Hlavní navigace

Názory k článku Osobní bankéř - osobní spokojenost

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 7. 2003 9:10

    Tazatel (neregistrovaný)

    Promiňte, že se Vám nepředstavím. Patřím ke skupině tazatelů, kteří navštěvují pobočky bank, m.j. České spořitelny, a hodnotí skrytě jejich pracovníky jako "fiktivní zákazníci". Musím objektivně říci, že kvalita v České spořitelně šla za poslední dva roky velmi prudce nahoru. Při jedné návštěvě jsme měli za úkol zjistit, co znají pracovníci spořitelny o podílových fondech. Pracovnice na informační přepážce mne poslala na jinou přepážku, že tam sedí odborník. Přišla taková mladá, příjemná, asi osmnáctiletá holčina, možná sotva po maturitě. Páni, klobouk dolů!! Žádné papíry, všechno z hlavy. Vím toho o financích dost, ale tohle mi vyrazilo dech. A tak to začíná být na všech pobočkách. Pokud nějakou informaci neznají, okamžitě se zeptají a zjistí. Nejsem sice zákazník České spořitelny, ale mám pocit, že budu brzy litovat.

  • 4. 7. 2003 9:32

    Xaver (neregistrovaný)

    Jo, zato já jsem se přišel optat na pobočku jiné banky ohledně kontokorentu, pracovník okamžitě znejistěl: "No, víte, něco obecného Vám řeknu, ale chcete-li něco do hloubky tak né, kolega, který to dělá, má právě dovolenou"...

  • 4. 7. 2003 9:58

    anonymní

    Ma osobni zkusenost, brezen tohoto roku: zakladal jsem si ve sporitelne ucet, chtel jsem k nemu Internetbanking s autentizacnim kalkulatorem. Vydani a vyuctovani kalkulatoru a prislusne nastaveni limitu - problem, ktery pracovnice resila asi 5-10 minut, musela se jit zeptat... Chtel jsem osobniho bankere - pracovnice se mnou vyplnila velmi vlezly dotaznik, a ze pry se mi ozvou asi do tydne. Neozvali se mi do ted... Nejak mam porad pocit, ze nejsem na svete proto, abych honil banku, kdy mi ho konecne prideli. Vseho dohromady min 30 minut postavani u okenka, protoze zidle, na ktere by si klienti mohli sednout, jaksi nevedou (alespon v teto pobocce).

  • 4. 7. 2003 16:00

    All-in-one (neregistrovaný)

    V případě České spořitelny je asi opravdu kladem naprostá samozřejmost. Musím napsat, že udělení Zlatého dukátu za příjemnost několika pracovnic a za to, že si bankéř po telefonické dohodě připraví podklady k jednání, v mých očích poněkud zpochybňuje hodnotu tohoto ocenění. Myslím, že je to škoda. Přece to, že jsou na mě v bance milí a příjemní a snaží se vyhovět klientovi, to snad je samozřejmost a banka, která by se chovala jinak nemá na trhu co pohledávat!

    Jedině snad, že by se Česká spořitelna ke svým klientům chovala často jinak, pak takové ocenění bylo určitě uděleno právem a člověk si udělá obrázek, jak to tam asi běžně chodí nebo chodilo? :-)))Malinko mi to připomíná, když jsem se vozil Trabantem a pak jsem koupil nového Favorita. To byl rozdíl! To bylo svezeníčko. Nojo, jenže pak jsem měl jiné auto a už ten Favorit zas nebyl tak skvělý. Chci tím říct, že existuje určitý průměrný standard na bankovním trhu, ať se již jedná o služby, jednání nebo odbornost pracovníků. Přiblíží-li se potom k takovému standardu banka, která na tom průměru nikdy nebyla, chápu, že se to klientům jeví jako naprostá mimořádnost. Všechno je to o možnosti srovnání! Ale, abych bance pro život nekřivdil - průměr je stále lepší než podprůměr - teda je-li to již průměr :-))). Ne, vážně jsem se pobavil a České spořitelně k dosaženému úspěchu ze srdce gratuluji!

