zimních sportů provozovaných na vyznačených sjezdovkách, trasách a přístupových cestách k nim a rekreačního provozování cyklistiky, jachtingu, tenisu s výjimkou rizikových sportů. 

Jejich výčet je uveden ve Všeobecných pojistných podmínkách (např. akrobatického lyžování, skoků na lyžích, jízdy na bobech, bojových sportů, skateboardingu, raftingu, canyoningu, motorových sportů, sportovního potápění s dýchacím přístrojem, seskoku padákem, horolezectví atd.).

Jak vidno, i platební karty se vztahují jen na rekreační provozování běžných sportů. Ani bezplatná lékařská péče, na kterou máte jako občané České republiky nárok v zemích Evropské unie, není v případě úrazu při nebezpečných sportech vymahatelná. V rámci unie sice existuje dohoda o poskytnutí nezbytné zdravotní péče, ale to vůbec neznamená, že ji dostanete automaticky a bezplatně. Při ošetření a za léky budete platit stejnou částku spoluúčasti jako místní pojištěnci. Zdravotní péči navíc můžete využívat jenom v zařízeních, která jsou financována z veřejného zdravotního pojištění. Zároveň v rámci této dohody není hrazen převoz zraněných zpět domů ani pojištění odpovědnosti za škodu. A v případě, že se necháte ošetřit u soukromého lékaře, je zpravidla nutné platit ihned a hotově. Veřejné zdravotní pojištění placené v Česku vám tedy bude k ničemu.

Adrenalin na vlastní pěst

Chtěli byste si vyzkoušet tzv. freeride (jízda mimo vyznačené trasy) nebo skialpinismus? Musíte to ale zvládnout s vědomím, že v případě úrazu veškeré náklady ponesete sami. Většina pojišťoven totiž pro tyto aktivity nenabízí žádné pojištění. Je to pochopitelné, záchranné akce horské služby, rozsáhlá zranění a následná lékařská péče mohou stát astronomické částky i u nás, natož potom v zahraničí.

dan_z_prijmu

Stejný pohled na věc má Kooperativa, která léčebné výlohy na zranění mimo vyznačené trasy nehradí vůbec a nenabízí žádný standardní produkt, jak si pokrytí případné léčby pojistit. V těchto případech však pojišťovna vyplácí klientům úrazové pojištění, pokud si je za 20 Kč na den sjednáte. S milovníky adrenalinu naopak počítá Česká pojišťovna. Pokud chcete provozovat akrobatické skoky například uvnitř skiparků, nabízí pojištění Globus typu Sport 2, které zranění v těchto případech kryje. Za den zaplatíte 100 Kč (pojistné krytí 1,5 milion Kč) a 130 Kč, pokud chcete pokrýt náklady ve výši 3 milionů. Pro nadšence provozující freeride nebo skialpinismus je určen typ pojištění tzv. Riziková cesta. Vyjde vás na 140 Kč za den, výše pokrytí činí 3 miliony korun.

Co vám nepojistí nikdo?

  • Jakékoliv druhy sportu nebo činností v rámci veřejně organizovaných soutěží a přípravy na ně.
  • Provozování profesionálního sportu včetně přípravy.
  • Automobilové a motocyklové sporty.
  • Bezmotorové a motorové létání horolezectví, vysokohorská turistika, alpinismus a skialpinismus nad pět tisíc metrů nad mořem.
  • Výpravy a expedice do míst s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami.
  • Potápění do hloubky více než 40 metrů.
  • Rafting nebo jiné sjíždění divokých řek nad 3. stupeň obtížnosti při nezvýšeném průtoku vody.
  • Pátrací akce sloužící pouze k vyhledání ztracené osoby.
Příklad pojistného nebezpečných sportů od ČSOB Pojišťovny
Pojistné na osobu a den za pojištění léčebných výloh
Věk Evropa Svět* USA**
Limit pojistného plnění (Kč)
1,5 mil. 2,5 mil. 1,5 mil. 2,5 mil. 1,5 mil. 2,5 mil.
Do 15 let 66 Kč 120 Kč 112 Kč 208 Kč 112 Kč 208 Kč
Od 16 let 106 Kč 198 Kč 184 Kč 342 Kč 184 Kč 342 Kč

Vysvětlivky k oblasti svět a USA:
* Svět mimo USA, Kanady a Austrálie
** Svět včetně USA, Kanady a Austrálie

Už jste se někdy pojišťovali pro rizikovější aktivity?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).