Hlavní navigace

Pojistili jste svého miláčka?

10. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mít pejska a nepojistit ho je hanebnost. Několik pojišťoven ho rádo pojistí. I pejsek si přeci zaslouží stát se klientem globálního pojistného trhu a těšit se z jeho výhod. Pavlov by se divil.

Hafíka má dneska kde kdo. Parky jsou jich plné k prasknutí, a kdo má zahrádku, si často nedokáže život bez čtyřnohého kamaráda představit. Pejsek zahrnuje svého majitele láskou, a tudíž by tak mohl činit i jeho majitel.

Kupte svému zvířátku k narozeninám pojištění. Existuje spousta míst, kde vám ho prodají. Patří mezi ně Česká podnikatelská pojišťovna, Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Pojišťovna ČS, Hasičská vzájemná pojišťovna a Pojišťovna Slavia.

Překvapivě vám nikdo nebude ochoten nabídnout klasické kapitálové životní pojištění se spořící složkou. Také jen těžko uhádáte připojištění proti trvalé invaliditě nebo civilizačním chorobám. Nicméně i tak je nabídka pojistného krytí relativně bohatá.

Klasickým případem, kdy dostanete nějakou tu pětku z pojišťovny, je případ uhynutí, utracení nebo nucené porážky. Tehdy bude pojišťovna platit sjednané plnění. Utracení se týká případu, kdy zvířátko chytne některou z nebezpečných chorob definovaných ve všeobecných pojistných podmínkách.

Dalším rizikem, proti kterému se může klient pojistit, je smrt následkem živelné události či řadou infekčních chorob a parazitů.

Docela zajímavé je pojištění proti přerušení elektrického proudu. Zdánlivá maličkost může mít nedozírné důsledky. Vzpomeňme na nebohého Pavlova, který se po večerech bavil na úkor hladových hafíků, které měl zavřené ve sklepě.

Tradovala se historka, ve které si povídají dva psi v kleci. Ten první se ptá druhého na to, zda ví, co je to podmíněný reflex. Druhý pes odpověděl, že neví, načež mu to ten první vysvětlil: „To máš takhle. Až se rozsvítí světlo, tak já zaslintám a hned přiběhne Pavlov se žrádlem“.

Kdyby při slavných experimentech profesora Pavlova častěji vynechávala dodávka elektrického proudu, psi by možná měli narušený slintací rytmus a k obrovskému objevu by třeba nikdy nikdo nedošel. Moderní vědec studující podmíněné reflexy by tedy neměl nikdy na pojištění zvířátek pro případ přerušení elektrického proudu zapomenout.

Do standardního znění všeobecných pojistných podmínek také zpravidla patří pojištění proti zasažení elektrickým proudem. Rozhodne-li se tedy váš miláček chodit na elektroléčbu, tak v případě, že do něj omylem pustí 220 voltů, budete mít nárok na pojistné plnění. Pokud ale budete zařizovat pejskovi elektroléčbu za účelem budoucího zisku, vystavujete se nebezpečí trestního stíhání pro pojistný podvod.

Pojišťovny také ručí za odškodnění v případě přehřátí organismu zvířete. To ale přirozeně neplatí pro přehřátí nepřirozené, tedy např. v mikrovlnné troubě. I když v takovém případě by mohlo být možné domáhat se odškodnění na výrobci mikrovlnných trub. To se již údajně stalo ve Spojených státech, kdy kocour, kterého chtěla jeho postarší majitelka vysušit v nově zakoupené mikrovlnné troubě, explodoval.

dan_z_prijmu

V případě zakoupení pojištění psa získáte plnění i v případě, kdy pes pozře nějaký „exogenní jed“. Opět by ze strany majitele nemělo jít o úmysl. Ochomítá-li se ale váš pejsek v okolí chemičky, může být podobné pojištění docela dobře odůvodnitelné.

Nakonec je třeba podotknout, že podmínky jednotlivých pojišťoven se mohou některých aspektech lišit. Někdo třeba pojišťuje pouze vzácné a čistokrevné psy, někdo všechny. Některé pojišťovny zařazují psy do stejné kategorie jako jelena a koně, některé se přiklánějí spíše k zařazení mezi dobytek. Máte-li ale pejska doma, určitě se v některé z pojišťoven na konkrétní podmínky informujte.

Máte svého čtyřnohého přítele pojištěného?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).