Hlavní navigace

Penzijní fondy dnes umí divy, tati

2. 5. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Penzijní připojištění je velmi oblíbeným spořicím produktem na stáří, ale stále ho provázejí úskalí v podobě malých výnosů a omezeného nakládání s prostředky. Proto se penzijní fondy snaží nalákat nové a motivovat stávající klienty i dalšími lákadly. Některé jsou opravdu vychytané.

Současná generace důchodců má svůj zasloužený příjem jistý a bát se nemusejí ani současní padesátníci. Jenže mladší kategorie výdělečně činných občanů má na problémy zaděláno. Stávající státní sociální politika výplaty důchodů vezme za své asi za dvacet let. V té době začne být počet výdělečně činných občanů oproti důchodcům menší a důchodový systém bude v deficitu. Mezi současné možnosti, jak tomu předejít, je spořit na důchod prostřednictvím penzijního připojištění.

V tomto článku nebudeme rozebírat (ne)výhodnost této formy spoření, ale zaměříme se na přidané hodnoty, se kterými penzijní fondy lákají nové a stávající ovečky. Zjednodušeně napsáno, penzijní připojištění v současné době patří mezi neefektivní formy dlouhodobého spoření na důchod vzhledem k malým výnosům a vysokým nákladům penzijních fondů. Přesto lze s penzijním připojištěním počítat. Každé tvoření úspor, zvláště na důchod, by mělo obsahovat svou konzervativní složku, a penzijní připojištění ji skvěle zastoupí.

V současné době v České republice působí 10 penzijních fondů. Do přehledu jsme však zařadili pouze ty, které nabízejí mimo samotné penzijní připojištění i další produkty.

Penzijní fond České spořitelny – vychytaná úrazovka

V doplňkových službách Penzijního fondu České spořitelny (PFČS) najdete pouze dva parametry: doplňkové pojištění a ovládání penzijního účtu přes internetové rozhraní služby Servis 24. Stávající klienti České spořitelny s aktivní službou Servis 24 uvidí pohyby na penzijním účtu online, ostatní mají možnost bezplatné služby Servis 24 START.

Doplňkové pojištění je zajímavější službou. Jako klienti PFČS máte možnost uzavřít zvýhodněné rizikové pojištění u Pojišťovny České spořitelny. Doslova za pár korun máte možnost získat jedno z nejlépe postavených rizikových pojištění. Velmi výhodná je zvláště třetí varianta (viz tabulka) a upřímně mohu dodat, že lepší pojištění za 100 Kč měsíčně s celosvětovou platností a progresivním plněním do výše 2,4 milionu korun nikde nenajdete. Kdo ještě nemá kvalitní úrazovou pojistku, je toto pojištění velmi dobrou cestou.

Přehled výhod

  • Zvýhodněné rizikové úrazové pojištění
Úrazové pojištění pro klienty Penzijního fondu České spořitelny
Typ pojištění Pojistná částka
  Varianta 1 Varianta 2 Varianta 3 Varianta 4
Pojištění smrti z jakýchkoliv příčin 10 000 Kč 10 000 Kč ne ne
Pojištění smrti následkem úrazu 50 000 Kč 50 000 Kč 600 000 Kč 600 000 Kč
Pojištění trvalých následků úrazu ne ne 600 000 Kč 600 000 Kč
Pojištění denního odškodného za dobu léčení úrazu ne 100 Kč/den ne 200 Kč/den
Pojištění hospitalizace v důsledku úrazu ne 100 Kč/den ne 200 Kč/den
Roční pojistné 100 Kč 500 Kč 1 200 Kč 2 700 Kč

ČSOB Penzijní fondy – slevy na poplatky

Do skupiny ČSOB patří dva penzijní fondy: ČSOB Penzijní fond Stabilita a ČSOB Penzijní fond Progres. Oba svorně nabízejí úzký okruh doplňkových výhod a účet penzijního připojištění lze ovládat online z internetového prostředí.

