Hlavní navigace

Plaťte kartou a získejte část útraty zpět

17. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

K platbě kartou motivují banky a úvěrové společnosti různě. Některé vracejí část utracených peněz. Které to jsou a jaké podmínky nabízejí?

Čím více budete platit kartou, tím více ušetříte. To je krásné heslo, kterým v různých obměnách lákají na své platební karty některé české banky a úvěrové společnosti. V nabídce je mnoho typů platebních karet svěrnostním programem. My jsme se nyní zaměřili pouze na ty, které vám vrátí skutečné peníze, které můžete libovolně použít. 

Prohledali jsme kompletní nabídku debetníchkreditních karet na českém trhu a hledali jsme takové karty, které nabízejí vrácení části utracených peněz k libovolnému užití (utracením rozumějte nákupy hrazené platební kartou). Nabídky odpovídající tomuto zadání jsme nalezli u 2 bank a 2 úvěrových společností. Jde o tyto čtyři „statečné“ – Cetelem, Citibank, GE Money Bank a GE Money Multiservis.

Je evidentní, že nabídka nákupů platební kartou s následným bonusem v podobě částečně vrácených peněz, není nikterak pestrá. I přesto se ale výrazně liší podmínky jednotlivých společností. Podstatný rozdíl je například v tom, jestli se bonus vztahuje jen na platby provedené v České republice, nebo platí i při nákupech v zahraničí a na internetu.

Cetelem vrací za cokoli, ale poplatek bonus snižuje

Nabídka úvěrové společnosti Cetelem je jednoduchá, přímá, ale momentálně již nepříliš zajímavá. Její platnost je totiž omezená a končí 31. 12. 2009. Majitelé kreditní karty AURA mohli (a v prosinci ještě mohou) v průběhu roku 2009 získat ze svých nákupů nazpět až 150 Kč měsíčně. K tomu museli se svou kartou nakoupit alespoň za 10 000 Kč. Do této částky se počítají všechny nákupy kartou s výjimkou výběrů hotovosti nebo převodu na účet.

U částek nižších než 10 000 Kč se odměna vypočítává takto:

  • v rozmezí 500 až 4999 Kč vrací Cetelem na úvěrový účet 1 % z utracených peněz;
  • v rozmezí 5000 až 10 000 Kč pak 1,5 %.

Při vyšších útratách vrací Cetelem maximální částku 150 Kč. Částky jsou připisovány na úvěrový účet vždy následující měsíc. Pro připsání odměny je rozhodující datum zaúčtování transakce, nikoli datum platby v obchodě či na internetu (to je stejné u nabídek všech 4 společností). Jak to tedy bude s nákupy uskutečněnými na konci roku? Pokud budou nákupy provedené koncem roku 2009 zaúčtovány až v roce 2010, pak se na ně tato akce, v souladu s jejími podmínkami, již skutečně nevztahuje, odpovídá pro server Měšec.cz Martin Malý, tiskový mluvčí společnosti Cetelem. Vzápětí ale dodává, že Cetelem chystá podobnou nabídku i v příštím roce a při akceptování určitých podmínek, bude zákazníkům nákup na konci roku 2009 započítán. Ony podmínky však zatím nemohl rozvést. Dozvědět bychom se je měli začátkem roku 2010.

Jenže od 1. listopadu 2009 Cetelem zamíchal sazebníkem a začal účtovat 69 Kč za správu a vedení úvěrového účtu ke kreditní kartě. Pokud budete kreditní kartu Cetelem využívat na maximum a dostanete bonus 150 Kč, tento poplatek musíte odečíst a čistý bonus vychází 81 Kč. To odpovídá bonusu 0,81 % z každé platby kartou.

Přečtěte si také: Plaťte kartou a prodlužte si záruku

Citibank vám zlevní každodenní nákupy

Citibank nabízí poměrně rozmanitý výběr kreditních karet. Našim potřebám přesně odpovídá kreditní karta Citi Shopping. Ta slibuje v prvních 3 měsících po vydání karty vrácení 10 % a v dalších měsících 2 % z uskutečněných transakcí. Maximálně vám může být vráceno až 1000 Kč měsíčně. To zní vcelku lákavě.

