Hlavní navigace

Pojistit se dá i svatba

6. 1. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

"Proč jsem si raději nevzala Pištu Hufnágla", říkávala občas paní Smolíková. I ona ale mohla mít pestřejší život, kdyby pro ni její rodiče uzavřeli svatební pojištění. Vedle dobré pojistky totiž není dostatečně sexy ani Pišta.

Svatební pojištění. Zní to báječně. Stejně jako je možné pojistit se proti úrazu nebo vážné chorobě, je možné pojistit se i proti manželství. Respektive pro manželství.

Jak již název napovídá, nejedná se o standardní rizikové pojištění, kdy by bylo manželství pokládáno na úroveň zlomené nohy s následnou pracovní neschopností. Jde naopak o produkt spadající do kategorie kapitálových životních pojištění (popř. investičních).

Pouze s ochranou…
Cílem svatebního pojištění je zajistit vlastnímu (ale klidně i nevlastnímu) potomkovi důstojný vstup do života v podobě příjemné finanční injekce splatné v době sňatku.

Jelikož ne každý rodič je ochoten synkovi (popř. dcerce) dát v obálce bez mrknutí oka půl milionu, musí k něčemu takovému být ochotna pojišťovna. A ta většinou ochotna je, zvlášť když ji předtím dvacet let platíte pojistné.

Svatební pojištění představuje moderní produkt, který vedle výplaty pojistné částky nabízí zpravidla i další krytí, vždy v zájmu rozumného zabezpečení dítěte. Pojištěný je obvykle totožný s pojistníkem, jímž je nejčastěji rodič.

Ten platí po předepsanou dobu pojistné, přičemž ve stanovenou dobu bude vyplacena pojistná částka. Pokud rodič zemře před stanovenou dobou, pojistné bude nadále platit pojišťovna a na nároky z pojistné smlouvy by tato skutečnost neměla mít vliv.

V případě trvalé invalidity plátce pojistného (rodiče) bývá zvykem, že pojišťovna, stejně jako v případě smrti, vezme břemeno placení pojistného na sebe.

Bojujeme s inflací
Jelikož je takovéto pojištění plánováno pro zpravidla delší období, je nezbytné vzít v úvahu, že 200 tisíc Kč dnes má zcela jistě jinačí reálnou hodnotu, než bude mít za patnáct let. Proto pojišťovny zpravidla nabízejí indexaci pojistného, kdy se každým rokem procentuelně zvyšuje pojistné (a tudíž i pojistná částka).

Toto procento může být fixně dané, může být závislé na míře inflace apod. Indexace pojistného je vhodná zejména tehdy, pokud jde rodiči opravdu o finanční zajištění dítěte.

Jak již bylo řečeno, kromě spoření na start do života je pojištění zpravidla obohaceno i o krytí rizika smrti a invalidity pojištěného.

Toto pojištění ale také něco stojí. Svatební pojištění je tedy velmi dobrá věc. Pokud ale jde rodičům pouze o naspoření slušné částky, je zbytečné využívat svatebního pojištění. Pro tyto účely existuje množství spořících produktů, které nabídnou podstatně slušnější výnos než zmiňované pojištění.

Svatební pojištění je výhodné pouze tehdy, pokud se chce klient opravdu pojistit. Pokud jde jenom o spoření, určitě bude výhodnější založit dítěti stavební spoření (i když to už možná brzy nepůjde) nebo vložit peníze do podílového fondu. Vyššího výnosu dosáhnete uložením peněz na termínovaný vklad a v některých případech i do slamníku.

Rozdíly…
Ačkoliv se různá svatební pojištění poskytovaná různými pojišťovnami příliš neliší, některé rozdíly tu přeci jenom jsou. Zatímco v některých případech lze sjednat plnění v okamžiku svatby (např. ING, Kooperativa), v jiných je vázáno na věk „dítěte“ (např. Generali).

Generali Pojišťovna dává svým klientů možnost výplaty pojistné částky v případě plné invalidity způsobené úrazem. Také umožňuje zápůjčky do výše odbytného, čímž ve své podstatě vstupuje na trh bankopojištění.

U některých pojišťoven je produkt kombinován se stipendijním pojištěním, kdy se může klient rozhodnout, zda nedá raději přednost pravidelně vyplácenému stipendiu. To nabízí Pojišťovna ČS do 24 let věku dítěte, Kooperativa pro změnu od 18 let. Hasičská vzájemná pojišťovna limituje délku vyplácení stipendia na pět let.

dan_z_prijmu

Pojistné při svatebním pojištění přirozeně vychází ze zvolené pojistné částky. Je ho ale možné pořídit již od stokoruny měsíčně. Pravda, krytí nic moc, ale malá ochrana je někdy lepší než žádná. Alespoň to říkají některé svobodné matky.

Tip
Pokud se rozhodnete zařídit pro své dítě svatební pojištění, může být výhodnější, aby se pojistníkem (a zároveň pojištěným) stala matka. Pojistné bude zpravidla o něco nižší.

Jaké máte zkušenosti se svatebním pojištěním?

  • Dobré, dobře se prodává.
    14 %
  • Dobré, pomohlo nám.
    12 %
  • Špatné, špatně se prodává.
    12 %
  • Špatné, je zbytečné.
    17 %
  • Žádné.
    45 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).