Hlavní navigace

Novinky v platebních kartách v roce 2011 (fotoreportáž)

29. 12. 2010
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Byli jsme se podívat na největší světový veletrh platebních karet. Vyfotili novinky, natočili videa, udělali rozhovory a zjistili, na co se může těšit vaše peněženka a o čem si můžete nechat jenom zdát.

Když chcete vidět na jednom místě to nejlepší z technologií a produktů pro placení platební kartou, nejlepší volbou je zajet na místo, kde si pravidelně dávají dostaveníčko přední výrobci platebních karet, strojů pro jejich zpracování, procesoři transakcí, výrobci čipů, platebních terminálů a vůbec všichni, kdo mají podíl na tom malém kousku plastu v naší peněžence. Tím místem je mezinárodní veletrh platebních a identifikačních karet Cartes, který v prosinci 2010 oslavil 25. výročí. Veletrh Cartes je organizovaný ve dvou místech světa: pro teritorium Asie je na jaře v Hong-Kongu, pro území Evropy a USA se koná v Paříži.

Paříž nemusí být drahá

Cartes není přímo v Paříži, samotný veletrh probíhá na výstavišti Paris-Nord ve Villepintu. Výhodou lokace je blízkost letiště Paris CDG, od něj jsou to 3 stanice metrem RER za 3,75 EUR (95,83 Kč). Pro návštěvníky veletrhu včetně novinářů aerolinie Air France nabízejí zvýhodněný paušál letenky, takže letenka Praha-Paris CDG-Praha vyšla na 229,89 EUR (5783,22 Kč) bez ohledu na dobu nákupu + 9 EUR poplatek. Do Paříže se dá sice levněji dostat se SmartWings (cca 2800 Kč), ale už nemáte záruku, že na palubu letadla dostanete cca 20kg tašku s papírovými prospekty a další příruční zavazadlo. Výstaviště však nenabízí jen platební karty, souvisle na něm například probíhala výstava koní. S výstavištěm sousedí i levná síť hotelového řetězce Accor. V Hotelu Ibis bylo možné přespat za 75 EUR. Komu stačí jen střecha nad hlavou, teplo, snídaně a sprcha, má možnost využít Hotel Formule 1 za 40 eur se snídaní. Kdo by chtěl levně na pařížské výstavy ve Villepintu, má tip, jak se tam dostat.

Alternativou je cesta autem, při pohonu na LPG jsou náklady včetně mýtného celkem okolo 6000 Kč na trase Ostrava-Paříž a zpět, tuto cestu jsem absolvoval v listopadu 2009. Třetí možností je cesta vlakem, kdy se "suchou nohou" můžete dostat přímo na výstaviště. Náklady jsou však vysoké a pohybují se od 5000 do 10 000 Kč. Autobus se pro cestu na výstaviště příliš nevyplatí. (Autor si všechny náklady platil sám.) Ale zpět ke kartám.

Staronové novinky

Když srovnám Cartes 2010 s předchozím ročníkem, výrobci karet i zástupci karetních společností prezentovali takřka stejné výrobky jako loni, ale přibylo finančních institucí, které novinky zkoušejí nabízet svým klientům, ať už jako standardní službu nebo jako pilotní projekt. Přibyli také výrobci zařízení pro zprostředkování platby kartou a různých doplňků pro karty. Potvrdilo se i pravidlo, že jestliže „západní“ výrobce ukáže nový výrobek, do roka a do dne je na čínském trhu. Čínští vystavovatelé zde sice neměli stánky překypující reklamou a prezentacemi výrobků, za to pro ně nebyl nic problém: pokud něco neuměli, dokázali zajistit kontakt na čínského kolegu, který se v požadované problematice vyzná. Novinkou byli zástupci ruských a ukrajinských firem, které se snaží dostat na karetní trh.

MasterCard: bezkontaktní PayPass a klávesnice na kartě

Karetní společnost MasterCard pro rok 2011 klade důraz na bezkontaktní placení a bezpečnost pro používání karty. Na jejich stánku byly vidět patery hodinky s bezkontaktním čipem, a kdo oslnil zástupce MasterCard, mohl zdarma dostat jeden z pamlsků z bezkontaktního automatu (autorovi se to nepovedlo). Automat fungoval nejen na testovací karty PayPass, ale na jakoukoli platnou kartu PayPass nebo payWave. Po přiložení karty se odečetly peníze a automat vydal třeba tyčinku Snickers.

Praktické využití by platební karty PayPass/payWave našly zvláště v parkovacích automatech, jako například na tomto obrázku. To by však zastupitelé měst museli přemýšlet jiným způsobem a nesnažit se prosazovat uzavřené systémy typu pražské Opencard.

