Hlavní navigace

Nový sazebník mBank: bezplatné služby si musíte víc zasloužit

21. 7. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Aktualizováno 21. 7. 2016 12:00
mBank mění sazebník. Kdo banku bude aktivně používat, stále bude platit malé poplatky. Kdo ji má jen jako vedlejší, možná si připlatí.

Žádná změna ceníku banky se většinou neobejde bez námitek. Jinak tomu nebude ani u toho, který začne pro klienty mBank platit v září.

Odchozí platby ze spořicích účtů

Asi největší (a rozhodně ne pozitivní) emoce vzbuzuje sjednocení pravidel bezplatných převodů ze spořicích účtů (eMax, eMax Business, eMax Plus a mSpoření). Pokud máte spořicí účet, budete z něj moci od září uskutečnit jen jednu odchozí platbu na jiný účet u mBank (přesněji na mKonto, mKonto Business nebo jiný spořák u banky) bez poplatku. Za druhou a další odchozí transakci ze spořáku na jiný účet u banky vám pokaždé naskočí poplatek 29 Kč.

mBank se při vysvětlování této povedené novinky odvolává na to, že spořicí účty neslouží k placení, a proto jsou stejným poplatkem zatížené i externí převody. A jsou tedy náklady banky na převod v rámci mBank stejné jako náklady na převod peněz do jiné banky? mBank radí: Úspory si můžete převést na běžný účet, který je k jejich utrácení určený, a zakončuje žoviálním smajlíkem.

Na to klienti na mFóru bance připomínají, že to byla právě ona, která radila z bezpečnostních důvodů peníze převést z běžného účtu na spořák, odkud si je klient může přeposílat postupně zpátky a neriskuje v případě zneužití účtu celou výplatu. 

Zrušení automatické splátky mKreditky

Kreditky tu nejsou od toho, aby z nich banka nic neměla. To se ví a platí to obecně u všech bank. Pokud máte mKreditku a platíte s ní alespoň předepsanou minimální útratu (mKreditka min. 500 měsíčně, mKreditk e-Shop min. 1000 Kč měsíčně a mKreditka Plus min. 4000 Kč měsíčně), neplatíte za vedení karty. Pokud poctivě splácíte vše v bezúročném období, pak vám mBank půjčuje přes kreditku peníze bez poplatku.

Novinkou je zrušení bezplatné 100% automatické splátky. Buď na splátku budete pamatovat sami, nebo za ni zaplatíte 25 Kč měsíčně.

mBank na blogu uvádí, že pravidelné zadávání příkazu ke splacení před splatností je u tohoto produktu běžné všude po světě. Zautomatizovanou 100% splátku tedy banka považuje za nadstandard, který je třeba dopřávat pouze za poplatek. Dlužno dodat, že poplatek za 100% splátku kreditní karty účtují i další vydavatelé kreditních karet, viz tabulka. A někteří 100% splátku vůbec neumí (Cetelem Moneta Money Bank).

Poplatky za inkaso 100% splátky z kreditní karty
Vydavatel karty Poplatek
Česká spořitelna 29 Kč měsíčně
ČSOB 20 Kč měsíčně
Diners Club 9 Kč měsíčně (od 1. 9. 2016)
mBank 25 Kč měsíčně
Raiffeisenbank 29 Kč měsíčně

Bezplatné výběry z bankomatů

V době publikace článku platí, že klienti mBank mohou debetní kartou vybrat ze kteréhokoli bankomatu v ČR třikrát za měsíc bez poplatku. Každý další je stojí 35 Kč. V zahraničí je pro bezplatný výběr nutné z bankomatu vytáhnout částku, která převyšuje ekvivalent 2500 Kč.

Nově se pravidla pro všechny výběry z bankomatů (bez ohledu na to, zda jste v ČR, nebo v zahraničí) sjednotí tak, že bez poplatku je budete mít v případě, že vyberete 1500 Kč a více. Vyberete-li méně, zaplatíte za každý výběr 29 Kč. Pro klienty je to zjednodušení.

Karta bez poplatku? Tak s ní plaťte

I další novinka se týká debetních karet. Pokud nejste aktivní klient (v tomto případě to konkrétně znamená, že zde nemáte půjčku nebo jste s kartou nezaplatili nákup minimálně za pětistovku), platíte za vedení karty 29 Kč měsíčně. Od září banka zvýší minimální hranici útraty kartou pro její bezplatné vedení ze stávajících 500 Kč na 1500 Kč. mBank se na svém blogu ospravedlňuje odvoláním na regulaci mezibankovních poplatků:

Za každou kartou utracenou „pětistovku“ jsme získali zhruba 6 korun, které jsme mohli využít (…). Jenže po výše uvedených změnách v zákoně máme z každých utracených 500 Kč pouhou jednu malou a osamocenou korunu. Po změnách v Sazebníku budeme mít z nově utracených 1500 korun výdělek 3 koruny, vysvětluje mBank s tím, že většina aktivních klientů průměrně kartou utratí skoro 5000 Kč měsíčně. Klientům, kteří využívají mBank jako svou hlavní banku, by tedy tahle změna život komplikovat neměla.

