Hlavní navigace

Platební karty pro začátečníky

21. 9. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Znáte rozdíl mezi debetní a kreditní kartou, jaké jsou značky karet nebo co znamená embossing? Víte, která je vhodná právě pro vás? Platební karty se postupně stávají nedílnou součástí našeho života a brzy přijde doba, kdy u sebe nebudeme nosit vůbec žádnou hotovost.

Na konci roku 2002 bylo vydáno téměř 5,3 miliónů karet. Ne všechny jsou ale stejné, a tak je při výběru důležité vědět, jaké druhy karet existují a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Platební karty můžeme rozdělit podle

  • způsobu zúčtování,
  • způsobu provedení,
  • vydávající asociace a třídy,
  • použitelnosti a
  • technologie.

Způsob zúčtování

Prvním základním způsoben rozlišení platebních karet je tzv. způsob zúčtování, neboli cesta banky k penězům, které jste kartou utratili.

Debetní karty (debit cards) jsou pevně svázány s běžným účtem. Jejich použitím, ať jde o platbu u obchodníka nebo výběr z bankomatu, čerpáte své peníze uložené na bankovním kontu. Úvěr můžete čerpat pouze tehdy, máte-li sjednaný u banky kontokorent. Vždy ale nejdříve vyčerpáte vlastní prostředky, teprve poté vám banka poskytuje „kontokorentní úvěr“.

Kreditní karty (credit cards) znamenají nákup na úvěr. Karta není napojena na váš běžný účet, ale na účet úvěrový. Každá transakce s kartou znamená čerpání úvěru od banky.

Charge karty (charge cards) fungují obdobně jako karty kreditní s tím rozdílem, že vám banka na konci měsíce sestaví vyúčtování všech transakcí kartou. Vy pak musíte celý dluh jednorázově splatit v dohodnutém termínu, zpravidla do konce následujícího měsíce. Z čerpané částky vám není účtován žádný úrok.

Nákupní úvěrové karty jsou kreditními kartami vydávanými nebankovními institucemi. Od svých bankovních sester se liší hlavně v ceně, kterou za kartu zaplatíte, výši úročení a často omezené použitelnosti. Patří mezi ně například OK karta, YES karta nebo Aura karta.

Rozdělení podle způsobu provedení – elektronické či embosované?

Elektronické karty jsou nejrozšířenějším typem karet u nás. Do této skupiny patří karty VISA Electron či Maestro. Jsou použitelné pouze pro transakce, které jsou online ověřeny v kartovém centru, tedy pro výběry z bankomatů a platby u obchodníků disponujících elektronickým platebním terminálem.

Výhodou elektronických karet je nízká cena (zpravidla do 300 Kč ročně), nízké poplatky za blokaci ztracené či odcizené karty a téměř nulová možnost zneužití zablokované karty. Základní nevýhodou je pak jejich omezená použitelnost (zejména v restauracích).

Embosované karty mají plasticky vytištěny veškeré informace o majiteli karty, platnosti atp. Platba probíhá tak, že obchodník vloží kartu do imprinteru a otiskne veškeré údaje z karty na účet, který pak zákazník podepíše. Každý obchod má nastaven tzv. floor limit, neboli výši útraty, kterou mohou jeho zákazníci provést kartou bez nutnosti platbu ověřit telefonem. Platby nad tento limit musí obchodník telefonicky ověřit. Embosované karty lze použít na více místech než karty elektronické. Daní za tuto výhodu je ale vyšší cena za vydání, vedení či blokaci karty a jistá možnost zneužití karty i po nahlášení její ztráty či odcizení.

Poznámka: Embossing – reliéfní (plastické) písmo na kartě, které umožňuje její použití i v mechanických čtečkách karet (imprinter).

Jakou kartou a jak nejbezpečněji zaplatíte na internetu? Čtěte v článku Petra ZámečníkaPlacení kartou na internetu bude bezpečnější“.

Stručné srovnání elektronických karet

Elektronické platební karty
Banka Denní limity (standardní) Blokace karty Výběr z vlastního bankomatu Pojištění Platnost
Česká spořitelna 15 000 Kč pro výběry
30 000 Kč pro platby
200 Kč 6 Kč volitelné 3 roky
Citibank 15 000 Kč pro výběr
max. 175 000 Kč pro platby
zdarma 14 Kč volitelné 1 – 2 roky
ČSOB 1 000 Kč pro výběr/den
30 000 Kč pro platby
200 Kč 5 Kč volitelné 2 roky
Raiffaisenbank  – 200 Kč 9 Kč** volitelné 2 roky
KB 10 000 Kč pro výběr
15 000 Kč pro platby
150 Kč 5 Kč v ceně 2 roky
eBanka 25 000 Kč pro platbu
15 000 Kč pro výběr
200 Kč 4,90 Kč volitelné 2 roky
GE Capital Bank 10 000 Kč pro platbu
15 000 Kč pro výběr
100 Kč 15 Kč* v ceně 2 roky
HVB Bank individuální 100 Kč 30 Kč volitelné 2 roky
Poštovní spořitelna 15 000 Kč pro platbu
15 000 Kč pro výběr
200 Kč 5 Kč ne 3 roky
Volksbank 2 000 Kč pro platbu/den
2 000 Kč pro výběr/den
500 Kč 2,50 Kč volitelné 2 roky
Živnostenská banka 80 000 Kč pro platbu
20 000 Kč pro výběr
0 Kč v ceně 2 roky

*) první dva výběry zdarma
**) první dva výběry 4 Kč

Česká spořitelna

Z elektronických karet je nejvyužívanější mezinárodní karta VISA Electron, případně karta Maestro. Mezi studenty je oblíbená karta Visa Electron Student+, která je určena mladým lidem ve věku 15 – 30 let. Karty mají platnost 3 roky.