Kdo touží po reálné bezkontaktní kartě MasterCard, musí si pro ni dojet na Slovensko, kde ji nabízí Volksbank, ale jen jako kartu k účtu. Novinkou pro rok 2011 jsou lepící předplacené dárkové stickery v hodnotě 20 a 50 EUR, které slovenská Volksbank chystá. Můžete si je nalepit třeba na mobil a pak s nimi bezkontaktně platit.

Další možností je zajet si do Polska, kde bezkontaktní kartu nabízí každá druhá polská banka. Mimochodem, i hodinky prezentované společností MasterCard měly v sobě kartu polské banky Bank Zachodni WBK. Pokud byste po nich toužili, dají se koupit za 99 EUR i s předplacenou kartou na webu Watch2Pay, kde máte na výběr z 8 barev hodinek. Výrobcem hodinek je vídeňská firma LAKS.

Z obrázku vidíte, že k hodinkám dostanete hned dvě karty. Jedna je běžná platební karta PayPass, druhá je podobná SIM kartě telefonního operátora. Z ní vyloupnete čip, ten se zasune do hodinek a můžete začít platit. Pro větší transakce používáte klasickou kartu, když chcete frajeřit, pro drobné platby vytáhnete hodinky.

Hlavním tahounem novinek je platební karta s vyšší bezpečností. Jde o kartu s displejem, která je buď embosovaná (pak ji chybí klávesnice), nebo je elektronická (pak na ní může být i klávesnice). Varianta bez klávesnice po stisknutí tlačítka ihned vygeneruje jednorázový autentizační kód. Ten může sloužit pro přístup do internetového bankovnictví, nebo jako potvrzení platby kartou přes internet nebo obecně bez její přítomnosti (MO/TO). Tento prvek zabezpečení má i nevýhodu: když kartu ztratíte, pachatel má stejné možnosti jako vy. Jednoduše vygeneruje kód a platí. Podobně při nálezu karty ihned ví, jaké bance patří a může se pokusit přihlásit do internetového bankovnictví (pokud je tak karta nastavená). Na druhé straně při podpoře bank a zpracovatelů karetních transakcí u takovéto karty nehrozí její zneužití na dálku nebo na internetu. Kdo ji nemá fyzicky v ruce, nezaplatí s ní. Teoreticky.

Karta s klávesnicí je na tom o hodně lépe, nejprve musíte na klávesnici zadat PIN, teprve poté se vám vygeneruje autentizační kód. Klávesnice umožňuje zjistit i zůstatek na kartě, resp. na účtu, který je ke kartě vedený. Ten se aktualizuje na čipu při každém použití karty v terminálu nebo bankomatu a prostřednictvím displeje (a po zadání PIN) jej lze v offline režimu zobrazit. Vzhledem ke klávesnici však karta nemůže být embosovaná.

Kartu s displejem lze mít i s technologií PayPass, pak už ovšem nemá klasický čip.

Bonbónkem pak je karta, která v sobě tři technologie:  bezkontaktní čip, klávesnici a displej. Nemusíte však mít obavy, že se těmito kartami v České republice setkáte. Náklady na výrobu takovéto karty se pohybují od 5 do 15 USD, čímž přímo úměrně rostou i finanční instituci, která kartu zařadí do své nabídky. Nehledě na další nutné nákladné procesy, které se tomu musejí přizpůsobit. Kartu prodražuje i způsob výroby, běžné platební karty se lisují zatepla, karty s displejem se lisují zastudena. Další bariérou pro české banky je i fakt, že certifikaci pro výrobu karet s displejem mají v době publikace článku pouze dva výrobci na světě: švýcarská společnost NagraID a australský výrobce (jméno jsem zapomněl).

Visa: dvě karty v jedné

Společnost Visa Europe svůj stánek měla otevřený jen pro VIP hosty, novináře zásobovala pouze tiskovou zprávou a veřejnosti byla uzavřená. V roce 2009 však prezentovala novinku v podobě dvou karet v jedné. Na jednom plastu jsou čísla dvou karet. Na přední straně je embosováno číslo debetní karty, na druhé straně je pouze napsáno číslo kreditní karty. Při každém použití čipu jde platba z účtu kreditní karty, při použití magnetického proužku a při výběrech hotovosti se transakce spáruje s účtem ke kartě debetní. Pokud platební terminál podporuje platbu takovouto kartou, umožní vám volbu, z jakého účtu se má transakce odečíst: zda z účtu kreditní karty nebo debetní karty.

