Hlavní navigace

Padělek je levnější poznat před tím, než se vám dostane do peněženky

6. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Za padělek ve vaší peněžence náhradu nečekejte a udat jej zpátky do oběhu by mohlo být ještě dražší. Levnější je se naučit rozpoznat pravou měnu od padělané. Jaké ochranné prvky by měla mít česká měna, euro a americké dolary?

Padělání peněz patří k lidské vynalézavosti už od pradávna. Kromě obezřetnosti je ale nutné také znát dobře ochranné prvky, které vás před přijetím padělku uchrání. Jelikož se v České republice vyskytují v oběhu nejčastěji méně zdařilé padělky, máte velkou šanci uspět.

Kde a u jakých bankovek narazíte na padělky nejčastěji?

Padělanými penězi jsou jakékoli reprodukce peněz, vyrobené za účelem jejího udání do oběhu namísto pravých peněz, informuje Pavel ŘežábekČeské národní banky (ČNB). Pozměněné peníze jsou zas jakkoli upravené peníze, za účelem jejich udání do oběhu jako peněz vyšší hodnoty. Nejčastěji se jedná o grafickou úpravu označení hodnoty u bankovek nebo mechanická úprava technických parametrů mincí, doplňuje Řežábek.

Největší pozornost byste měli věnovat bankovkám v hodnotě 500 a 1000 Kč. Ty jsou totiž v ČR za poslední dva roky nejvíce padělanými papírovými penězi. Nejčastěji se vyrábí pomocí inkoustových tiskáren, z necelé čtvrtiny i na barevných kopírkách. Největšímu výskytu padělků musí čelit obyvatele Prahy, následuje Ostrava, Brno a Hradec Králové. Všeobecně lze však českou měnu považovat za bankovky velice bezpečné a před paděláním dobře chráněné. V roce 2008 platilo, že české bankovky a mince jsou v mezinárodním srovnání velmi bezpečné a výzkum, vývoj a aplikace ochranných prvků patří ke světové špičce, shrnuje Řežábek, podle kterého se riziko přijetí padělaných a pozměněných peněz v ČR za loňský rok nijak nezvýšilo. Čtěte více: Pozor na padělky!

Pokud disponujete zahraniční měnou, nejvíce v „kurzu“ je nyní u českých padělatelů evropská společná měna euro, konkrétně 50eurová bankovka. Výskyt padělaných dolarovek se oproti tomu naopak snižuje, přestože dříve byla tato měna mezi padělateli velmi oblíbená pro svoji dlouho nezměněnou podobu. Mezi padělky amerických dolarů jednoznačně dlouhodobě převládá hodnota 100 USD, nicméně jejich roční výskyt je na sestupu, potvrdil pro server Měšec.cz Pavel Palivec, mluvčí ČNB.

padělek, bankovka, kriminalita

Padělaná bankovka – inkoustový tisk



Pravděpodobnost, že na padělek narazíte, je malá. Na jednu padělanou bankovku připadá 128 000 kusů bankovek v oběhu. Nejčastěji máte možnost na padělek narazit na místech, kde se penězům při placení nedá příliš věnovat pozornost. Nebezpečný je například pouliční prodej nebo herny a bary, kde není na bankovku pořádně vidět.

pozměněná bankovka, padělek, kriminalita

Pozměněná bankovka



Nejlevnější je prevence

První, co by vás však nejčastěji mělo o padělku upozornit, je papír bankovky. Pokud máte i sebemenší podezření, ohmatejte reliéfní ochranné prvky bankovek a nelitujte času věnovat se i těm dalším. Pokud totiž budete padělkem platit, v tom lepším případě o bankovku či minci bez náhrady přijdete. Peníze budou zajištěny pro účely trestního řízení, uvedla pro server Měšec.cz mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Pokud by vám byl dokázán úmysl s bankovkou vědomě zaplatit, hrozí v tomto případě dvouleté vězení, peněžitý trest nebo propadnutí věci, varuje Kopecká. Nejlevnějším řešením je proto snažit se padělkům raději rovnou vyhnout důslednou kontrolou. Čtěte více: Pozor na padělané šeky!

Samotným padělatelům hrozí trest odnětí svobody ve výši maximálně patnácti let podle závažnosti činu, doplnila pro Měšec.cz Kopecká.

padělaná mince

Padělaná mince – litá pájka



Přijdete-li na padělek přímo v obchodě či směnárně, měli byste upozornit zdejší pracovníky a náleží vám právo podezřelé bankovky a mince odmítnout. Pokud jste si však padělek již odnesli domů, musíte jej odevzdat na policii. Podezřelé peníze se vždy odebírají bez náhrady a předávají k posouzení zkušebně platidel ČNB, uvedl pro Měšec.cz Pavel Palivec s tím, že u padělků českých i zahraničních měn se postupuje stejně.

