Hlavní navigace

Platební karta v každé trafice?

10. 8. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Moci platit kartou všude a nemuset s sebou nosit hotovost je snem nejen kartových nadšenců, ale i bank. Co tedy brání rozšíření počtu obchodníků, kteří karty přijímají? Jsou to skutečně jen poplatky "v řádu procent" ze všech uskutečněných transakcí?

Bez bankovního účtu a platební karty si život dokáže dnes představit jen málokdo. Naopak přibývá lidí, kteří svou „hotovost“ raději drží na běžném účtu a k nákupům používají převážně karty, než by využívali stále dražších služeb bankomatů, neřku-li přepážkových pracovníků v pokladnách bank. Přesto je stále třeba s sebou hotovost neustále nosit.

Ani ve větším městě, natož pak ve městech menších a v českých vesnicích je stále mnoho obchodů nevybaveno platebním terminálem na přijímání platebních karet. Je to drahé, stěžují si obchodníci, kteří karty přijímat odmítají. Vyplatí se to, lidé více utrácejí a jsou nižší náklady na „opečovávání“ hotovosti, odpovídají banky.

Kolik stojí přijímání platebních karet?

Přijímání platebních karet není zadarmo. Banky rády poskytnou zařízení zdarma, placení nastává později – za transakce. Platební terminály, instalaci terminálu a školení personálu ČSOB zajišťuje obchodním firmám zdarma, říká Pavel HejzlarČSOB.

Největší položkou, kterou obchodník za přijetí platby kartou zaplatí, je jisté procento z objemu transakce. To podle všech bank, které karty nabízejí, závisí na počtu a objemu transakcí, druhu zboží, a mnoha dalších faktorech – nejvíce zřejmě tedy na schopnosti a síle vyjednávání s bankou.

V neposlední řadě se do výše těchto poplatků promítá i ostrý konkurenční boj mezi bankami na českém trhu, dodává Věra ČarnáČeské spořitelny.

Konkurenční boj může být skutečně tvrdý. V současné době nabízejí acquiring (přijímání) platebních karet čtyři banky – vedle již zmíněné ČSOB a České spořitelny ještě HVB Bank a Komerční banka. Nejen, že trh je poměrně pevně rozdělen – na platební terminál Komerční banky natrefíte ze 44 %, ČSOB jich provozuje 29 %, Česká spořitelna přibližně čtvrtinu a HVB Bank zbylá dvě procenta do sta – ale i poplatky nejsou dle slov obchodníků nejnižší.

Výše transakčního poplatku je pochopitelně součástí smlouvy mezi bankou a obchodním partnerem a sjednává se individuálně. Pohybuje se v řádu procent z realizovaných plateb, sdělil Pavel Hejzlar, jehož slova lze beze zbytku vztáhnout i na ostatní banky. Žádná z bank neuvedla výši poplatku, kterou obchodník zaplatí za přijetí platby, jinak, než že je „individuální“ a „v řádu jednotek procent“.

Poplatek, který banka inkasuje, si nenechá celý pro sebe. Část jí náleží, ale část předá vydavatelské bance (bance majitele karty) a část jde organizaci, která vydané karty zastřešuje a obhospodařuje vypořádání transakcí – u nás nejčastěji VISA a MasterCard.

Některé firmy navzdory nevoli bank a karetních asociací stále nabízejí slevy při platbě v hotovosti. V jedné nejmenované firmě, která prodává oděvy, ušetříte při platbě nad 800 Kč v hotovosti celých 10 %.

S přijímáním platebních karet jsou spojeny i další náklady – například připojení k bankovnímu systému, které bývá prováděno přes internet nebo telefonicky. A oba způsoby něco stojí.

Přijímání platebních karet

Zda cena za přijímání platebních karet klesá, roste či se nemění, banky nesdělily. Počet akceptačních míst, tj. počet obchodníků, které banky nasmlouvaly k přijímání platebních karet, ale stále roste. Jen za jediný rok se zvýšil jejich počet o více než 5 tisíc.

Počet provozoven v ČR akceptujících jednotlivé typy karet

Banky, které acquiring nabízejí, se o obchodníky přetahují – je o co. Vždyť jen za první čtvrtletí letošního roku bylo uskutečněno u obchodníků přes 21,6 miliónu transakcí v celkovém objemu přes 24,1 mld. Kč!

Počet transakcí v ČR celkem - acquiring
Objem transakcí (tis. Kč) v ČR celkem - acquiring

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Konkurenční boj aneb Novinky na spadnutí

Konkurence je v oblasti přijímání platebních karet zřejmě tak tvrdá, jak ji představuje Česká spořitelna. Svědčí o tom novinky, které se chystají a které umožní příliv platebních karet i do menších obchodů, provozoven i „mobilních“ pracovišť.

HVB Bank připravila GSM platební terminály mající umožnit rozšíření přijímání karet například mezi taxikáře a drobné prodejny. Je se svým nápadem až za ČSOB, která své GSM terminály uvedla již dříve a která do restauračních zařízení zavádí „radioterminály“, umožňující přijímání a autorizaci karet v celé restauraci bez nutnosti odnášet platební kartu od zákazníka.

skoleni_15_4

Komerční banka zas připravuje nový způsob akceptace platebních karet přes internet. Tento nový způsob, dle pravidel společnosti VISA a MasterCard, je mnohem bezpečnější jak pro obchodníka, tak i pro samotného držitele platební karty, zdůvodňuje inovaci Jaroslav NedbalKomerční banky.

Ostatně internet je perspektivním prostředím pro platby platební kartou a vedle Komerční banky nabízí acquiring (přijímání) platebních karet přes internet i HVB Bank, nově od 1. července ČSOB a Česká spořitelna spustila pilotní projekt plateb přes internet. Předpokládáme, že zhruba od září letošního roku tuto možnost nabídneme všem klientům, upřesnila Věra Čarná.

O placení na internetu se můžete dočíst v článku Placení online – plíživá revoluce na sesterském serveru Lupa.cz.

Kolik procent z transakce zaplatíte bance?

  • Nejsem obchodník/nepřijímám platební karty.
    49 %
  • Do 1 %.
    2 %
  • 1,01 - 2,5 %.
    16 %
  • 2,51 - 4 %.
    27 %
  • Více než 4,01 %.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).