Hlavní navigace

Odměny za karty pro zloděje?

8. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Řada českých bank odměňuje poctivé nálezce za odevzdání nalezené platební karty. V cenících ale tuto položku nenajdete. Proč? Má sloužit pouze zlodějům, kterým nabízí snadný a bezpečný výdělek?

Skutečný poctivý nálezce mnohdy ani netuší, že mu některé z bank nabízejí odměnu za odevzdání nalezené platební karty. Naproti tomu rozličná uskupení lidí, živících se pochybným způsobem, mají „honoráře“ za karty dobře zmáknuté.

Z obav před růstem počtu „nalezených“ platebních karet se některé banky zdráhají zveřejnit výši vyplácených odměn. Tyto obavy mohou být oprávněné zejména v případě, pokud ještě není „nasycen“ kapsářský trh. Zpráva o snadném dodatečném příjmu vedle zcizené hotovosti by v takovém případě mohla podnítit nové zájemce o kapsářskou profesi.

Proč banky vyplácejí odměny za nalezené karty?
Hlavní důvod, proč banky vyplácejí odměny za nalezené karty, je prostý. Pokud se karta dostane do nepovolaných rukou, může dojít k jejímu zneužití. V případě odměny za odevzdání karty je větší šance, že banka získá kartu dříve, než dojde k pokusu o zneužití.

Má to ovšem několik háčků. Především by odměna musela být veřejně známá. Pokud tomu tak není, poctivý nálezce kartu odevzdá či neodevzdá bez vědomí možného přilepšení do osobního rozpočtu. Odměna má tedy motivační efekt pouze pro úzký okruh lidí, kteří se o ní nějakým způsobem dozvědí.

Dalším důvodem, o němž banky převážně mlčí, je odměna, kterou banky obdrží od jiných bank za vrácení platebních karet. Ty jsou zakotveny ve smlouvách s kartovými asociacemi (např. VISA, Europay International aj.). Jejich výše je bedlivě střežena peněžními ústavy a i dotázaná asociace Europay International zatím mlčí. Jediný, kdo informace o odměnách od jiných bank poskytl, byla Union banka. Lze však předpokládat, že tyto údaje platí i pro ostatní bankovní domy.

Pokud banka zadrží platební kartu v bankomatu, náleží jí pouze manipulační poplatek na úhradu poštovného dle následující tabulky v závislosti na sídle banky.

Tabulka č. 301
Typ karty Odměna ČR Odměna Evropa Odměna svět
Maestro 50 Kč 0 EUR 0 USD
EC/MC, VISA 50 Kč 15 EUR 15 USD

Odměny za zadrženou kartu obchodníkem jsou podstatně vyšší. Do této skupiny se patrně řadí i karty nalezené a vrácené.

Tabulka č. 302
Typ karty Odměna ČR Odměna Evropa Odměna svět
EC/MC, VISA 3200 Kč 115 EUR 115 USD

Jaké odměny může očekávat poctivý nálezce?
Pokud naleznete platební kartu, je dobré zvážit, do které banky ji odevzdáte. Například Citibank, eBanka, Interbanka, Plzeňská banka nebo Raiffeisenbank vám nedají nic. Podobně je na tom i ČSOB, která však v minulosti odměnu dávala a její opětovné zavedení zvažuje.

Banky, které odměnu nabízejí, lze rozdělit do dvou skupin. Jedny ji vyplácejí ve výši 200 Kč (např. Union banka či Živnostenská banka) a jiné ji pro jistotu odmítly uvést buď z obav před zneužitím nebo s odůvodněním individuálního přístupu při vyplácení odměn.

Česká spořitelna se řadí mezi banky individuálně přistupující k odměnám. Jejich výši nemá pevně stanovenou. Podobně je na tom i HVB, která v případě nálezu vyplácí odměny pouze u mezinárodních platebních karet VISA a EC/MC a při stanovování její výše „bere na zřetel i další okolnosti konkrétního případu“.

Komerční banka se obává rozšíření okruhu „poctivých nálezců“ a z toho důvodu výši odměny tají.

Obchodníci jsou na tom při zadržení hledané mezinárodní platební karty lépe. Jejich odměna závisí na kontraktu s bankou, která jim zajišťuje platební styk a pohybuje se v rozmezí od 1000 do 2500 Kč. V tomto případě je riziko zneužití odměn kriminálními živly podstatně nižší – byla by zapotřebí dohoda obchodníka s kapsáři, která je výrazně rizikovější.

Odměny za karty a zločin
Banky, které nabízejí odměnu za odevzdání nalezené platební karty, se setkávají s případy, kdy někteří „poctiví nálezci“ vracejí podezřele často. Proto banky evidují každého nálezce a například na podnět ČSOB vyšetřovala policie nejpilnější z nich „z podezření z napojení na kriminální živly“. Nic neprokázala.

skoleni_15_4

Pokud přijdete o platební kartu, co nejdříve ji zablokujte. Pokud tak neučiníte, vystavujete se riziku, že ponesete veškeré škody, které případný „nálezce“ napáchá.

Ukradli vám platební kartu?

Odevzdal/a jste nalezenou platební kartu?

  • Ano, je to mojí obživou.
    16 %
  • Ano, do té doby jsem o odměně nevěděl/a.
    16 %
  • Ano, ale odměna pro mne nebyla motivací.
    14 %
  • Ano, ale odměnu jsem nedostal/a.
    15 %
  • Ne, nenalezl/a jsem žádnou platební kartu.
    25 %
  • Ne, přestože jsem platební kartu nalezl/a.
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).