Hlavní navigace

Plná poštovní schránka. Jak tomu zabránit?

30. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Při delším pobytu mimo váš domov se vaše absence zjistí poměrně snadno. Vaše poštovní schránka bude velmi brzy plná. Je několik možností, jak tomu lze zabránit.

Informace o vaší dovolené nemusí zajímat jen vaše blízké a přátele, ale je zajímavou informací i pro kriminální živly. Zvláště, patříte-li mezi majetnější občany. Podívejte se na několik tipů, jak zabránit plné poštovní schránce, a tím i informaci o vaší nepřítomnosti v místě bydliště.

1, Sousedská výpomoc

Nejjednodušší formou je požádat souseda nebo sousedy o pravidelné vybírání poštovní schránky. Hlavní výhodou je, že zcela zabráníte přeplnění schránky letáky v případě, že vám moc pošty nechodí. Nevyřešíte tím vyzvednutí doporučených zásilek, ale aspoň o nich dostanete oznámenku.

2, Pomoc s průkazkou

Speciálním poštovním úkolem vyzvedávání zásilek můžete pověřit i členy rodiny. Chcete-li někomu z rodiny (nebo i ostatních) udělit plnou moc k vyzvedání všech zásilek, musíte jim vyřídit buď průkaz zmocněnce, to trvá několik dnů, anebo jednorázovou plnou moc, kterou obdržíte na každé poště.

3, Zásilka umí počkat

Pokud při dodání zásilky nebudete doma, pošta automaticky ukládá zásilky na vaší ukládací poště, kterou si můžete libovolně zvolit, a to standardně na 15 dní. Poté se zásilky vracejí odesilateli. Ovšem i tady existuje snadná pomoc. Prostě poštu požádáte o prodloužení odběrní lhůty, a to až na jeden měsíc, nic to nestojí. Samozřejmě pokud odesilatel zásilky tuto možnost předem výslovně neodmítne. Prodloužení nelze použít jen u Obchodních a Profi balíků.

4, Přijde i za vámi.

Jestli patříte mezi ty, kteří bez své pošty nevydrží, můžete využít službu nazvanou dosílka. O tu musíte nejprve požádat na formuláři, ale je to velmi jednoduché. Na své nejbližší poště si vyžádáte formulář Žádost o změnu místa dodání (dosílka), aby vám v určitém období, nejdéle ale šest měsíců, dodávala zásilky na jinou adresu. Službu lze využít pro všechny typy zásilek a poukázek, opět s výjimkou Obchodních a Profi balíků. Zapomenout na dosílku musíte i u zásilek, u kterých je uvedena poznámka odesílatele „Nedosílat“, zpravidla jde o úřední dopisy. Cena za službu je 100 Kč měsíčně. Za doslání dopisů a doporučených zásilek se neplatí, ale za doslání balíků zaplatíte běžné poštovné podle jeho váhy a doplňkových služeb k němu nastavených.

5, Když poštu nechcete

Jestli se chcete během pobytu na dovolené vzdát zásilek úplně, existuje služba nazvaná vrácení zásilky bez pokusu o doručení na žádost adresáta. V praxi to znamená, že v době vaší nepřítomnosti budou všechny poštovní zásilky a poukázky vraceny zpět odesílatelům bez pokusu o doručení. Samozřejmě s vysvětlením pro odesílatele, že se na uvedené adrese ve vámi stanoveném období nezdržujete. Služba se opět neplatí.

skoleni_15_4

6, Zadarmo a efektivně

Existuje i levné řešení, jak vaše zásilky trvale vyzvedávat na jiné poště. Jde o službu s názvem změna ukládací pošty. Pošta se nejprve pokusí dodat všechny zásilky standardně v místě bydliště, a pokud vás jako adresáta nezastihne, ukládá je na vámi zvolené ukládací poště. O službu lze zažádat na každé poště a je také zdarma.

Všechny popisované možnosti se týkají jen případů, kdy vám zásilky dodá Česká pošta. U kurýrních služeb zpravidla moc možností nemáte a zásilka se vrátí odesílateli. Je lepší na zaplněnou poštovní schránku myslet předem, než zbytečně upoutáte pozornost vaší nepřítomností.

Kdo vyzvedává vaše zásilky během dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).