Hlavní navigace

Podílové fondy... přežitek?

3. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Podílové fondy jsou nástrojem investování pro širokou veřejnost. Každý může investovat i bez hlubších znalostí – a zohlednit svůj vztah k riziku. Přesto se objevuje nový dostupný nástroj, který může podílové fondy nahradit. Investiční certifikáty. Jsou pružnější a levnější. Jsou i lepší?

Podílové fondy jsou velmi variabilní. Drobný investor s nimi může investovat do vysoce bezpečných fondů peněžního trhu i do vysoce rizikových fondů investujících do akcií v rozvojových zemích. S hedge fondy, které se nedávno otevřely i pro drobné klienty, lze zhodnocovat prostředky též s využitím pákového efektu.

Škraloup na pověsti získaly podílové fondy v rámci kupónové privatizace, kdy řada investorů přišla o kupónové knížky bez náhrady, a počátkem nového milénia, které bylo poznamenáno propadem akciových trhů a zejména technologických akcií. Minulé křivdy jsou ale pomalu odpouštěny a zapomínány a po několika letech nepřetržitého růstu na všech světových burzách získávají zpět ztracenou důvěru.

Pověst ovšem není zdaleka jediné, co může investice do podílových fondů ohrozit. Hitem posledních let jsou investiční certifikáty.

Aktuální ceny podílových fondů

Co jsou investiční certifikáty

Právní zařazení investičních certifikátů je stále nejasné. Na jednu stranu se jedná o dluhový cenný papír, na druhé straně ale nejde o klasický dluhopis. Hodnota certifikátu se odvíjí od hodnoty podkladového aktiva, kterým může být například akcie, ovšem nezakládá žádný majetkový vztah. Můžete tedy vlastnit kupříkladu certifikát s podkladovým aktivem akcie ČEZu, ale nebude moci ani hlasovat na valné hromadě, ani nezískáte právo na dividendy.

Podkladovým aktivem certifikátů může být jednotlivá akcie, akciový index, koš vybraných akcií, měny, dluhopisy a jejich koše nebo komodity (např. ropa, zlato, pšenice, …).

Investiční certifikáty mají velmi variabilní rizikovost – obdobně jako podílové fondy. Lze koupit zajištěný certifikát, kde je garantována výplata vkladu, po vysoce rizikové turbo certifikáty s pákovým efektem.

Certifikáty jsou emitovány (vydávány) bankami a jsou obchodovány na burzách nebo přímo u vydávající instituce nejčastěji prostřednictvím obchodníků s cennými papíry.

Podílové fondy vs. investiční certifikáty

Podílové fondy i investiční certifikáty jsou velmi variabilní investiční nástroje. Investiční strategie, které nabízí jeden instrument, v určité obdobě nabízí i druhý. V tomto smyslu jsou investiční certifikáty a podílové fondy konkurenty. Rozdílů ovšem není málo.

Ponecháme-li stranou legislativní nuance jednotlivých investičních nástrojů, základním rozdílem mezi fondy a certifikáty je způsob, jakým jejich výnosy sledují trh. Zatímco správci podílových fondů se snaží trh překonávat (a dle některých odhadů se jim to daří cca z 60 %), certifikáty budou vždy kopírovat hodnotu podkladového aktiva (čili trh).

Poroste-li například pražská burza stejným tempem jako v loňském roce (tj. o 7,8 % dle indexu PX), poroste též indexový certifikát s podkladovým aktivem indexu PX o stejné procento. Aktivně řízený akciový podílový fond investující do českých akcií se tento růst pokusí překonat.

Druhým zásadním rozdílem mezi podílovým fondem a investičním certifikátem je cena. Zatímco při investici do akciového podílového fondu zaplatíte vstupní poplatek nejčastěji od 2 do 5 %, za nákup certifikátu se stejným podkladovým aktivem zaplatíte poplatky dle vašeho obchodníka s cennými papíry, které bývají v závislosti na objemu obchodu řádově nižší.

Nevýhodou certifikátů je ovšem spread – rozdíl mezi nabízenou cenou pro prodej a zpětný odkup certifikátu. Ten cenu certifikátu naopak zvyšuje – v řádu až jednotek procent.

Certifikáty nabízejí jak bezpečné, tak agresivní strategie investic na stejném podkladovém aktivu. Například do indexu pražské burzy lze investovat jak se stejným rizikem jako při investici do indexového podílového fondu, tak s vyšším rizikem s pákovým efektem turbo certifikátu. Narozdíl od fondů umí certifikáty růst též v případě, že trh klesá. Z fondů toto dokáží pouze zajištěné nebo hedge fondy.

Certifikáty na pražské burze

Pražská burza získala od České národní banky povolení obchodovat deriváty až koncem loňského roku. V současnosti nabízí investiční certifikáty pouze Raiffeisen Centrobank, přesto jich lze pořídit 24 různých. Potenciál je ale ještě vyšší – Raiffeisen Centrobank aktivně nabízí na jiných burzách cca 1700 investičních certifikátů s různými podkladovými aktivy a různých typů a rizikovosti. A na pražskou burzu se chystají vstoupit v nejbližší době další emitenti.

V současnosti lze investovat prostřednictvím certifikátů do ropy, zlata, indexů a košů indexů. Mnohá podkladová aktiva jsou nabízena jak s pákovým, tak s nepákovým efektem. Zároveň lze u mnohých titulů spekulovat na růst i pokles podkladového aktiva. K dispozici jsou též pákové certifikáty s podkladovým aktivem jedné akcie (ČEZ a O2), které jsou ale spíše blízké obchodování s akciemi na úvěr (margin), což také vytváří pákový efekt.

Certifikáty, nebo podílové fondy?

Podílové fondy jsou možná o něco dražší než investiční certifikáty. Jsou ovšem chápání lidí, kteří se investicemi nezabývají každodenně, již mnohem bližší. Fondy mají též rozvinuté distribuční sítě, což je poměrně silnou konkurenční výhodou.

dan_z_prijmu

Investiční certifikáty mají budoucnost. Jejich největší výhodou je snadnost investování s různými strategiemi a transparentnost (investor při změně hodnoty podkladového aktiva vždy ví, jakou hodnotu má jeho certifikát). Bez rozšíření povědomí o jejich možnostech se ale rychlejšího nástupu nedočkají. Následně pravděpodobně vytlačí pasivně řízené podílové fondy.

Aktivně řízené podílové fondy budou mít své místo i nadále. Nabízejí možnost zhodnocení nad zhodnocení indexů i bez pákového efektu, což certifikáty nabídnout nemohou.

Jaký investiční instrument se vám nejvíce líbí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).