Hlavní navigace

Oddlužení jako charita, nebo business?

20. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Požádat o zpracování insolvenčního návrhu s povolením oddlužení může být za cenu jízdného do města, nebo také za dvacet tisíc a bez záruky. Rozmyslete si, komu a za co platíte.

Pan Jiří je předlužený. Po několika letech lepení měsíčních rozpočtů různými záplatami v podobě menších půjček od různých společností narostly jeho celkové závazky do astronomických výšin a jeho dluh stále narůstá. Načítají se pokuty, úroky z prodlení a všemožné poplatky spojené s nesplácením jeho dluhů. To vše velice těžko nesla Jiřího manželka, která před časem podala žádost o rozvod a manželství ztroskotalo. Pan Jiří nyní žije sám, v pracovních dnech dochází do dvou zaměstnání, snaží se udělat si čas na návštěvu dětí, které žijí s bývalou manželkou.

Jenže pan Jiří není jediný, kterému dluhy přerostly zbytečně přes hlavu. Od roku 2008 totiž lze dluhovou spirálu přetnout nástrojem, který do té doby neexistoval – osobní bankrot neboli oddlužení podle insolvenčního zákona je mnohdy posledním řešením. Pan Jiří již prodal skoro vše z vlastní domácnosti až na základní vybavení – postel, starou televizi a ledničku. Již několik měsíců je jeho mzda cílem exekuce, zůstává mu jen nezabavitelná částka.

Co přinese oddlužení?

Nyní se pan Jiří dozvěděl, že se může oddlužit. Jelikož jeho dluhy dosahují 800 000 Kč a stále narůstají, pravidelně ho kontaktují inkasní společnosti a k tomu začaly exekuce. Co mu vlastně oddlužení přinese?

  1. Zastaví tlak exekutorů a inkasních (vymáhacích) společností.
  2. Jasně vymezí, kolik bude třeba splácet ze mzdy.
  3. Stanoví časový horizont pro odpuštění nesplacené části dluhů.
  4. Udělá tlustou čáru za úroky a dalšími náklady.

Stejně jako před tím, když si dluhy bral (bohužel nejčastěji na částečné splacení dluhů dřívějších), i nyní si může vybírat z mnoha nabídek na zpracování tzv. insolvenčního návrhu – návrhu na oddlužení. A stejně jako v minulosti panu Jiřímu hrozí, že si vybere špatně nebo draho. Dříve se rozhodoval často pod tlakem tíživých životních okolností, ve stresu a podle toho, co mu přišlo do schránky nebo četl na plakátech a v inzerátech v novinách.

Každý udělá chybu, ale pan Jiří cítil, že si další už v životě nemůže dovolit. Proto se začal ptát, požádal syna o pomoc s vyhledáním informací o oddlužení na internetu. Nechtěl už platit nic navíc, měl dost úroků, poplatků, úroků z prodlení, vymáhání a pokut. Věděl, že je na dně. Nic mu nezbylo, jenom dluhy.

Speciál: Potřebuji pomoci s dluhy

Když nezvládnete lákadla úvěrových produktů, anebo se dostanete z různých důvodů do složité finanční situace, vždy existuje řešení, jak z toho ven.

Rada zadarmo i za dvacet tisíc

Díky internetu a pomoci syna se dozvěděl, že existují charity, různá sdružení a spolky, obecně prospěšné společnosti a poradny všeho druhu, které nabízejí zpracování návrhu na oddlužení zdarma. Jaké ale bylo jeho překvapení, když zjistil, že stejnou práci nabízejí za mnohatisícové sumy komerční firmy, tvářící se zpočátku jako charity. Na internetu se mohl dočíst, že se jedná o „dobrovolnou aktivitu“, „poradenství zdarma“, „bezplatnou konzultaci“, „schůzku zdarma“ – to už pan Jiří slyšel mnohokrát a vždycky pak jen platil a platil.

Na rozdíl od všemožných komerčních firem a firmiček, kterým jde pouze o zaplacení odměny za zpracování návrhu na oddlužení, kontaktoval ty neziskové, protože mu připadlo zbytečné vyhazovat dalších 10 000 Kč, když to vůbec není potřeba. Opravdu neziskovou poradnu, která za zpracování návrhu na oddlužení nechce žádné další peníze, poznal jednoduše. Zavolal na kontaktní místo a položil otázku, kolik zpracování návrhu na oddlužení bude stát – ne tedy jen úvodní krátká konzultace, ale samotné zpracování návrhu na oddlužení.

Špatně vyplněný formulář znamená průšvih

Nerozvážný skok do úpadku přinese více problémů než užitku. Před samotným zahájením insolvenčního řízení je proto nutné pečlivě a bezchybně vyplnit formulář, který zjišťuje spoustu informací včetně majetkových poměrů dlužníka. Uvádí se v něm seznam majetku, závazků (nebo zaměstnanců) a listiny, které prokazují úpadek, a dokládá se mnoho povinných příloh.

Jenže právě vyplnění formuláře přináší spoustu úskalí, která se následně projeví. Chybně vyplněný formulář vede v lepším případě k zastavení insolvence. V tom horším případě se stane opak toho, co dlužník chtěl. Může se totiž stát, že část formuláře, která jedná o insolvenci samotné, bude vyplněna bezchybně, ale procesní chyby budou v části o oddlužení. Soud oddlužení proto zamítne, ovšem insolvenční řízení zahájí a výsledkem nebude oddlužení, nýbrž konkurz. Včetně odměny pro konkurzního správce, varuje David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. Když tohle pan Jiří zjistil, měl jistotu, že se vyplatí vsadit raději na odborníka.

Dojet si pro radu i počkat se vyplatí

Nejbližší bezplatná a nezisková poradna byla sice v jiném městě, ale po několika úvodních telefonátech a přípravě všeho potřebného nebylo pro pana Jiřího problém vydat ze svých minimálních prostředků částku 300 Kč na jízdné vlakem. Srovnal si tento výdaj s tím, co by musel za zpracování oddlužení vydat u komerční firmy, a bylo jasně rozhodnuto.

dan_z_prijmu

Příjmy ze dvou zaměstnání stačí na pokrytí splátek prostřednictvím insolvenčního správce podle rozsudku soudu, pan Jiří bude 5 let žít s minimálními příjmy na úrovni nezabavitelné částky, avšak bez exekucí a vymáhání. Zároveň je spokojený, že ušetřil mnoho tisíc ze svého exekucí omezeného příjmu, nemusel si nic dalšího nikde půjčovat, jeho rodina mu drží palce a on může kdykoli v budoucnu svou aktuální situaci probrat s bezplatnou poradenskou službou nekomerční a neziskové poradny, která mu zpracovala návrh na oddlužení – osobní bankrot zcela zdarma.

Pozn. red. Osobní bankrot nabízí jako řešení mnoho společností, právníků, insolvenčních správců či podnikajících osob jako svůj byznys. Bezplatné poradny citované ve článku vám pomohou zpracovat kvalitní, bezplatný návrh k soudu. Pokud z různých důvodů na zpracování insolvenčního návrhu spěcháte a využijete placených služeb, sledujte, zda zpracovatel návrhu přijimá za sebe i záruky, resp. odpovědnost  v případě neakceptování návrhu soudem. U zpracovatelů byste tak snadno mohli vyhodit i 20 000 Kč a skončit v konkurzu (za který zaplatíte dalších 50 000 Kč).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).