  • 4. 7. 2003 18:16

    Fredy (neregistrovaný)

    Také si něco přihodím. Účty mám u více bank a tak mohu trochu srovnávat. Úroveň většiny bank u nás má vzestupnou tendenci. Sem tam to někde zaskřípe, ale všeobecně jsem spokojen. Horší je to s poplatkovou politikou, na to si nějak nemohu zvyknout. Osobní bankéři jsou také celkem na úrovni. I když, ruku na srdce, jde hlavně o obchod. Česká spořitelna udělala opravdu velký kvalitativní posun. Mám nějaké aktivity ve spořitelně na Vysočině (Pelhřimov) a mohu potvrdit, že tamní osazenstvo je také velice ochotné a znalé. Když někdy nestíhám a dohodnu si s osobním bankéřem schůzku třeba na 7 večer, tak mě neodmítne. To se jen tak běžně neděje. Kromě finančních poradců a pojišťováků. Ten přijde na zavolání i o půl noci, jen když z toho cítí obchod. Ale i to chápu. Dost mě překvapil All-in-one věčný kritik ČS. Ten závěr by si měla paní Gajdušková nechat zarámovat. Pochvala od tohoto člověka je jistě cenná.

  • 5. 7. 2003 10:31

    All-in-one (neregistrovaný)

    Spořitelna určitě posun k lepšímu udělala, jen je otázkou kde se v tom pomyslném peletonu bank momentálně nalézá. Souhlasím s Fredym, že úroveň jde nahoru všeobecně a lze si i docela vybrat, pravdou však také je, že na mě banky svými poplatky dělají malinko dojem kartelové dohody (ostatně mateřská Ernste by o tom mohla za Rakousko vyprávět :-)) ). Zřejmě je na trhu ještě dost "kavek", které jsou ulovitelné pro tu nebo onu banku. Pevně věřím, že až už nebude z čeho brát, budou muset banky najít jiná lákadla a přesvědčovadla (úrokové míry to jistě nebudou), moc prostoru tedy nezbyde a snad dojde na účty s vedením zdarma a s poplatky zdarma. Konec konců přetlak už je u úvěrů, tam již nabídka minimálně odpovídá poptávce nebo ji spíš lehce převyšuje. A podívejme - najednou jsou nám úvěry vnucovány!

    Jinak Fredy je naivní se domnívat, že schůzka s osobním bankéřem není o penězích. I banky mají na své bankéře požadavky - dokonce nejsou malé - pravda dobře za to platí, bohužel nemohu podrobnosti.

    Snad jen ještě ke spořitelně podle mého názoru je to úrovní služeb v nejlepším případě průměr, spíše lehce pod. Stále chybuje, některé její akvizice jako třeba její pojišťovna, jsou dlouhodobě velmi ztrátové a bude je muset brzo řešit jako např. pojišťovna KB - vypovídání smluv a velké problémy se zajištěním. Dochází i k prodeji kmenů což považuju za vrchol neserióznosti, když to porovnám třeba s bankami, tak si založíte účet např. u banky X a ona po čase zjistí, že to nedělá moc dobře a bude lepší se těch klientů zbavit, tak je prodá bance Z aniž by se ptala klientů. Ti se ocitnou rázem v jiné bance než původně chtěli. To mi přijde otřesné! Vesměs pojišťovny bankovních ústavů (vedlejší aktivity - zřejmě daňově zajímavé) nejsou příliš úspěšné.

