Hlavní navigace

Pevné linky budou historií, volá se přes internet

30. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Internetové telefonické hovory jsou v evropských domácnostech stále oblíbenější a mobilní operátoři v některých zemích již pokořili stávající operátory pevných linek. Přesto si o skutečné svobodě volání přes internet mohou někteří nechat jen zdát.

Technologický pokrok za posledních deset let předčil očekávání mnoha odborníků na telekomunikace. Mobilní telefon, vnímaný spíše jako doplněk k pevné lince, na mnoha místech pevnou linku převálcoval a majitelé pevných koncovek své smlouvy ruší. Fenomenální rozvoj mobilních sítí a následný nástup internetové telefonie zkoumala i Evropská unie ve svém průzkumu s 27 000 domácnostmi. Ten pouze potvrdil, že Evropa v telekomunikacích jde stále vpřed a běžní uživatelé používají nové spotřební modely tohoto odvětví.

Pestrost výběru a velká konkurence

V souvislosti s technologickým pokrokem a běžnou hospodářskou (konkurenční) soutěží mají Evropané větší výběr: 24 % domácností přestalo používat pevnou telefonní linku a přešlo na mobilní telefony, zatímco 22 % používá domácí počítače k volání prostřednictvím internetu. V Evropě narůstá i počet členských států, kde domácnosti používají bezdrátové připojení k internetu prostřednictvím mobilních nebo satelitních sítí. 29 % evropských domácností nakupuje balíčky telekomunikačních a mediálních služeb, což představuje oproti loňskému roku zvýšení o téměř 10 %. Avšak i v tomto rychle se rozvíjejícím prostředí kladou spotřebitelé hlavní důraz na kvalitu poskytovaných služeb.

Jaké internetové připojení používá vaše domácnost?


Konec pevných linek

Velká konkurence mezi mobilními a pevnými operátory má jasný důsledek: uživatelé stále větší měrou přecházejí z pevných telefonů na mobilní a zhruba 24 % domácností EU-27 používá pouze mobilní telefony. Tento poměr je výrazně vyšší v nových členských státech (39 %) než ve státech EU-15 (20 %), s výjimkou Finska (61 %) a Portugalska (48 %). V některých členských státech je toto zvýšení provázeno zvýšeným používáním bezdrátového připojení k internetu prostřednictvím mobilních nebo satelitních sítí (Česká republika, Slovensko, Rakousko a Itálie).

Tyto výsledky ukazují zajímavé informace. Nové členské státy EU, mezi něž patří i Česká republika, jsou v používání mobilních telefonů výrazně aktivnější, než tzv. vyspělé západní země. Rovněž se v bývalých postsovětských zemích více ruší pevné linky a nahrazují se mobilními telefony. Příčin je několik. Mezi hlavní patří nepoměr ceny a rozsahu poskytovaných služeb provozovateli pevných sítí a druhým důvodem je existence tarifů a předplacených karet mobilních operátorů, které při zachování mobilnosti umějí snížit náklady na telekomunikace na minimum. Klesající trend pevných linek je vidět u v České republice, zvláště v souvislosti s rostoucím kabelovým připojením ve větších městech a širokopásmovým připojením v městech menších.

Naopak v severských zemích je vysoká penetrace mobilních telefonů nezbytná, vzhledem k velkým vzdálenostem mezi místy a technologicky nákladnou možností pokrýt převážně zalesněné pevnými linkami.

Přes velký rozkvět mobilní technologie si stále většina lidí může nechat zdát například o satelitním připojení k internetu nebo satelitním telefonování. Kromě vysokých počátečních nákladů je tento druh komunikace nákladný i při samotném používání služby.

Voláme přes internet

Internetové volání pro některé uživatele počítačů začíná a končí zapnutím programu Skype. Skutečná internetová telefonie však funguje jinak. Tak zvaný VoIP (Voice over Internet Protokol) zažívá nebývalý rozkvět a dává vznik novým virtuálním operátorům. Stačí jen kvalitní internetové připojení a můžete volat zadarmo nebo za nízký paušál téměř po celém světě.

I průzkum EU zvyšující se trend volání přes VoIP potvrzuje. Již 22 % evropských domácností, které mají připojení k internetu, dnes k telefonním hovorům využívá počítače. Toto procento je dvakrát vyšší v Lotyšsku (58 %), Litvě (51 %), v České republice (50 %), Polsku (49 %) a v Bulharsku (46 %). Oblíbenost internetové telefonie přímo souvisí s cenami telekomunikačních služeb běžných operátorů. Na západní straně Evropy jsou nižší, proto tamní spotřebitelé nemají takovou potřebu telefonovat přes internet. Zato ve střední a východní Evropě jsou telekomunikační služby stále dražší a obliba VoIP tak stoupá.

Bez pevné linky se přesto někteří neobejdou

Je-li kvalitní internetové připojení, dá se levně volat s celým zbytkem světa. Problémem, je, když je dostupný jediný operátor, který internetovou přípojku podmiňuje vlastnictvím pevné linky. To pak není moc možností, než souhlasit a pevnou linku držet. Výsledkem může být i číslo 29 %, které ukazuje evropské domácností nakupující jeden nebo více telekomunikačních a mediálních produktů od jednoho poskytovatele služeb. Nejčastěji jde právě o pevnou telefonní linku a připojení k internetu.

skoleni_15_4

Nejvíce domácností se připojuje k internetu prostřednictvím linky ADSL, jde o necelých 60 %. Naopak, jako hlavní důvod, proč nemají připojení k internetu, polovina domácností uvádí nezájem o internet. Přes konkurenci ADSL připojení stále roste počet domácností, které využívají širokopásmové připojení (36 %).

Mobil má téměř každý a někteří i dva

Vysoká penetrace telekomunikačních prostředků provází celou Evropu. Když spojíme pevné a mobilní linky, dostáváme se na číslo 95 % – tolik je uživatelů jednoho z telekomunikačních prostředků v Evropě. Rozšířenost mobilních telefonů už přeskočila pevné linky. Mobil má již 83 % Evropanů, zatím co pevnou linku jen 70 %. S přibývající možností alternativního připojení lze očekávat, že pokles pevných linek není u konce.

Co nejčastěji používáte pro telefonování?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).