Standardní limit výběru hotovosti z bankomatu je 15 000 Kč za den a pro bezhotovostní platby 30 000 Kč za 5 dnů, ale na žádost klienta lze nastavené limity měnit.

Je-li karta součástí některého z balíčků (Student+, Výhodný Program, Komplexní program atp.), je její vydání zdarma. Pokud nemáte takový balíček, zaplatíte za kartu VISA Electron nebo Maestro 200 Kč za rok. Zablokování karty stojí 200 Kč.

Využívá-li klient balíček Výhodný či Komplexní program, má 2 resp. 3 výběry z bankomatu ČS každý měsíc zdarma. Běžný poplatek činí 6 Kč v síti České spořitelny, 25 Kč + 0,5 % z vybírané částky v bankomatech ostatních bank.

Česká spořitelna nabízí volitelné cestovní pojištění – Komfort. Lze připojistit i rodinné příslušníky. Pojistné plnění se vztahuje na úraz, léčebné výlohy a asistenční služby. Dalším typem volitelného pojištění je pojištění proti zneužití karty v případě ztráty nebo odcizení. Klient může vybírat ze tří typů pojištění podle limitu pojistného plnění.

ČSOB

ČSOB nabízí pět různých elektronických platebních karet: Maestro, Maestro Juventus, Maestro Student, Visa Electron a Visa Electron Juventus.

Obě dvě karty Juventus a studentská jsou zpoplatněny 150 Kč ročně za vedení karty. Poplatek za výběr z vlastního bankomatu je pro všechny karty 5 Kč a z bankomatu jiné banky 25 Kč.

Všechny karty jsou mezinárodní s platností 2 roky. Limity jsou nastaveny na výběr i platby kartou 1 000 Kč denně. Tento limit lze změnit. Ztráta i zablokování karty stojí 200 Kč.

U všech karet lze sjednat pojištění proti zneužití platební karty v případě ztráty (odcizení) a pojištění právní ochrany pro řidiče motorového vozidla (pojištění D.A.S.).

Raiffeisenbank

U elektronických platebních karet nabízíme karty karetních asociací MasterCard a VISA, tedy Maestro a Visa Electron. Pro obě karty jsou podmínky vydání a vedení shodné. Karty jsou vydávány na dva roky s automatickou obnovou po vypršení platnosti, vydány jsou ihned se založením účtu. Platební karty se vydávají ke korunovým účtům, dále pak k devizovým účtům vedeným v GBP, EUR a USD.

Poplatky za vydání elektronických karet:

Vydání karty 90 Kč

Měsíční poplatek 15 Kč

Zablokování karty 200 Kč

Vydání náhradní karty 90 Kč

Poplatky za výběry a pojištění jsou pro všechny tyto karty stejné. Z bankomatu Raiffeisenbank jsou první dva výběry z účtu v kalendářním měsíci 4 Kč, třetí a další výběr z účtu v kalendářním měsíci je 9 Kč a první dva výběry z účtu z jiného bankomatu v kalendářním měsíci jsou 15 Kč.

Volitelně lze pojistit cestovní pojištění pro majitele karty a jeho rodinu.

Komerční banka

Vydává následující typy karet: Bankokarta VISA Electron, VISA Elektron, Bankokarta Maestro, Styl karta Maestro,Dynamic Card VISA Electron

Karty jsou nabízeny v rámci balíčků zdarma, samostatně pak stojí Bankokarta VISA Electron, Bankokarta Maestro, Styl karta Maestro 200 Kč/rok a Dynamic Card VISA Electron 270 Kč/rok.

Karty lze pojistit pro případ ztráty a zneužití platební karty. Banka přebírá odpovědnost na transakce ztracenou nebo ukradenou platební kartou již před blokací.

Komerční banka má automaticky ke každé kartě cestovní pojištění.

eBanka

eBanka vydává z elektronických karet Maestro i Visa Electron. Vydání karty stojí 240 Kč ročně. Poplatek za výběr z vlastního bankomatu je 4,90 Kč a z bankomatu cizí banky je 24,90 Kč.

Zvláštností je funkce zamykání platební karty. Tato služba snižuje riziko zneužití platební karty tím, že zamčená platební karta není použitelná při elektronických transakcích.

Elektronická karta bez výběru

Ve většině bank si můžete vybrat, zda si zvolíte elektronickou kartu Visa Electron, nebo Maestro. Za obě zaplatíte zpravidla stejně a i ostatní poplatky s kartou spojené jsou nerozdílné. Proto se většina klientů rozhoduje podle osobních preferencích.

Pouze Maestro nabízí GE Capital Bank a HVB Bank, naopak pouze Visa Electron je nabízena Poštovní spořitelnou a Citibank.

dan_z_prijmu

Nabídka elektronických bankovních karet si je velice podobná napříč bankami. Nejvíce doporučovanou variantou je mít ke svému běžnému účtu elektronickou kartu, která bývá často vydávána pro první rok zdarma, a dále si pořídit embosovanou kreditní kartu pro větší nákupy či platby v obchodech disponujících jen mechanickou čtečkou.

V dalším díle se budeme zabývat kartami embosovanými.

Jaký typ karty používáte nejčastěji?

  • Elektronickou.
    55 %
  • Embosovanou.
    33 %
  • Internetovou.
    1 %
  • Žádnou.
    8 %
  • Nevím.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).