Hlavní navigace

Peníze sbalené na cesty

14. 5. 2004
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Nehodláte-li cestovat po světě v přestrojení za žebravého mnicha nebo si celou dovolenou jenom válet šunky u hotelového bazénu se službami „all inclusive“, budete na cestách potřebovat kromě jiného i peníze. Vzít s sebou si je můžete v různých podobách.

Ať už jedete na několikadenní výlet po Evropě, nebo hodláte podniknout mnohaměsíční expedici napříč třemi kontinenty, na svých cestách můžete oželet ledacos, ale jednu věc obvykle nikoliv. V dnešním světě, založeném zejména na materiálních hodnotách, se bez peněz prostě neobejdete. To, kolik jich budete potřebovat, záleží na mnoha okolnostech – především na tom, kam a na jak dlouho jedete a jakým komfortem si hodláte své cestování zpříjemnit. Možností, jak být v zahraničí solventní, je několik.

Bez peněz do světa nelez

Nutným předpokladem toho, abyste v zahraničí netrpěli nouzí, je, že se na cestu připravíte už doma. Příprava by měla kromě kontroly platnosti cestovního pasu a sbalení kufru zahrnovat i přípravu potřebných financí. Máte-li průvan v peněžence a konto v debetu, a přesto hodláte v klidu cestovat, asi nebudou následující řádky určeny právě pro vás. Jistě, může se stát, že vyrazíte do světa stopem s pár dolary v kapse, prožijete svůj americký sen a vrátíte se první třídou. Taky ale hrozí reálné nebezpečí, že se pouze seznámíte s imigračními úředníky někde na letišti nebo se po pár týdnech nelegálního pracovního pobytu vrátíte domů bez peněz a s razítkem „nežádoucí“ v pase.

Neodjíždíte-li náhle nebo nejste-li příznivcem cestování stylem „cíl neznámý“, můžete si spoustu výdajů předplatit už doma. Samozřejmě hodně záleží na délce a účelu vaší cesty. Rozhodnete-li se využít služeb cestovní kanceláře, můžete většinu služeb zaplatit už při objednání zájezdu. Kromě dopravy, ubytování, stravování a pojištění si tak můžete předplatit pronájem automobilu i jachty, různé výlety a další kratochvíle. Někdy může být tento postup výhodný, jindy naopak ušetříte, pokud si tyto věci objednáte podle svých potřeb a nálady až na místě. V některých cestovních kancelářích vám rádi připraví v podstatě jakoukoliv cestu včetně všech myslitelných detailů na klíč. Stačí, když vše zaplatíte ještě před odjezdem, a v cizině pak budete potřebovat jen pár drobných na zmrzlinu a pohledy domů.

Hotovost, kartu nebo šek?

Chcete-li si i na cestách zachovat více volnosti a ne mít vše přesně naplánováno a předplaceno, budete si s sebou muset vzít peníze. Jaká forma však bude nejlepší? Odpověď na tuto otázku závisí především na tom, zda jedete na pár dní do sousedního státu nebo míříte do divočiny na druhou stranu zeměkoule. Každá z možností má své výhody i nevýhody. Řešení, které se může v jedné zemi jevit jako optimální, jinde nebude vůbec funkční nebo bude zdrojem zbytečného rizika. Spoléhat se při cestě do Japonska pouze na platební kartu je stejnou chybou, jako si vzít větší hotovost na cestu s batohem po Jižní Americe. V prvním případě budete muset pro peníze do banky, protože kartu vám při placení možná odmítnou, v druhém pak je velká pravděpodobnost, že přijdete nejen o peníze, ale dost možná i o život.

Kdy se hodí karta

Mezinárodní platební karta je elegantním řešením, jak být doma i v zahraničí při penězích a přitom si naditou prkenicí nedeformovat fazónu kalhot či saka. Placení kartou zároveň může být nejvýhodnějším způsobem vypořádání se s útratou v hotelu, obchodě nebo restauraci. Zpravidla totiž nebudete platit žádné poplatky a vaše banka použije k převodu korun na příslušnou měnu výhodnější devizový kurz.

