Hlavní navigace

Placení kartou přes Internet

15. 1. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Často kladenou otázkou je, zda jsou platby kartou přes Internet bezpečné. Nebezpečné ovšem může být jakékoli placení kartou a kterýkoli neseriózní obchodník vám může účet vybrat v internetovém obchodě, aniž byste kdy na Internetu uvedli číslo karty. Jak je to možné? A lze se bránit?

Dávno jsou pryč doby, kdy platební karty sloužily pouze k placení v kamenných obchodech. S rozšířením Internetu a internetového obchodu se dříve či později každý setká s potřebou zaplatit za zboží či službu přes celosvětovou síť. Není to nic obtížného a v zásadě stačí vlastnit jakoukoli embosovanou platební kartu (tj. např. VISA Classic či EC/MC Standard, nikoli VISA Electron nebo Maestro).

Při platbě přes Internet stačí pouze zadat číslo platební karty do formuláře obchodníka (zpravidla po předchozí registraci nebo přímo při ní) a ve stále četnějších případech budete dotázáni na kód CVC/CVV2, který slouží jako bezpečnostní kontrolní prvek. CVC/CVV2 kód jsou poslední tři číslice na podpisovém proužku karty (občas se kód označuje též jako CVC2 nebo CVV2, ale nenechejte se zmýlit, stále se jedná o totéž). Ne každá transakce musí být ověřována tímto kódem, ale v takovém případě může klient stržení částky reklamovat a bude téměř vždy úspěšný (více o reklamacích se dočtete v článku Jána Simkaniče „Jsou platby na Internetu bezpečné?“).

Je placení kartou přes Internet bezpečné?
Běžná odpověď na otázku, zda jsou platby na Internetu bezpečné, zní, že musíte platit pouze u obchodníků, kteří mají vaši důvěru. Je celá řada renomovaných internetových obchodů, u nichž je riziko zneužití minimální, téměř nulové, ale číslo platební karty po vás bude chtít celá řada serverů za shlédnutí obsahu stránek či zaslání informací. Nemusí se jednat pouze o servery s nabídkou delikátního obsahu pouze pro dospělé, kde je třeba obzvláště důkladně zvážit riziko a možný přínos, ale též o servery s „volně šiřitelným“, avšak komerčně využívaným obsahem.

Ale pozor! Riziko zneužití čísla platební karty přes Internet hrozí i v případě, že kartu využíváte pouze v „kamenných“ obchodech.

Při platbě v obchodě (myšleno mimo Internet) musí být karta fyzicky přítomna, což obchodník dokládá otiskem reliéfu karty ze „žehličky“. Přitom kontroluje podpis, který srovnává s podpisovým vzorem na podpisovém proužku, kde se nachází i CVC2 kód. Pro nepoctivého obchodníka není obtížné zapamatovat si poslední tři číslice z řady čísel a po vašem odchodu si je zapsat společně s číslem karty, které má otištěné z imprinteru.

Proto nestačí pouze platit na Internetu jen v bezpečných obchodech, ale vaši důvěru by si měl získat i tradiční obchod.

Jak se bránit?
V prvé řadě je nezbytné podotknout, že zneužívání čísel platebních karet na Internetu není příliš rozšířené a případné reklamace bývají řešeny bez zbytečných odkladů ve prospěch klienta. Toto riziko ovšem existuje a lze se proti němu bránit.

Nejlepší obranou je nastavení nulového limitu pro platby kartou přes Internet. V takovém případě nebude bankou provedena žádná karetní transakce, ke které neexistuje doklad o přítomnosti karty.

Zablokování karet pro internetové operace ovšem umí pouze GE Capital Bank (ta naopak v žádném případě embosovanou kartu nedovolí používat pro internetové platby, k tomu nabízí internetovou kartu), Komerční banka (pokud chce klient kartu využívat k platbám na Internetu, musí ji odblokovat), Union banka (pro platby na Interetu nutné odblokování) a Živnostenská banka (lze nastavit samostatný limit, ale i s nulovým limitem lze po dohodě a potvrzení transakce kartou přes Internet zaplatit).*)

U ostatních bank je limit karty pro placení na Internetu shodný s limitem pro platby u obchodníků.

Jiný způsob ochrany nabízí systém eBanky, kde klient vidí veškeré blokace provedených karetních operací téměř v reálném čase, a pozná tak neoprávněnou transakci, kterou může reklamovat. Ovšem kdo by sledoval svůj účet nepřetržitě, že?**) Proto tu je na českém trhu zatím unikátní metoda zamykání platebních karet (viz článek Jána Simkaniče „Za platební karty bezpečnější – unikátní metodou!“).

Internetové karty
Dalším krokem k zabezpečení plateb na Internetu jsou internetové karty společnosti EuroCard, vydávané v současné době třemi bankami. Jejich parametry shrnuje následující tabulka.

Tabulka č. 716
  eBanka GE Capital Bank Komerční banka
Vydání karty zdarma zdarma * zdarma
Roční vedení karty 150 Kč 108 Kč ** 65 Kč
Blokace karty 200 Kč 100 Kč 150 Kč

Poznámky:
Obnova karty po dvou letech 50 Kč
9 Kč/měsíc

Přestože e-card Komerční banky vychází nejlevněji, co se týče vedení, a internetová karta GE Capital Bank naopak nejlevněji při potřebě zablokování karty (100 Kč stojí i její zrušení), internetová karta eBanky má jednu nespornou výhodu – klient si může kdykoli zdarma změnit týdenní limit plateb až do maximálního limitu karty (standardně 10 000 Kč/týden, vyšší je možný podle průměrného zůstatku na účtu), a tak v době, kdy kartou neplatí, může nastavit nulový limit a eliminovat riziko zneužití.

GE Capital Bank také nabízí změnu limitu, ovšem je třeba ji provést na pobočce, což je poněkud nepraktické. Na pobočce lze měnit i omezení internetové karty Komerční banky, ale klient si navíc musí vybrat jeden z limitů přednastavených bankou (5 000 Kč, 20 000 Kč nebo 50 000 Kč týdně), nelze tedy nastavit nulový limit pro platby.

skoleni_15_4

Shrnutí
Pro plné zajištění bezpečnosti platební karty nestačí pouze nepoužívat ji v neověřených internetových obchodech, ale je třeba být obezřetný, kdekoli kartou platíte. Pokud získáte podezření na možnost zneužití platební karty, zvažte její blokaci a stoplistaci na příslušném telefonním čísle pro blokaci karty.


Poznámky (11:05):
) Zablokování karty pro platby na Internetu umožňuje i eBanka.
) Klient eBanky si může nastavit zasílání informací o změnách na účtu (tedy i o blokacích) na mobilní telefon či e-mail.

Využíváte embosovanou platební kartu pro platby přes Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).