Hlavní navigace

Plánovaná otcovská se OSVČ vyplatí jen tak tak

13. 5. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vláda schválila otcovskou. S jakou částkou byste mohli počítat? Oproti mateřské pro OSVČ dosáhnou podnikatelé na dávku snáz.

Vláda schválila otcovskou dovolenou, která bude dávkou nemocenského pojištění. Za stávajících podmínek se vyplatí i tatínkům, kteří jsou OSVČ. Výše mateřské a otcovské se totiž bude vypočítávat stejně, ale pravidla pro vznik nároku na dávku mají být jiná.

Otcovská by se měla zavádět od ledna 2017. Návrh ale zatím schválila jen vláda a nyní je v připomínkovém řízení. Zatím ani není jisté, zda pro něj budou hlasovat i poslanci ANO. Náklady na novou dávku by se měly i se započtením ušlých daní pohybovat kolem částky 900 mil. Kč ročně.

Týden na mazlení a odpočinek pro matku

Už od příštího roku by mohli novopečení tatínci využít institutu tzv. otcovské a zůstat se svým novorozeným potomkem týden doma, aniž by museli čerpat dovolenou. Vláda totiž schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která chce otcovskou zavést jako dávku nemocenského pojištění.

Smyslem je podle důvodové zprávy dát otcům možnost upevnit svůj vztah s miminkem, ale umožnit péči rozložit mezi oba rodiče, aby si čerstvá maminka mohla během šestinedělí v jednom týdnu více odpočinout. Podle Marksové obdobná dávka funguje ve 23 z 28 členských zemí EU.

Otcovská podle pravidel mateřské

Nová dávka nemocenského pojištění by měla být vyplácena podle stejných pravidel jako peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), tedy jako 70 % denního vyměřovacího základu.

Novopečení otcové na ni budou moci nastoupit během prvních šesti týdnů ode dne narození (nebo převzetí) dítěte. Podpůrčí doba potrvá týden a nebude možné ji přerušovat. Na překážku by neměl být ani fakt, že je žena během čerpání otcovské stále v nemocnici.

Kromě biologických otců na dávku vznikne nárok i pojištěncům, kteří pečují o dítě, které převzali do péče nahrazující péči rodičů, pokud dítě ke dni převzetí nedosáhlo sedmi let. Pokud jde ale o jedno a to samé dítě, může otcovskou čerpat jen jeden z oprávněných. Jednu otcovskou dostanete i v případě, že se vám narodila vícerčata nebo jste převzali do péče současně více dětí.

Nárok na dávku naopak nevznikne pojištěncům vykonávající pojištěnou činnost ve vazbě, odsouzeným ve výkonu trestu odnětí svobody zařazeným do práce a osoby ve výkonu zabezpečovací detence zařazené do práce. Otcovskou nedostane samozřejmě ani ten, kdo se neúčastní nemocenského pojištění.

Otcovská vs. mateřská z hlediska účasti na pojištění

Jak už jsme zmínili, je otcovská dávkou nemocenského pojištění a podmínkou pro vznik nároku je tedy účast na něm. Oproti peněžité pomoci v mateřství ale stačí, aby byl otec pojištěn nejméně po dobu 3 měsíců bezprostředně před čerpáním této dávky.

Jak známo, účast OSVČ na nemocenském pojištění je pouze dobrovolná, čehož řada podnikatelů (obzvlášť mužů, protože ženy se pojištění účastní častěji právě kvůli peněžité pomoci v mateřství) využívá a pojistné neplatí. Tři měsíce účasti na pojištění ale nejsou nic, co by peněženka neustála v případě, že otec dítěte stejně plánuje zůstat s družkou či manželkou doma a během stanoveného kalendářního týdne by tedy neměl příjmy.

I kdyby si podnikatel platil po tři měsíce pouze minimální zálohy, na týdnu otcovské z hlediska výše dávky oproti zaplacenému pojistnému neprodělá (pravda, ani příliš nevydělá, ale o to ani v tomto případě nejde).

Platba minimální zálohy ve výši 115 Kč odpovídá měsíčnímu vyměřovacímu základu ve výši 5000 Kč.

Neredukovaný denní vyměřovací základ (DVZ) vypočteme jako 5000 × 12/365 = 164,38 Kč.

Z hlediska redukčních hranic se s tímto DVZ vejdeme pouze do té první, která se započítává ze 100 %. Redukovaný DVZ po zaokrouhlení tedy činí 165 Kč.

Otcovská odpovídá 70 % redukovaného DVZ, tedy 116 Kč za den po zaokrouhlení.

Za týden byste tudíž při minimální záloze a účasti na pojistném dostali dávku 812 Kč.

Pokud byste jako OSVČ chtěli platit vyšší zálohy, ale nechce se vám výsledná dávka počítat, použijte naší kalkulačku mateřské pro OSVČ nebo mateřské pro zaměstnance.

Sirotčí důchod pro více lidí

Návrh novely o nemocenském pojištění kromě zavedení otcovské plánuje také rozšíření okruhu lidí, kterým vznikne nárok na sirotčí důchod. Zavést by se měla další dodatečná podmínka pro vznik nároku, kvůli které by na penzi měli dosáhnout i sirotci, jejichž zemřelému rodiči bylo méně než 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň jeden rok sociální odvody. U zemřelého rodiče, který byl starší 38 let, se podmínka potřebné doby pojištění bude podle návrhu považovat za splněnou, pokud byla získána v období dvacet let před smrtí a potřebná doba placeného pojištění přitom činila aspoň dva roky.

Opatření by mělo vyjít rozpočet asi na dalších 300 mil. Kč ročně.

100% nemocenská pro dobrovolné hasiče

Návrh plánuje zavést také nárok na nemocenské pro dobrovolné hasiče. Denní výše by při dočasné pracovní neschopnosti nebo karanténě, které jsou důsledkem prováděných záchranných nebo likvidačních prací, činila 100 % denního vyměřovacího základu (jako u profesionálních hasičů).

dan_z_prijmu

Dopad na rozpočet by měl být minimální, přibližně v desítkách tisíc korun ročně.

Rozšířené ošetřovné se neujalo, bylo by drahé

Vládní návrh obsahoval také dávku dlouhodobého ošetřovného za celodenní péči o člena rodiny. To ale hlasováním neprošlo, prý pro jeho finanční náročnost. Ta by podle propočtů činila kolem 620 mil. Kč ročně. Marksová se ale nápadu nevzdává a bude ho chtít prosadit v jiné normě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).