Hlavní navigace

Penzijní fondy a reforma: půjde jen o další krmítko finančních žraloků?

9. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Slibem neurazíte, právě naopak. Lidé potřebuji slyšet slova bezpečí, proto se nechávají lovit novinkami pojišťoven. A vláda dává příslib, že vyšší DPH půjde opravdu jen na reformu.

Za únor nepřečkala mrazy další miliarda korun, kterou si lidé vyzvedli zejména z fondů peněžního trhu. A to ještě v posledním týdnu některý institucionální investor přinesl 300milionový doping do speciálního fondu státních dluhopisů ČSOB, jinak by byl odliv ještě o třetinu vyšší.

Faktem je, že únorovému inkasu 1,5 miliardy korun z fondů peněžního trhu a zajištěných prakticky odolat nešlo. Asi ani teoreticky, když fondy z 90 % prodávají banky a ty mají dnes pro klienty na jídelníčku jiné sousto: jednorázové pojištění.

Neodolatelná „jistota“

Nejen tučnější, ale i zabalené do lehce stravitelné marketinkové krabičky a s pěknou mašlí navrch. Dokonce se ani nedá použít staré známé navrch huj, vevnitř fuj. Tak špatné to totiž dokonce ani není a lidí bažících po jistotách je stále dost. Jenže se pomalu roztáčí další spirálka. Jsou totiž pojišťovny, které nemají k dispozici pásovou výrobu sítí bankovních poboček, čím tedy mohou lovit klienty? No sliby, samozřejmě. Slibem neurazíš, ba naopak.

Tak koncem února týden začala nabízet jednorázovku Garant Fix pojišťovna Uniqa, která už dá 4,08 % p.a., tedy přes 19 % za pětiletku. Na delší peníze by šlo tedy o přijatelný výnos na hladině dluhopisových produktů, jen ty ututlané daně a přece jen poněkud delší horizont. Ale to spořínkovi nevadí, takže podobných úžasných balíčků se u nás prodá nejméně za 3 miliardy měsíčně. Jen nevím, zda to bude stačit, aby (jako loni) jen ty naše tři největší bankovní skupiny dosáhly čistého zisku 39 miliard korun – to jen čistého, ten provozní měly od oka dvojnásobný. Tolik nevynese ani to „zničující“ zvýšení DPH. Čtěte také: Využitím druhého pilíře si snížíte důchod od státu o 15 procent

Vývoj investic do podílových fondů v únoru

Podílové fondy V mil. Kč
Peněžního trhu –1222
Dluhopisové 209
Smíšené 222
Akciové 19
Zajištěné –267
Celkem -1039

Další nejistoty trhů

Týden v akciích byl tentokrát v režii bláznivého plukovníka, až pátek přinesl trochu uklidnění, když Saúdové víc otevřeli ropné kohoutky. Epidemie genetické vady středověkých státních zřízení však zažehnána zdaleka není, ba naopak, teprve se začíná projevovat. Také jsme si ovšem přečetli ošklivý titulek „S dluhy v Evropě zatočí až bankrot“. Státní dluhopis už není co býval – a nebude, tedy lépe řečeno, bude ještě hůř. Dluhy totiž před sebou vyspělé země jen hrnou, i my hrneme, byť o trochu méně. Třeba řecký ministr financí ale prohlásil, že hodlá na konci března představit další hlubší škrty, které do roku 2015 sníží státní deficit na 1 % HDP z rekordních 15,4 % za rok 2009. Vydrží pan ministr? Jak asi dopadnou příští volby? Přesto mohou být investoři do akciových fondů spokojeni, zejména ti, kdo investují pravidelně (třeba jen menší částku). Akcie již jsou na úrovních léta 2008, překonaly tedy krizový propad a ti pravidelně investující mají dokonce už pěkný zisk, protože v časech poklesu nakupovali „levně“. Čtěte také: Důchodová reforma sedmkrát jinak aneb Jak jsou na tom v zahraničí?

Směr: penzijní reforma

Domácím tématem je ale penzijní reforma, zejména tedy ta její odvrácená strana zvýšení DPH. Jen málokdo si uvědomuje, co všechno bude nutno z těch inkasovaných 50 miliard zaplatit. Valorizace důchodů 9,5 miliardy, zvýšení odečtu na dani za děti dalších 9 miliard, na zdražení léků padne 4,5 miliardy. Nebude se tedy muset jen vyrovnávat snížení sociálního pojistného. Navíc novinka v možnosti dalšího procentního bodu ve prospěch rodičů. Takže příslib premiéra Petra Nečase o tom, že všechny zdroje ze zvýšení DPH půjdou na reformu není nereálný. Dokonce bych si tipnul, že ani stačit nebudou.

dan_z_prijmu

A to jsme se vůbec nedostali k horkému tématu ceny práce, kterou u nás všechny odvody zatěžují přímo zničujícím způsobem. Ano, daň je rovná 15%, ale ze superhrubé mzdy, takže efektivně 20 %. Včetně zdravotního a sociálního pojistného každá čistá koruna příjmu zaměstnance stojí zaměstnavatele 1,80 koruny – jen se podívejte na svou pásku. Včetně placené dovolené jsme na 2 korunách. Naše konkurenceschopnost se ze srabu bez dalších změn nevyhrabe. Škrty na výdajové straně nás teprve čekají (jako v tom Řecku).

Novinka vládních plánů v podobě procenta z pojistného rodičům není vůbec hloupý nápad, mohl by zafungovat dost motivačně. K zásadnímu problému naší penzijní reformy jsme ale ještě nedospěli – půjde o technické detaily vlastní správy nových penzijních fondů. Zejména o poplatek za správu, tzv. management fee. Jestli bude větší než několik desetin procenta, půjde jen o další krmítko finančních žraloků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).