Zabavenou hodnotu můžete zkusit vymáhat v rámci trestního řízení nebo v občanskoprávním řízení žádat náhradu škody, pokud bude viník dopaden. Pokud padělek obdrží právnická osoba nebo jej rozpozná v průběhu platební transakce, je její povinností ho zadržet a neprodleně předat ČNB a současně učinit oznámení Policii České republiky, zdůraznil Palivec. Centrální banka padělky nelikviduje. Ukládá je do archivu pro možnost srovnání a jako důkazní materiál.

Ochranné prvky bankovek

Vodoznak

Vodoznak je na bankovce nejlépe viditelný proti světlu. Je umístěn na nepotištěné pruhové části bankovky a vyobrazuje portrét osobnosti vyobrazené na bankovce.

Ochranný proužek

Přerušovaný metalizovaný proužek, který je zapuštěný do papíru, má 5 milimetrů dlouhá okénka, viditelná pouze na lícové straně bankovky. Na proužku je čitelný text označující hodnotu bankovky, který by měl jít přečíst i podíváte-li se na rubovou stranu bankovky proti světlu. Z tohoto pohledu se metalizovaný proužek jeví jako souvislá tmavá linka.

Vlákna

V papíru by měla být zapuštěná, okem viditelná vlákna v délce 6 mm. Nejzřetelnější jsou na bílých okrajích bankovek.

Soutisková značka

Podoba soutiskové značky je zřejmá již z jejího názvu. Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna její polovina, z druhé strany pak zbývající část. Proti světlu je teprve značka viditelná celá. Tvar soutiskové značky je různý, na bankovkách z let 1993 až 1996 má tvar písmene C, ve kterém je vloženo písmeno S. Od bankovky s hodnotou 1000 Kč vzoru 1996 pak je ve tvaru písmen ČR.

pozměněná bankovka, padělek, bankovka, kriminalita

Pozměněná bankovka

Skrytý obrazec

Skrytý obrazec je možné na bankovce najít po jejím sklopení do vodorovné polohy na úrovni očí. Lépe je viditelný proti světlu a tvoří jej nominální hodnota bankovky. Obrazec je umístěn na lícní straně bankovky v místě ramene portrétu nebo nad ním.

Proměnlivá barva

Bankovky s vyšší nominální hodnotou (500, 1000, 2000 a 5000 Kč) mají rozšířenou tiskovou ochranu na líci o opticky proměnlivou barvu. Jedná se o obrázek růže u 500 Kč, lipový list u 1000 Kč, svislé „struny“ v obraze lyry u 2000 Kč a šestiúhelník s hlavičkou lva u 5000 Kč, upřesnil Palivec z ČNB. Barva se mění, v závislosti na úhlu, z jakého na bankovku pohlížíte, ze zlaté na zelenou.

Iridiscentní pruh

Ochranný iridiscentní pruh, který je zhruba 2 cm široký, se duhově proměňuje. Je umístěn na lícní straně a pravém okraji bankovky. Proti světlu by měl mít mírně barevný nádech s kovovým leskem.

Mikrotext

Mikrotext je umístěn na jednotlivých bankovkách různě. Na lícní straně jej lze najít například ve velkém čísle hodnoty bankovky nebo kolem portrétu. Na všech bankovkách by měl být na lícní straně v pruhu základní barvy. Stejně tak i na rubové, kde označuje hodnotu bankovky. Čtěte více: Rizika platebních karet

pozměněná mince

Pozměněná mince – zvětšení průměru z 20 Kč na 50 Kč, foto: ČNB

Jak na eura a dolary

Podobně chráněné jako české bankovky jsou i eura. Jejich vlákna jsou však viditelná pouze s pomocí UV lampy a proužek není okénkový, nýbrž zapracovaný a tak viditelný pouze proti světlu, uvedl pro server Palivec. Opticky proměnlivá barva je na eurových bankovkách jen u nominálních hodnot 50, 100, 200 a 500 eur. Nachází se na rubu naspodu kuponu ve formě číselného označení nominálu, které se při změně úhlu pohledu mění ze třpytivě purpurové do zlatavé barvy, upřesnil Palivec s tím, že bankovky o hodnotách 5, 10 a 20 eur mají naproti tomu pouze iridiscentní pás.

skoleni_15_4

Americké dolary obsahují poněkud méně ochranných prvků a jejich stavba vychází z tradičního designu založeného zejména na oboustranném hlubotisku, uvedl Palivec z ČNB. Americké dolary mají především červená a modrá ochranná vlákna. Od roku 1990 se kromě jednodolarovek emitují se zapracovaným ochranným proužkem a od série 1996 i s vodoz­nakem. Vyšší nominály byly počínaje sérií 1996 doplněny i opticky proměnlivou barvou, upřesnil Palivec.

Na území České republiky bylo za loňský rok zadrženo celkem 4584 kusů padělků a pozměněných bankovek různých měn. Z toho bylo 3039 kusů bankovek a mincí české měny. Oproti předchozímu roku se jednalo o nárůst jak u české, tak u zahraničních měn. Nejvíce je trestná činnost páchána paděláním bankovek, podstatně menší podíl tvoří padělané mince a nejméně se v ČR vyskytuje měna pozměněná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).