Hlavní navigace

Desetník: Platit daně na poslední chvíli už nepůjde

12. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zadat příkaz k úhradě v poslední den splatnosti anebo jít na poštu pár minut před půlnocí posledního dne už nebude při placení daní možné. Stát se bude chovat jako soukromé firmy a vyžadovat datum běžné splatnosti.

DESETNÍK 170/2009 (28.9.2009 – 11.10.2009)

Platit daně raději dva dny předem

Až do konce října tohoto roku lze využít stávající znění Zákona o správě daní a poplatků a daně platit až v poslední den splatnosti. Jinými slovy, je-li povinnost zaplatit některou daň například do 31. října, podle stávajícího zákona stačí v tento poslední den peníze odeslat tak, aby byly odepsány z bankovního účtu nebo měly totožné datum poštovního razítka. Tím byla daň zaplacena a finančnímu úřadu nevadilo, že peníze obdržel třeba až za 7 dnů. Stačilo proto využít internetové bankovnictví a u vybraných bank a záložen bylo možné příkaz k úhradě zadat i ve 23:59 hodin posledního dne splatnosti.

To se od 1. listopadu 2009 mění a podle novely téhož zákona nyní finanční úřady budou považovat daň za zaplacenou až v den připsání na jejich účet v České národní bance. Tím stát srovnal krok se soukromými společnostmi, kde je řadu let zcela běžné, že zboží/služby se považují za zaplacené až v okamžiku připsání finančních prostředků na účet příjemce. Druhou věcí je, zda plátci svých závazků považují za samozřejmost platit účty tak, aby byly zaplaceny včas. V tom však stát má výhodu. Zatímco zaplatit například fakturu za plyn nebo telefon pro některé plátce znamená zadat příkaz k úhradě až v poslední den, protože tyto společnosti jsou zvyklé „počkat“, stát bude u opozdilců nekompromisní a obratem může nastavit penále za pozdě zaplacenou daň.

dan_z_prijmu


Kreditních karet ubylo, vydavatelé pročistili svoje klientské portfolio

Počet kreditních karet vydaných v České republice poklesl, vyplývá to ze statistiky Sdružení pro bankovní karty. Ke konci loňského roku bylo vydáno 1 276 714 kreditních karet, ale ke konci srpna 2009 jich bylo již 1 245 953, tj. o 30 761 méně. Počet debetních karet se naopak zvýšil ze 7 220 667 na 7 229 799, tj. o 9132. Nejvíce pokles vydaných kreditních karet postihl společnost Visa, za dva kvartály přišla o 109 692 kreditních karet. Naproti tomu MasterCard si polepšil o 78 906 kreditních karet. Za celkovým poklesem však není „krize“ nebo nezájem o kreditní karty. To spíše vydavatelé kreditních karet pročistili svoje portfolio klientů a tzv. „šuplíkové“ karty již neobnovili nebo vypověděli smlouvy neaktivním kartám.

Tip: Chcete poslat peníze levně tak, aby byly ve stejný den na účtu příjemce? Stačí mít běžný účet u jedné z těchto bank nebo záložen. Standardní platby totiž posílají jako zrychlené platby a v naprosté většině bank (včetně ČNB) jsou na účtu připsány v den odeslání platby:

Banco Popolare, Evropsko-ruská banka, HSBC Bank, mBank, UNIBON, spořitelní družstvo

Jak platíte daně?

I na kreditní karty lze použít známé přísloví „dobrý sluha, ale zlý pán“. Jsou velmi dobrými pomocníky, ale je potřeba je umět správně používat. V opačném případě jsou rychlým nástrojem do spirály dluhů. I proto jsou stále oblíbené debetní karty, které se vydávají k běžným účtům. Dnes se o ně nemusí složitě žádat, jsou často automatickou součástí nabídky.

Máte kreditní kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).