Visa se letos moc nepředvedla, ale o to sdílnější byl zástupce Jeff Mulen z americké společnosti Dynamics, který s radostí prezentoval technologii dvou karet na jednom plastu. Takže technologie existuje, teď už ji jen implementovat do procesu a hurá k zákazníkům.

Co by reálně mohlo nastat v roce 2011 na českém karetním trhu

  • První bezkontaktní karty a obchodníci s akceptací těchto karet
  • Nové a bezpečnější virtuální karty pro placení na internetu
  • Předplacené a dárkové karty
  • Rozšiřování obchodní sítě o mobilní jednotky s mobilními terminály
  • Zjištění zůstatku na účtu u karet Maestro a MasterCard přes bankomat (karty Visa to již podporují)
  • Možnost změny PIN karet u dalších bank, které to ještě nezavedly

Čeho se pravděpodobně nedočkáme

  • Podpora 3D Secure ze strany vydavatelů karet (z pozice acquiringu to již funguje)
  • Expresní vydávání karet na vybraných pobočkách
  • Platební karty s klávesnicí a displejem
  • Bezkontaktní placení mobilním telefonem
  • Autentizace do internetovém bankovnictví pomocí platební karty(s výjimkou LBBW Bank, která to umožňuje)
  • Společná platební karta banky a významného dopravce (typu Oystercard z Velké Británie)

Chraňte se před bezkontaktními čipy

Ve Francii banky nasazují bezkontaktní karty masově a vzhledem k pestrému složení obyvatel má mnoho z nich obavy o zneužití karty. Někteří z nich mají (mylnou) představu, že když se někdo na ně namáčkne v metru a bude mít v kapse čtečku (snímač) bezkontaktního čipu, může jim bez jejich vědomí vybrat peníze z elektronické peněženky PayPass/payWave. To je šance pro výrobce speciálních obalů. Když pořídíte své platební kartě speciální obal, garantuje vám, že s kartou bezkontaktně nezaplatíte. Stejný obal výrobce nabízí i pro biometrické pasy. Banky si na něj mohou objednat reklamu, např. telefonní kontakt na zákaznické oddělení, pokyny pro používání karty apod. Je to asi podobné, jako když někdo vypíná televizi ze zásuvky, aby nehrála, ale když si tento produkt své spotřebitele najde, proč jej nevyrábět?

Obal od francouzské společnosti Avenir Plastic Cards jsem zkoušel na kartě s technologií PayPass a opravdu s ní bezkontaktně zaplatit nešlo. Na čipovou (bezkontaktní) kartu ke vstupním dveřím naší redakce však byl obal krátký, snímač pípnul a dveře se otevřely.

Ruský terminál z doby ledové

Kuriozitou byl stánek ruské společnosti Terminal Technologies, která se chlubila prvním ruským platebním terminálem, který je certifikovaný pro ruský trh. Pokud si vzpomínáte na začátky platebních karet v České republice a objemné terminály pro příjem karet, "balšoj ruskij těrminál" dělal čest svým tvarem i velikostí. Pikantní bylo, že hned vedle této společnosti vystavoval americký výrobce terminálů Hypercom s posledními novinkami, které by se vešly do kapsy kalhot. A ještě o kousek vedle útočil korejský výrobce s terminály, co se vejdou do kapsy u košile.

Zajímavosti

Celosvětový podíl výrobců platebních terminálů v bankovním sektoru
Ingenico - 40 %
Verifone - 36 %
Hypercom - 10-12 %
Ostatní - 12-14 %

Bezkontaktní bankovní karty

Na světě je vydáno přes 320 milionů bezkontaktních bankovních karet, v roce 2011 se očekává ještě silnější nárůst než v roce 2010 (20 % oproti roku 2009). Celkový počet bezkontaktních karet v roce 2011 by podle odhadů mohl tvořit 10 % všech vydaných karet.

Biometrické dokumenty

Celkem je vydáno okolo 250 milionů biometrických pasů v 75 zemích. V Německu počátkem listopadu 2010 začali vydávat bezkontaktní občanské průkazy, celkem jich má být přes 60 milionů. V brzké době se očekává nástup kombinace bezkontaktní a EMV technologie v Turecku, kdy pro cca 70 milionů obyvatel budou vydané občanské průkazy umožňující i platbu jako běžnou bankovní kartou.