Nabídka však poněkud ztrácí lesk, když se dozvíme, že se bonus nevztahuje například na elektroniku. Právě ji totiž lidé za peníze z kreditních karet často nakupují. Citibank totiž poskytuje bonus za použití karty ve vybrané síti obchodníků. Ta je v obchodních podmínkách definována takto:

Vybraná síť obchodníků je maloobchodní síť obchodníků z následujících oblastí:

  • prodej potravin (prodej potravinářského a spotřebního zboží v obchodních domech a v prodejnách se širokým sortimentem zboží a dále v prodejnách zboží s převahou potravin);
  • prodej nábytku (obchodníci, jejichž převažujícím předmětem podnikání je prodej nábytku, podlahových krytin, bytových doplňků a bytového textilu);
  • restaurace/bary (obchodníci, jejichž převažujícím předmětem podnikání je prodej pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány);
  • prodej oděvů (obchodníci, jejichž převažujícím předmětem podnikání je prodej oděvů a módních doplňků);
  •  prodej sportovních potřeb (obchodníci, jejichž převažujícím předmětem podnikání je prodej sportovních potřeb, oděvů a doplňků).

Karta od Citibank se hodí hlavně na každodenní nákupy potravin a zboží běžné spotřeby, protože bonus lze získat pouze za transakce provedené na území České republiky. Pokud tedy budete nakupovat v zahraničí či na internetu, nevrátí vám banka nic.

Karta Citi shopping nabízí nejvyšší bonus, ale jeho získání je obtížnější než u Cetelem a GE Money.Jednoduše musíte myslet, kde kartou zaplatíte pro využití bonusu.

Citibank však má další výhodu: v prvních třech měsících můžete jakoukoli platbou touto kartou vystornovat váš měsíční poplatek za vedení karty. Můžete tak ušetřit dalších 3× 50 Kč měsíčně.

Přečtěte si také: Platební karty provází chaos. Víme, která banka se za vás postaví

GE Money Bank vrací při nákupech debetní kartou

GE Money Bank nabízí jako jediná banka možnost vrácení části peněz zaplacených kartou i u karet debetních. K získání této možnosti si musíte zřídit některou z následujících variant běžného účtu: Genius Active/Active+, Genius Student, Genius Gold nebo podnikatelský účet Genius Business Active. Automaticky pak při jakékoli platbě kartou doma i v zahraničí získáte odměnu ve výši 0,4 až 0,6 %. Přesná výše závisí na typu karty – Maestro 0,4 %, MasterCard Standard 0,5 %, MasterCard Gold 0,6 %. Pro platby na internetu má GE Money Bank speciální kartu MasterCard Internet, se kterou získáváte při každé platbě bonus 0,5 %. Výše možných bonusů není nikterak limitována.

Minimálně 1 % zpět získáte vždy když nakoupíte s kreditní kartou bene+ od GE Money Multiservis (pořídíte jí i v GE Money Bank). V partnerské síti (např. Datart, Agip, NeoLuxor) můžete získat bonus od 2 do 10 %. Minimálně procento zpět získáte i z nákupů v zahraničí a na internetu. Ani u této karty není stanoven limit možného bonusu.

V podmínkách k této akci je myšleno, na rozdíl od všech výše popsaných, i na některé speciální situace. Píše se v nich například to, že pokud výrobek zakoupený kartou vrátíte či reklamujete a bude vám v důsledku toho na účet kreditní karty vrácena částka za tento nákup, pak vám bude původně vrácená částka odečtena z úvěrového účtu.

Přečtěte si také: Za chyby při používání kreditní karty zaplatíte tisíce

skoleni_15_4

Home Credit pošle poukázku

Hodně blízká výše popsaným nabídkám je Premia karta od Home Credit. Rovněž s ní získáváte při nakupování bonus ve výši 1 až 11 %, ten vám ovšem není připisován na úvěrový účet, a nemůžete ho tak použít například na úhradu poplatků. Po nasbírání minimálně 100 prémiových Kč vám Home Credit zašle poukázku, kterou můžete uplatnit jen v partnerské síti.

Jde to i přes body

Jiné možnosti nabízí třeba debetní Chytrá karta od České spořitelny. S tou můžete třeba střádat bonusové body za provedené platby, a za tyto body si pak z katalogu vybrat odměnu (např. dobití mobilního telefonu, lístky na kulturní akce, atd.). Volitelnou službou je příspěvek na penzijní připojištění. Ten musíte mít samozřejmě sjednaný u Penzijního fondu České spořitelny. Za každých utracených 1000 Kč vám na připojištění půjde 10 Kč. Podobně jsou na tom i cobrandové karty Citibank, GE Money Bank nebo UniCredit Bank, které umí připsat bonus 1% na účet penzijního připojištění nebo získat 3% slevu na pohonné hmoty. Ale o tom zase někdy příště.

Používáte kreditní kartu?

  • Mám ji doma, ale nepoužívám ji.
    10 %
  • Zaplatím s ní, jen když si vzpomenu.
    4 %
  • Zcela běžně ji používám
    56 %
  • Nemám kreditní kartu, neboť nevyužívám úvěrových nástrojů
    26 %
  • Nemám kreditní kartu - použití se mi zdá příliš složité.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).