Jak uvádí i sama banka, tento krok je reakcí na evropskou regulaci mezibankovních poplatků, kterou jsme v různých podobách zaznamenali u většiny bank například prostřednictvím upravování bonusů ke kreditním kartám. Potvrdila se tak slova, že výsledný efekt se promítne do peněženek samotných bankovních klientů, protože banky budou nižší marže z transakcí kompenzovat jinými poplatky.

Abychom se vrátili k sazebníku, pro stávající klienty stále bude platit možnost si kartu v internetovém bankovnictví zablokovat tak, aby se na ně žádná podmínka úvěrového produktu nebo minimální výše útraty nevztahovala, takže poplatku se mohou neaktivní klienti i nadále elegantně vyhnout.

Tento krok mBank není sice populární, ale je naprosto očekávaný. V Polsku, odkud mBank pochází, je toto běžný způsob, jak klienty motivovat k používání karty. Transakčně aktivní klienti mají většinu služeb bez poplatků, včetně debetní karty. Ti, kterým leží karta v šuplíku, za ni zaplatí. Lze očekávat, že podobně budou postupovat i další české banky. Vydaná karta, která se nepoužívá, je totiž nyní pro vydavatele drahá.

Pro nové klienty větší odpovědnost za rozhodnutí

Na to navazuje další novinka. Zákazníci, kteří si u banky zřídí účet od 1. září 2016, se budou muset rozhodnout, zda chtějí vydat debetní kartu, nebo ne. Pokud si ji objednají, bude pro ně podmínka bezplatného vedení debetní karty (jakýkoli úvěr nebo útrata kartou min. ve výši 1500 Kč měsíčně) platit bez ohledu na to, zda si ji aktivovali, či nikoli. Jinak řečeno, pokud si ji objednají, ale nebudou ji používat nebo ji ani nezaktivují a nebudou mít od mBank ani úvěr, zaplatí za ni 29 Kč měsíčně tak jako tak. Poplatek se začne účtovat až po třech měsících od vydání karty. V případě, že vydanou kartu zrušíte blokací, se vám za ni dál poplatky účtovat nebudou.

Pokud si nejste jistí, můžete počkat, zda se bez karty obejdete. V případě, že zjistíte, že ji chcete, můžete si ji objednat dodatečně. Nový ceník žádný nový poplatek za vydání hlavní karty neobsahuje.

Tento krok je celkem logický vzhledem k tomu, že si u banky zřídí účet řada zájemců o finanční bonus za doporučení, peníze vyberou, ale účet nepoužívají. A platební karta, jejíž vydání něco stojí, se jim válí v šuplíku.

Levnější výběr hotovosti na pobočkách

Další změna je z těch příjemnějších. mBank od září zlevní výběr hotovosti na pobočce cizí banky či směnárny ze 35 na 29 Kč. Stejně se sníží i poplatek za výběr hotovosti dodatkovou kartou.

Poplatky za výběr částky do 1500 Kč z bankomatu a za výběr na pobočce jiné banky se tak sjednotí. Většina klientů tak bude pravděpodobně preferovat jednodušší a rychlejší řešení – bankomat.

Změna PINu bez poplatku

mBank od září také zruší poplatek za změnu PIN kódu v internetovém bankovnictví, která je u debetních karet k běžnému účtu dosud zpoplatňována 25 Kč (kromě prvního nastavení PINu).

Transakce přes operátora zdraží

Jak mBank na svém blogu sama připouští, transakce přes operátora jsou už dost retro, ve stejném duchu se nese i poplatková politika. Od září za transakci přes operátora zaplatíte dvojnásobek, místo 20 Kč nově 40 Kč za transakci.

Výhodnější a rychlejší variantou je tedy internetové a mobilní bankovnictví, které nestojí nic.

Hotovost bez poplatku na mKonto Business

Od září začne banka také proplácet jeden vklad měsíčně na mKonto Business přes Českou poštu do částky 50 000 Kč. Poté, co na poště provedete vklad a zaplatíte za něj poplatek, vám banka na mKonto Business vrátí 40 Kč.

Jednodušší SMS balíčky

Místo aktuálně nabízených tří SMS balíčků (20 SMS za 25 Kč, 40 SMS za 45 Kč a 60 SMS za 55 Kč) bude v nabídce od září jen jeden se 30 SMS za 39 Kč měsíčně.

skoleni_15_4

Balíček nebudete potřebovat, pokud se přeorientujete na mobilní bankovnictví. Banka navíc na blogu prozrazuje, že do jedné z nejbližších aktualizací plánuje zavést právě i notifikace.

SEPA platby za poplatek

Poslední změnou je zpoplatnění SEPA plateb. Příchozích i odchozích. Nově za každou takovou transakci zaplatíte 25 Kč, do té doby jsou bez poplatku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).