Přehled výhod

  • 100% sleva na vstupním poplatku při sjednání spotřebitelského úvěru u Poštovní spořitelny,
  • šestiměsíční poplatkové prázdniny při sjednání účtů Postžiro nebo Postkonto u Poštovní spořitelny,
  • 7% slevy na vybrané zájezdy u cestovní kanceláře Čedok.

Generali penzijní fond – klubové výhody na cesty

Máte-li smlouvu s Generali penzijním fondem (GPF), můžete se těšit ze slev na cestovním, úrazovém a nemocenském pojištění. Pokud si měsíčně přispíváte v minimální výši 1500 Kč, můžete se stát členy Klubu Generali. Jako členové klubu dostanete klubovou kartu a pravidelný klientský časopis. S klubovou kartou získáváte slevy v sítí partnerů z oblastí životního stylu, služeb, domu, kanceláře, zahrady, elektra, elektroniky, auto-moto a volného času. Pro milovníky sportu a kultury jsou připraveny pravidelné pestré akce Klubu Generali. A opravdu je z čeho vybírat.

Přehled výhod

  • 10% sleva na cestovní pojištění uzavřené u pojišťovny Generali,
  • až 15% sleva na nemocenské a úrazové pojištění uzavřené u pojišťovny Generali,
  • pro přispívající nad 1500 Kč měsíčně členství v Klubu Generali.

Penzijní fond Komerční banky – slevy, kam jen dohlédneš

Penzijní fond Komerční banky (PFKB) láká na výhodu v podobě slevové karty Sphere. S touto kartou získáváte slevy v rozsáhlé síti obchodníků po celé České republice. K penzijnímu účtu se dostanete i přes internet.

Nevýhodou je, že stejnou kartu není problém získat i u jiných společností. Sphere karta je součástí například zákaznické karty Českých drah, kreditních karet BAWAG Bank a Raiffeisenbank a mnoha dalších subjektů.

Přehled výhod

Penzijní fond České pojišťovny – úrazovka do vínku

K penzijnímu připojištění si můžete uzavřít speciální úrazové pojištění BONUS, to poskytuje Česká pojišťovna. Jako klienti Penzijního fondu České pojišťovny získáváte slevu 22 % oproti běžnému pojistnému. Podmínkou je, že součet vašeho vlastního měsíčního příspěvku na penzijní připojištění a měsíčního pojistného na úrazové pojištění BONUS dosahuje alespoň 400 Kč. Dlužno dodat, že tato podmínka u konkurenčního Penzijního fondu České spořitelny chybí a rovněž parametry úrazového pojištění PFČS jsou lepší.

Přehled výhod

  • Sleva 22 % na úrazové pojištění České pojišťovny

AXA penzijní fond – věrná karta s asistencí

Finanční skupina AXA vzala penzijní připojištění vážně a AXA penzijní fond (AXA) má v nabídce černého koně v podobě AXA Clubu. Ten zajistí doplňkové služby v podobě věrnostní platební karty. K tomu získáváte i asistenční službu v případě poruchy nebo havárie v domácnosti i v případě právních sporů.

Mimo to každý účastník penzijního připojištění AXA může uzavřít celoroční cestovní zdravotní pojištění od Pojišťovny VZP za zvýhodněnou cenu. To znamená, že za toto pojištění zaplatíte 1200 Kč a v případě rodiny 2000 Kč ročně. Jenže toto pojištění moc krásy nepobralo, raději si pořiďte kartu AXA a k ní si dokupte cestovní pojištění. Má lepší parametry a je i levnější (300 Kč jednotlivec nebo 480 Kč celá rodina).

Věrnostní platební karta AXA

AXA karta

Přestože v době vydání článku se AXA stále chlubí tím, že její platební karta je jediná, která spoří na penzi, už to není pravda. Konkurence ji dohnala, ale AXA byla první, která podobnou kartu nabídla. Platební kartu AXA vydává UniCredit Bank jako embosovanou nebo elektronickou kartu Visa. Podle vašich preferencí se může karta tvářit jako předplacená, nebo kreditní. Embosovaná karta je pouze kreditní.

