Hlavní navigace

Penzijní reforma podle NERV: Povinně a bez záruky

14. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Národní ekonomická rada vlády dnes představila svá doporučení pro penzijní reformu. Překvapení se nekoná a návrhy zůstávají přísné.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) dnes představila svůj návrh důchodové reformy. I přes různá diskutovaná témata zůstaly v návrhu stále otevřené otázky, jejichž rozhodnutí už musí učinit politici. NERV počítá s tím, že stávající pilíř průběžného systému by se upravil a kromě toho by se vytvořil nový spořicí pilíř, kam by se povinně odváděla 3 % z příjmu těch, kteří do určitého roku nedosáhnou věku 40 let. 

Návrh obsahuje například sjednocení věkové hranice mužů a žen do roku 2035 a její další navyšování o 2 měsíce za každý rok.Vláda by také podle NERVu neměla mít možnost stanovovat vyšší procento valorizace a nejpozději do roku 2025 by systém přešel na valorizaci cenovou. Návrh obsahuje i ustanovení, které by umožnilo manželům sdílet své vyměřovací základy. Strop pojistného by pak měl činit 3násobek úrovně průměrné mzdy. 

Zároveň rada doporučuje také pravidelně aktualizovat definici invalidity a nepřiznávat invalidní důchod v případě, že již vznikl nárok na předčasný starobní důchod. Podle návrhu by také mohlo dojít ke zrušení nově přiznávaných doživotních vdovských/vdo­veckých důchodů. Čtěte více: Důchodová reforma zachrání státní rozpočet ale vaši penzi ne

Pojistné nižší výměnou za vyšší DPH

Sazby pojistného by se sice měly snížit z 28 na 23 %, kompenzovat by je ale mělo zvýšení daní – konkrétně sjednocení DPH na úroveň 19 %. Prostřednictvím daně z příjmu by se pak měl řešit také neomezený souběh důchodu a pracovního příjmu. Prosociální je snad jen jediné: zvýšit podporu rodinám s dětmi v oblasti daní a také dostupnost služeb s rodinou spojených. Vysvětlení je ale opět ekonomické. Prorodinná politika by se totiž rozpočtu mohla vyplatit. Zvýšení participace žen ve věku 20 – 40 let o 10 % podle NERVu snižuje deficity o více než 10 mld. Kč za rok.

Do spořicího pilíře by plynula ona 3 % z odváděných 23 % sazby na pojistné s tím, že výběr pojistného a správu by prováděla Česká správa sociálního zabezpečení. Investiční správa by pak ležela na renomovaných penzijních fondech, investičních společnostech, bankách – jak by si účastník vybral. Naspořené prostředky by se pak nemohly vybírat najednou, ale postupně ve formě doživotní renty. Čtěte také: Kdo bude veřejnosti „prodávat“ penzijní reformu?

skoleni_15_4

Povinně a bez záruky

K otázce zda zavést penzijní reformu jako dobrovolnou alternativu ke státem vyplácené penzi, se rada staví odmítavě. Není se co divit. Dobrovolně by se změny zúčastnila jen část populace, čímž by reforma ztrácela smysl.

Na druhou stranu ale NERV nedoporučuje příliš ani záruku státu za naspořené prostředky. Tedy nejlépe reformu, ale bez explicitní záruky, která dnes například funguje v podobě Fondu pojištění vkladů. Ti, kteří si fond nevyberou, budou automaticky spořit konzervativně – tedy 50 % dluhopisů ČR a zbytek složený z dluhopisů zemí s podobným nebo vyšším ratingem. Přesto rada vlády nedoporučuje ani zřízení státního fondu, protože zde hrozí riziko dominantního postavení a zvyšuje se také riziko politického zneužití.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).