Stejně výhodně můžete získat i menší obnos v hotovosti, požádáte-li při placení v supermarketu o tzv. cash back (česky: hotovost nazpět). Pokladní vám při placení kartou k ceně nákupu přimarkuje menší částku, kterou vám následně vyplatí v hotovosti. Služba je to vcelku obvyklá zejména ve Velké Británii, severní Evropě a USA. Zdaleka ne všude však uspějete, a pak nezbude než se vydat k bankomatu nebo do banky.

Kdy nabídnou službu „cash back“, tedy vyplacení hotovosti při platbě kartou u obchodníka, i české banky se dočtete v článku Ivany ČernéKupte si v obchodě peníze!“.

Vybírání hotovosti z elektronické peněženky v bance nebo prostřednictvím bankomatu už tak výhodné není. Za hotovostní výběr zpravidla zaplatíte fixní poplatek a procento z vybírané částky. Když už tedy budete tímto způsobem vybírat hotovost, vyplatí se vám spíše výběr větší částky najednou než několik postupných menších výběrů. Pozor však na přečerpání nastavených denních a týdenních limitů a bezpečné uložení vybrané hotovosti!

Blýsknout se při placení zlatou či platinovou kartou může vyvolat nejen obdiv či závist vašich společníků, ale i nevítanou pozornost lidí, kteří se živí tím, že pomáhají tučným kontům zeštíhlet. Krádeže a falšování platebních karet totiž jsou jednou z oblíbených disciplín mezinárodního organizovaného zločinu. Kartu vám přitom nikdo ani nemusí ukrást, takže si ničeho podezřelého nevšimnete. Stačí, když ji při placení v podniku nevalné úrovně předáte číšníkovi, aby s ní odkráčel kamsi za plentu. Pořízení nelegální kopie platební karty pak může být s příslušným vybavením otázkou pár okamžiků.

Na platební kartu se v zásadě můžete spolehnout při cestách do civilizovaných končin, kde lze očekávat hustou síť akceptačních míst. Ve velkých evropských či amerických městech by s placením kartou problém být neměl. Je však také dost zemí, kde s kartou příliš neuspějete. Zcela jistě budete proklínat své rozhodnutí spolehnout se výhradně na platební kartu, až budete večer někde na venkově marně hledat bankomat. Když ho konečně najdete, kartu vám spolkne, protože skončila její platnost nebo jste přečerpali svůj limit. Proklatě!

Kdy je lepší šek

Cestovní šeky jsou velmi starým a v současnosti poněkud opomíjeným platebním nástrojem při cestách do zahraničí. Největší výhodou je jejich velká bezpečnost a zároveň poměrně dobrá likvidita. Cestovními šeky lze buď přímo platit za zboží a služby stejně jako hotovými penězi, nebo je lze v bance za hotové peníze vyměnit. Obvyklým platebním nástrojem jsou i v dosti exotických končinách, kde často vzbudí méně pozornosti než vyšší hotovost či prestižní kreditní karta. V podstatě všude pak mohou cestovateli velmi dobře posloužit jako nouzová zásoba peněz pro případ ztráty hotovosti či platební karty.

Cestovní šeky pořídíte ve většině bank, velkých směnárnách a některých dalších místech. Asi nejznámější jsou šeky společností American Express / Citicorp, Thomas Cook / Eurocard – Mastercard, Visa atd. Vydávány jsou především v hlavních světových měnách a jmenovitých hodnotách, obvykle odpovídajících hodnotám bankovek dotyčné měny. Poplatek za vydání šeku činí zpravidla 1 %, avšak pořídíte jej za prodejní devizový kurs, který je výhodnější než ten valutový.

V pořizovacím poplatku máte také předplacenou skvělou službu pro případ nepříjemností. Stačí bance nahlásit čísla ztracených, odcizených či zničených šeků a během jednoho, nejvýše dvou dnů obdržíte šeky náhradní, a to většinou bezplatně. Odpovědnost za škodu vzniklou neoprávněným použitím šeků přebírá banka okamžikem nahlášení jejich ztráty. Některé šekové společnosti navíc poskytnou svému klientovi v nesnázích i další, např. právní pomoc.