Kdo nemá rád úvěry, může si tuto kartu předem „nabít“, podobně jako kredit do mobilního telefonu. Poté s ní běžně platí nebo vybírá z bankomatu. Ke kartě dostanete číslo sběrného účtu a variabilní symbol. Jste-li klienty UniCredit Bank, kartu uvidíte ve svém internetovém bankovnictví, neklienti banky mohou zdarma o online přístup požádat. Druhou možností je, že projdete skóringem a dostanete kreditní kartu. Bez doložení příjmů můžete získat limit 30 000 Kč. Bezúročné období je max. 45 dnů, úroková sazba je 23,4 % p.a.

S platební kartou AXA lze běžně platit u obchodníků, na internetu nebo vybírat z bankomatu. Platby jsou zdarma, výběry hotovosti se platí. Hlavní výhodou karty AXA je bonus ve výši 0,3 % z každé bezhotovostní platby, který se připíše na účet penzijního připojištění. Pro příklad, z utracených 10 000 Kč získáte na účet penzijního připojištění 30 Kč. K tomu získáváte slevy u vybraných partnerů a ty se opět připisují na váš účet penzijního připojištění AXA.

Přehled slev partnerů AXA Clubu

  • Benzina – 50 haléřů za každý načerpaný litr
  • PLUS – DISCOUNT – 3 % z každého nákupu nad 300 Kč
  • SCHLECKER – 3 % z každého nákupu
  • EXIM tours – 4 % ze základní ceny last minute a 8 % ze základní katalogové ceny zájezdu
  • Kanzelsberger – 7 % z každého nákupu
  • Bontonland – 5 % z každého nákupu
  • Datart – 3 % z každého nákupu

Příklad: zaplatíte-li za plazmovou televizi kartou AXA v prodejně Datart částku 28 000 Kč, získáváte na účet penzijního připojištění 840 Kč. A za natankování 30 litrů benzinu máte navíc 15 Kč na svém účtu.

Výše slevy je velmi příjemná, a pokud si budete pamatovat jednotlivé partery, můžete si finančně významně pomoci. Pokud s kartou utratíte ročně více než 35 000 Kč, máte ji bez poplatku, jinak stojí 360 Kč ročně. Lze vydat i dodatkovou kartu, a poté se výhody sčítají. Koho nebaví nosit s sebou lísteček vybraných partnerů, může se pohlédnout po kartě konkurence od ING penzijního fondu.

Asistenční služby

AXA se chlubí, že každý účastník jejího penzijního připojištění má v ceně asistenční služby v hodnotě 49 000 Kč. Toto číslo je velmi pěkné, ale v praxi se vám ho vyčerpat nepodaří. Praktickou službou je asistence případě poruchy nebo havárie v domácnosti. Příjezd technika na místo škody neplatíte a k tomu máte 2100 Kč na uhrazení jeho práce. Je-li váš byt neobyvatelný, AXA zaplatí dvě noci náhradního ubytování v hodnotě do 10 000 Kč. Součástí asistence je i právní pomoc, zvláště v sousedských vztazích nebo v odpovědnosti za škodu. Zdarma získáte informace o svých právech, právní analýzu, návrh řešení sporu či pokus sblížení postojů stran sporů. Nečekejte závratné limity, roční limit pojistného plnění je 6000 Kč, ale je to součástí penzijního připojištění a neplatíte to.

Asistenční služby jsou silnou doménou společnosti AXA, a ta v tomto případě těží i z toho, že je jejich přímým poskytovatelem.

