Hlavní navigace

Obchodování na burze vyžaduje přípravu

22. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Obchodování na akciovém nebo komoditním trhu je velice jednoduché, pokud máme na mysli samotnou transakci nákup – prodej. Je ale nutné pracovat s vývojem na trhu a v širším spektru posuzovat, jaké jsou varovné signály poklesu, nebo naopak vnímat informace předznamenávající vzestup jednotlivých hodnot.

Prvního září jsem poslouchal v rozhlase rozhovory s čerstvými prvňáčky a jedno z dětí na otázku, jaká by měla být vaše budoucí paní učitelka, odpovědělo: Strašně chytrá. Měla by umět číst, psát a počítat. V tu chvíli jsem si vzpomněl na situaci, když jsem se ve třetí třídě mořil s dělením dvojcifernými čísly a můj o pět let starší bratr mě provokoval tím, že přede mě dal příklad z geometrie, v němž měl užít některou z goniometrických funkcí a ptal se mě, zda bych mu neporadil. V ten moment mě zachvátila panika, že v životě osmou třídou neprojdu…

Samozřejmě psychotrauma na celý život jsem neměl a matematika se stala i jedním z mých oblíbených předmětů. Na střední škole nás matikářka, které jsme říkali „Kybernet“ před maturitou ubezpečovala, že při studiu na matematicko-fyzikální fakultě myslela, že nikdy neodpromuje. Docent na matematickou analýzu byl prý matematický mág, který všechny své studenty považoval za hlupáky.

O odbornosti tohoto pana docenta by však mohla pochybovat maminka geniálního prvňáčka, který na otázku, kolik je 87 + 46, odpoví bez rozmyšlení 133, zatímco pan docent by musel užít kalkulačku. Neznamená to však, že geniální prvňáček nebude pokulhávat později v matematice, pokud ho jeho okolí bude uchovávat v představě, že je chytřejší než všichni učitelé, docenti a profesoři a nebude vnímat matematiku jako exaktní vědu s nekonečnými možnostmi a odbornost jako schopnost porozumět matematickým souvislostem a ne jednoduchým algoritmům. Podobné téma: Jak porozumět měnovému trhu?

Touto rozvleklou metaforou jsem chtěl poznamenat, že pokud se budete chtít jednou kvalitně živit investováním, musíte se nejdříve naučit vytvářet si základní kapitál. Přitom se učíte zacházet s omezeným rozpočtem, procvičujete si vůli a učíte se uvažovat ekonomicky.

Při investici do jednoduchého akciového fondu se zaměřujete na vyhledávání informací o akciích a komoditách v tomto fondu zastoupených, vývoji portfolia – tedy proč ty či ony akcie a komodity jsou po měsíci zastoupeny v jiném složení? Které byly kdy nakoupeny a prodány? Zda byly nakoupeny a prodány ve vhodnou chvíli? Zda vy byste se zachovali jinak atd. Čili tím se plně soustředíte na jeden fond, ale musíte obsáhnout velké množství informací. Podobné téma: Kdy se akciové trhy postaví na nohy?

Milionářem se nestanete po první investici, ale průběžným investováním

Stejně tak, jako se onen geniální prvňáček žádnou zázračnou metodou nenaučí přes noc derivovat a integrovat, nemůžeme nikdo očekávat zázrak, že po první investici dosáhneme takového zisku, že nebudeme muset celý život pracovat. Musíme ale najít cestu k systému, který nám dopomůže se orientovat v jednotlivých investičních instrumentech a vědět, v který moment nakoupit a v kterém okamžiku prodat. Musíme mít dostatek zkušeností, abychom vnímali soubor všech informací, kterým nikdo z ostatních investorů nevěnuje pozornost. A v tom vidím důvod, proč nejdříve investovat do fondu a po důkladném sledování všech transakcí, které v něm probíhají, začít s obchodováním na burze a vytvářením si vlastního portfolia.

Začínáme investovat

Finační server Měšec.cz vám přináší další díl seriálu o začátcích investování na kapitálových trzích. Přehled všech témat:

1. díl: Investování je pro každého. Zařaďte se i vy mezi VIP
2. díl: Bohatství není jen pro vyvolené. Jak nejlépe zhodnotit své peníze?
3. díl: Proč bychom měli investovat?
4. díl: Obchodování na burze vyžaduje přípravu
5. díl: Připravujeme: Jak začít investovat?

Pokud jste investicemi do podílových listů prodělali, neznamená to, že máte menší schopnosti než kolega, který vydělal. Mohlo být pouze dílem náhody, že vy jste investovali před dvěma roky, ztratili jste hlavu a při prudkých propadech jste podílové listy prodali. Zatímco váš kolega, který před dvěma lety o podílových fondech ještě nic nevěděl a zkusmo nakoupil pár podílových listů určitého fondu a nyní je prodal s 80% ziskem, vám lakonicky poví: To víš, kdo umí, ten umí.

Proveďte si důkladnou analýzu propadů i vzestupů

Bez rozdílu, zda jste prodělali i nebo vydělali, se zaměřte na historii fondu. Při pohybu akcií zjistěte, které ekonomické ukazatele propad nebo vzestup ovlivňovaly. Pokud hodnota podílového listu klesla nebo stoupla strměji než hodnota akcií, zjistěte počet podílových listů před poklesem (vzestupem) a po poklesu (vzestupu). Základní jmění vydělíte hodnotou podílového listu. Tím se přesvědčíte, že mohlo docházet k hromadným odprodejům nebo nákupům. Podobné téma: Nejdůležitější při obchodování s akciemi je trpělivost

skoleni_15_4

Příklad: Investoři automaticky očekávali, že Kongres i Senát USA odsouhlasí obří záchranný balík, na kterém se shodli Bush a oba kandidáti na prezidenta. Americké a celosvětové akcie prudce rostly. Senátem tento záchranný balík prošel a tudíž se automaticky počítalo, že projde i Kongresem. Růst se zastavil a v okamžiku, kdy Kongres balík opatření neschválil, začaly americké akcie prudce klesat. Strhly s sebou akcie světových burz a začala nervozita na trzích.

Investoři ztráceli hlavu a prodávali po prudkých několikadenních poklesech jak akcie, tak podílové listy. Aby fondy měly na vyplacení investorů, musely hromadně rozprodávat i akcie, které by za normálních okolností neprodaly. Kongres balík opatření nakonec schválil, ale prodejní převis byl natolik silný, že akcie stále padaly…

Tedy ne samotná informace o odhlasování nebo neodhlasování záchranného balíku, ale očekávání trhu se odrazilo na pádech a vzestupech a davová psychóza vše dovršila.

V tomto momentě si vzpomeňte, jak jste zareagovali. Zda jste šli s davem nebo jste v době očekávání vyčkávali s nákupem i vy, neboť jste si uvědomovali, že i v případě schválení se akciový trh nijak zásadně nepohne.

Pokud si takovouto analýzu provedete, jste připraveni na obchodování na burze.

Co je pro investora nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vážím si obecně lidí, kteří v životě něco dokázali a něčeho docílili. Nemám rád zjednodušené a černobílé výklady a primitivní vymývání mozků.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).