Bezpečnost cestovních šeků je dána dvojím podpisem držitele. První podpis se na šeku objeví při jeho nákupu v bance, druhý pak až při placení přímo před obchodníkem nebo pokladníkem v bance. V případě jakýchkoliv pochybností o shodě obou podpisů musí ten, kdo šek předloží, prokázat svou totožnost, popř. předložit doklad o tom, že je jeho oprávněným držitelem. Doklad, který s šeky obdržíte v bance při jejich nákupu, je tedy vhodné pečlivě uschovat, ovšem odděleně od šeků. Bezpečnostní výhodou také je, že na rozdíl od platebních karet cestovní šeky nejsou napojeny na bankovní účet.

Jak bylo uvedeno, cestovní šeky lze ve většině bank po celém světě vyměnit za hotovost. Za odkoupení cestovního šeku si banky účtují poplatek 1 – 2 % z jeho nominální hodnoty. Někde však lze šekem platit bez poplatku přímo, stejně jako hotovými penězi. Dokonce přitom můžete získat i menší obnos v hotovosti, který vám mohou vrátit podobně jako při využití služby „cash back“ u platební karty. Platnost cestovních šeků je zpravidla neomezená, takže zbylé šeky nemusíte doma měnit zpět na hotovost, ale můžete je využít při svém budoucím cestování.

Bez hotovosti to nejde

Vozit s sebou větší hotovost není praktické a ve většině zemí ani příliš bezpečné. Vydávat se do zahraničí bez jakékoliv hotovosti však také není nejlepším řešením. Nějaké hotové peníze se vám budou určitě hodit minimálně do doby, než poprvé použijete svou platební kartu nebo cestovní šek.

Cestujete-li často nebo máte-li pravidelné příjmy ze zahraničí, nejspíše budete mít devizový účet a otázka, kde se zásobit cizí měnou, pro vás bude vyřešena. Přestože při cestách po Evropě už můžete české koruny vyměnit za místní měnu v řadě míst – a někdy dokonce výhodnějším kurzem než v české bance – zcela se na to spoléhat nelze.

Dostanete-li se do ciziny jen občas, vedení devizového účtu se vám kvůli poplatkům asi nevyplatí. Budete se tedy muset spolehnout na výměnu peněz v bance nebo ve směnárně. Při dobrém výběru směnárny lze ušetřit nejen na poplatcích, ale také na kurzu, v němž si budete cizí měnu pořizovat.

V této souvislosti je třeba také upozornit, že celní a měnové předpisy u řady zemí stanoví limity pro dováženou i vyváženou hotovost, resp. povinnost nadlimitní množství peněz deklarovat při překročení hranic. Hodláte-li s sebou vézt větší obnos nebo platit větší vydání v hotovosti, můžete také vyvolat podezření, že porušujete zákony proti praní špinavých peněz.

dan_z_prijmu

Při výměně naší měny za cizí se vám vyplatí pořídit si přímo tu, v níž budete na místě vašeho pobytu utrácet. Ušetříte tak za další konverzi a eliminujete případnou kursovou ztrátu. To neplatí snad jen v případě, že vaše cesta povede přes více zemí a vy nevíte, kolik hotovosti kde budete potřebovat. Potom se vám spíše vyplatí pořídit si téměř všude akceptované americké dolary, popř. eura, nevytáhnete-li paty z Evropy. Z praktických důvodů je lepší zásobit se bankovkami menších nominálních hodnot. Například v USA je málo obvyklé už placení větší bankovkou, než je dvacetidolarovka!

Nechcete-li prodělat na zpětné výměně valut za koruny nebo si cizí měnu schovávat v šuplíku s rizikem kursových ztrát a odcizení až do vaší příští cesty do zahraničí, měli byste si vyměnit jen tolik peněz, kolik spotřebujete. Lépe řečeno: tolik, kolik jich budete potřebovat jako doplněk k platbám uskutečněným prostřednictvím platební karty a cestovními šeky. Počítejte také s tím, že při zpětné výměně můžete mít problém nejen s bankovkami exotických měn, ale i s těmi běžnými, budou-li poškozeny. S výměnou mincí pak často neuspějete vůbec.

V jaké podobě vezete největší část peněz na dovolenou?

  • Hotovost.
    60 %
  • Platební karty.
    32 %
  • Šeky.
    5 %
  • Jiná podoba (cenné papíry, drahé kovy, drahokamy...).
    1 %
  • Jezdím zcela bez peněz.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).