    Smůla spořitelny jsou její dlouholetí zaměstnanci. Byli léta zvyklí vystupovat vůči klientovi z pozice moci a síly, rozhodně ne jako k partnerovi, pro kterého existují. (Ostatně tento problém řeší všechny organizace existující před r. 1989). Odstranit ho lze jedině zavedením přímé závislosti zaměstnanců na spokojenosti klienta a důsledně to kontrolovat. Některé lidi však nepředěláte a těch je potřeba se zbavit, jinak se klienti zbaví Vás. V tom se musí spořitelně významný pokrok opravdu přiznat. Jenže - uznat chybu, to bude asi ještě dlouho trvat, mlžení je patrně levnější nebo nevím proč se tak chová? Já si daleko víc vážím organizace, která dovede říct, podívejte, stala se chyba, problém vyřešíme a odstraníme, nezlobte se, tímto Vám Vaše problémy, které jsme způsobili budeme kompenzovat. Takové řešení je daleko lepší a účinnější reklamou než televizní spoty s tupým "panem Karlem".

    Jsem docela zvědav jak se bude spořitelně v budoucnu měnit počet klientů v souvislosti s vymřením generace, která měla možnost pouze spořitelny a je konzervativní a bojí se nových technologií, ikdyž třeba opravdu bude do té doby bankou pro život.

    Osobně preferuji stroj - myslím k účtu. Nemůže být na Vás nepříjemný, protože dítě včera přineslo 3 pětky a manžel se opil v hospodě. Můžu mu vynadat, když se mi něco nelíbí a on ani nehlesne. Nemusí nikam chodit s formuláři a já nemusím čekat až se vrátí. Nemusím se na něj usmívat a můžu k němu klidně v tričku a trenkách. Můžu u něj, jíst, pít a kouřit, dokonce mu to můžu foukat do tváře. Nepřijde na mě ocharanka, když mi zrovna zazvoní mobil. Už vůbec nemusím stát frontu v zástupu zpocených spoluobčanů. A je vždycky spravedlivý!

  • 7. 7. 2003 8:15

    Fredy (neregistrovaný)
    Máte pravdu. Nehledě na to, že čumět do stroje nebývá tak zajímavé, jako pohled na sličnou bankéřku :-)
  • 8. 7. 2003 7:47

    graver (neregistrovaný)
    Pokud bude redakce permanentně přidělovat zlaté dukáty nikoliv za nadstandardní přístup ke klientovi, ale za něco, co by mělo být naprosto normální, asi se nevyhne podezření ze skryté reklamy :-)
  • 8. 7. 2003 16:43

    Petr Maizner (neregistrovaný)
    ve sve podstate souhlasim, je to porad dokola to same ... ale na druhou stranu, za co by je vlastne mela redakce udelovat ? nebot predpokladam ze my klienti nasich drahych bank predpokladame ze za ty penize bude standartem a samozrejmosti vsechno od slusneho chovani, pres dobre sluzby az po nahrady za zpusobene skody klientovi apod.
    za jake pripady by jste udeloval dukaty vy ? ja jsem premyslel a zas az tak na neco extra navic nad to co bych od banky za me poplatky ocekaval jako beznou vec jsem neprisel ...
  • 9. 7. 2003 12:57

    All-in-one (neregistrovaný)
    Myslím, že by se ocenění Zlatým dukátem mělo udělovat za věci výrazně překračující běžný standard. Klidně za skvělé jednání, ale musí být v něčem mimořádné, nesmí to být za věci, které lze očekávat jako standard. Hloupý příklad: budu v bance něco vyřizovat před zavírací hodinou a bankéř zabezpečí mou obsluhu ještě 15 minut po zavírací hodině a bude ještě příjemný - to je určitě nadstandardní přístup. Asi to nevyjadřuju zcela přesně, ale jen se vyhnout oceňování samozřejmých věcí, protože pak takové ocenění ztratí prestiž a to by určitě byla škoda!
  • 9. 7. 2003 14:56

    Roman (neregistrovaný)
    Hlavní potíž bude v tom, že řada "samozřejmých" věcí ještě ani dnes není zcela samozřejmých. To, co jedna banka nabízí jako standard, jiná bude mít mez nadstandardními službami a další to neumí vůbec.

    Mmch. v diskusi pod jiným článkem jsem četl, že e-mail není nutné zadávat - po mě je vyžadován vždy... čím to?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).