Přehled výhod

  • Zvýhodněné celoroční cestovní zdravotní pojištění od Pojišťovny VZP
  • Věrnostní platební karta AXA
  • Asistenční služba pro domácnost a právní pomoc

ING Penzijní fond – oranžová karta na všechno

ING karta

Teprve letos v dubnu přišel ING Penzijní fond s doplňkovým programem pro své pojištěnce. Spojil se se společností GE Money a společně vydali věrnostní kreditní kartu ING. Tato elektronická nebo embosovaná karta MasterCard je vydávána bez nutnosti doložení příjmů s limitem až 50 000 Kč, bezúročné období je max. 50 dnů. Úroková sazba je 23,76 % p.a., karta stojí ročně 299 Kč, ovšem při roční útratě nad 38 000 Kč se tento poplatek neplatí.

Zásadní výhodami této „penzijní karty“ je její jednoduchost a dlouhé bezúročné období. Z každé bezhotovostní platby jde 1 % na váš účet penzijního připojištění ING PF. Oproti konkurenční kartě od AXA nemusíte hledat obchodní partnery, jednoduše platíte, kdekoli potřebujete. Kdo si však dá práci, může z karty AXA „vytřískat“ více, nehledě na asistenční službu.

Věrnostní karta ING má v ceně pojištění. Elektronická karta MasterCard Unembossed má v ceně úrazové pojištění, ale na velmi nízké částky. Trvalé následky úrazu jsou pojištěny na částku 40 000 Kč, smrt úrazem na 20 000 Kč. Embosovaná karta MasterCard má v ceně cestovní a úrazové pojištění pro držitele karty, léčebné výlohy jsou kryty do výše 750 000 Kč, trvalá invalidita a smrt úrazem do částky 250 000 Kč.

Přehled výhod

  • Věrnostní platební karta ING

Jak si stojí jediné penzijní karty na trhu?

Srovnání penzijních věrnostních karet
  Věrnostní karta AXA Věrnostní karta ING
Vydavatel karty UniCredit Bank GE Money Bank
Brand karty Visa Electron, Visa MasterCard Unembossed, MasterCard
Typ karty předplacená, kreditní kreditní
Přístup ke karetnímu účtu přes internet ano ano
Roční poplatek 360 Kč 299 Kč
Min. roční útrata pro odpuštění ročního poplatku 35 000 Kč 38 000 Kč
Bezúročné období (max.) 45 dnů 50 dnů
Roční úroková sazba 23,40% 23,76%
Dodatková karta, počet ano, 1 ne
Lze platit na internetu ano ne (připravuje se)
Blokace elektronické karty 200 Kč 100 Kč
Blokace embosované karty 500 Kč 2 000 Kč
Výběr hotovosti z jakéhokoli bankomatu v ČR 40 Kč + 1 % z částky + úrok 69 Kč + úrok
Cestovní pojištění ke kartě pro jednotlivce 300 Kč ročně embosovaná v ceně, elektronická 864 Kč
Cestovní pojištění ke kartě pro rodinu 480 Kč ročně 864 Kč ročně

Cestovní pojištění pro jednotlivce: Karta AXA má limit 1,7 mil. Kč na léčebné výlohy, úrazové pojištění 100 000 Kč/smrt, 250 000 Kč trvalé následky. Karta ING má limit 750 000 Kč na léčebné výlohy a 250 000 Kč na smrt/trvalé následky úrazu.

dan_z_prijmu

Cestovní pojištění pro rodinu: Karta AXA má limit 1,7 mil. Kč na léčebné výlohy, úrazové pojištění 100 000 Kč smrt, 250 000 Kč trvalé následky. Karta ING má limit 1,5 mil. na léčebné výlohy a 3 mil. Kč na smrt/trvalé následky úrazu.

Dostanou vás?

Doplňkové služby penzijních fondů nejsou prioritně určeny pro akvizici nových klientů. Přesto kvůli některým dobře postaveným službám a jejich vysoké přidané hodnotě se vyplatí být pojištěncem konkrétního fondu. Tyto služby jsou však spíše věrnostním nástrojem, který má pojištěnce fondu ujistit, že si vybral dobře a že právě ten jeho fond má o něj velký zájem a cení si svých klientů.

Využíváte doplňkových programů penzijních fondů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).