Hlavní navigace

Pojištěný pobyt v nemocnici

3. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Být nemocný a dostat za to zaplaceno není tak těžké. Vedle státního nemocenského pojištění se můžete pojistit i komerčně. Mnohem zajímavější jsou ale dávky, které pojišťovny nabízejí svým pojištěncům při pobytu v nemocnici. Kdy se vám vyplatí pojištění denní dávky při pobytu v nemocnici?

Podle programového prohlášení nové české vlády se zdá, že přispívání pacientů na pobyt v nemocnici stále není reálné. Při hospitalizaci tak nemocný nebude muset nic připlácet, jako je tomu například v sousední Slovenské republice, kde si každý připlácí 50 Sk za den strávený na lůžku. Nicméně finanční ztráta při výpadku pracovní schopnosti z důvodu upoutání na nemocniční lůžko může být i v Česku značná. Vždyť příjem ze státního nemocenského pojištění nedosahuje ani čtyř stokorun denně, což není částka pro mnohé nikterak závratná.

Jednou z možností, jak se zajistit proti výpadku příjmů v případě nemoci, je pojištění denní dávky v nemoci. Jeho nevýhodou je ale poměrně vysoká cena a nemalá „čekací lhůta“ od onemocnění či úrazu po vyplacení první dávky. Bližší informace o pojištění denní dávky v pracovní neschopnosti naleznete v článku „Nemoc? Jedině s pojištěním“.

Protože většina závažnějších onemocnění či úrazů je spojena s hospitalizací, lze si příjmy udržet i jiným druhem pojištění – pojištěním denní dávky při pobytu v nemocnici.

Výhody pojištění pobytu v nemocnici

Výhodou pojištění dávky za čas strávený v nemocnici oproti pojištění denní dávky v pracovní neschopnosti je především to, že se vyplácí za všechny dny strávené hospitalizací. Sice si také počkáte na výplatu vesměs 3 měsíce od uzavření pojistné smlouvy, ale nadále je vám hrazen každý den v nemocnici podle stanoveného pojistného plnění. U „pojištění pracovní neschopnosti“ začíná pojišťovna s výjimkou úrazu vyplácet náhradu až od vámi stanovené doby, která se pohybuje v rozmezí od 14 do 42 dní. To však ještě není to hlavní.

Nejdůležitější předností je cena. Zatímco u pojištění denní dávky v pracovní neschopnosti zaplatíte za stakorunové odškodné roční pojistné v řádu tisíců, u pojištění dávky při pobytu v nemocnici za stokorunové přilepšení zaplatíte ročně přibližně od 200 Kč do 450 Kč, za tisícikorunu denně pak přibližně desetinásobek. Výsledná cena závisí na mnoha faktorech, jako je věk a pohlaví pojištěného a další.

Výše maximálního odškodného za pobyt v nemocnici se pohybuje od 1 000 Kč do 2 000 Kč v závislosti na pojišťovně a součet odškodného a státní nemocenské by neměl překročit průměrný čistý příjem pojišťěného.

Pojištění nabízí několik pojišťoven, například Allianz, Credit Suisse, ČP Zdraví, ING nebo Komerční pojišťovna, z nichž některé využívají produkt jen jako připojištění k životnímu pojištění.

Maminky, pozor!

Než uzavřete pojištění denní dávky při pobytu v nemocnici, zkontrolujte si pečlivě pojistné podmínky a výluky z pojištění. Například nastávající maminky jsou pro toto pojištění rizikovou skupinou, a proto se na ně vztahují rozličné výjimky.

Pokud pobyt v nemocnici z důvodu těhotenství není vyloučen zcela, bývá značně omezena výplata pojistného. Například Credit Suisse vyplácí pojistné v souvislosti s hospitalizací v těhotenství jen po dobu 14 dnů a při porodu týden, Komerční pojišťovna zase prodlužuje „čekací lhůtu“ ze 3 měsíců na 8 měsíců od uzavření pojistné smlouvy (vyloučí téměř kompletně riziková těhotenství) a ING žádné restriktivní omezení vůči nastávajícím maminkám neuvádí.

skoleni_15_4

Pojištění i pro děti

Pojištění denní dávky při pobytu v nemocnici umožňuje řada pojišťoven uzavřít i pro děti. V takovém případě samozřejmě nejde o náhradu ušlého příjmu, ale o jakýsi příspěvek na úhradu zvýšených nákladů spojených s hospitalizací dětí (například dojíždění na návštěvy apod.).

Dětské pojištění pobytu v nemocnici získáte například u Credit Suisse ve výši 100 Kč/den za roční pojistné 220 Kč nebo u ING ve výši 250 Kč/den za 375 Kč ročně.

Zaujala vás možnost poištění denní dávky při pobytu v nemocnici?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).