Mobilní telefony s bezkontaktní technologií

Mobilní telefony vybavené bezkontaktní technologií NFC (Near Field Communication) jsou poměrně vzácné, ale společnost NXP, jeden z dodavatelů technologie, vidí budoucnost optimisticky. Podle předpovědí jejich poradenských společností by během následujících 5 let mělo být na trhu 785 milionů mobilních telefonů NFC. První komerční NFC aplikace, která skutečně funguje v reálném provozu (platby, lístky a věrnostní program) byla spuštěna v Turecku společně s Garanti Bank a telekomunikačním operátorem Avea. V Holandsku jsou dohody mezi bankami a mobilními operátory podepsány, ale reálný start se odhaduje až někdy na rok 2012. Společnosti Visa a MasterCard stále nebyly schopné dohodnout se s mobilními operátory na zahájení společných bezkontaktních služeb NFC. V USA mají se třemi ze čtyř velkých telekomunikačních operátorů vytvořený joit-venture společnosti Discover a Barclaycard na přípravu NFC služeb. Mohly by tak překvapit nepřipravené americké banky.

Zdroj: Prezentace a tiskové materiály Cartes 2010

Fotoreportáž

Když dostanete od banky dopis s novým PIN kódem, který je skrytý pod speciální páskou, možná ta páska je právě od německého výrobce Witte plusprint.

Když si pořídíte vlastní karty a uděláte smlouvu s holandským výrobcem Gemalto, dostanete vstupní balíček v úhledné tašce. Čipové karty i tokeny v jednom balení.

Nedivím se taxikářům a dalším mobilním podnikatelům, že se jim do akceptace nechce. V Česku totiž dostanete  "mobilní terminál" tak velký, že k němu potřebujete doslova batoh. Takto vypadají skutečné mobilní terminály firem Ingenico (první obrázek) nebo Shenzhen Zhengtong Electronics Holding (druhý).

Za tímto uzavřeným prostorem hlídaným ochrankou měla svůj stánek pro VIP hosty Visa Europe.

Své zastoupení zde měl i rakouský výrobce karet Austria Card. Podívejte se na svoje karty, určitě na jedné z nich najdete právě název tohoto výrobce. U českých bank je velmi oblíbený.

Tyto autentizační kalkulátory bude znát mnoho klientů Citibank, Raiffeisenbank im Stiftland, UniCredit Bank a dalších. Vyrábí je pro ně americká společnost Vasco.

Karty s displejem v podání švýcarského výrobce NagraID běží jako pilotní projekt v Polsku. V USA jsou pro zákazníky běžně dostupné karty pro bezpečné platby na portálu PayPal, karta s displejem a klávesnicí může nést i logo Visa.

Pokud byste chtěli kartu s displejem okamžitě používat a nečekat, až skončí pilotní provoz, v Evropě ji nabízí pouze turecká banka TEB patřící do francouzské skupiny BNP Paribas. Ale účet vám s radostí otevře.

Dodavatelé autentizačních karet pro internetové bankovnictví přijeli i z Brazílie. První obrázek patří společnosti Site Blindado, druhý je od společnosti InfoSERVER.

Je pěkné, že na kousku plastu je displej. Ale jak vypadá samotný displej, než se vlisuje do plastu? Dvorním dodavatelem je například tchaiwanská společnost SmartDisplayer.

Zajímá vás, jak je napájený displej na platební kartě? Odpověď je jednoduchá. Baterií o velikosti filmu. Baterie může být i z papíru, korejský výrobce Rocket garantuje 3 roky životnosti.

Karetní průmysl nemusí být vůbec nudný. O zpestření se postarali hoši z holandské společnosti Bell ID, kteří zahráli sérii skvělých písniček. Hráli moc dobře a jejich hraní ocenil i neznámý Francouz, který je neustále častoval kvalitním francouzským vínem (omluvte prosím sníženou kvalitu záznamu).

Proč musíte na kartu čekat týden, když existují tiskárny, co ji vytisknou na počkání? Odpověď hledejte v nákladech. První vlaštovkou v České republice je UniCredit Bank, která má karty k vybraným účtům předem připravené na pobočkách (už jsou vyrobené a jsou anonymní). Jako příklad (opět) slouží Polsko, kde s funkční kartou odejdete ihned po založení účtu u Citibank Handlowy a Alior Bank. Na obrázcích příklad tiskáren od amerických výrobců Datacard (první dvě) a Magtek (třetí).

Velcí procesoři platebních a identifikačních karet však spíše sáhnou po velkých strojích, například jako je tento od amerického výrobce Burkle.

Jak probíhá personalizace karet v malém množství vidíte na příkladu personalizačního stroje Logica LC700B od italské společnosti Logika Technology.

Nenechte se zmýlit logem německé firmy Giesecke & Devrient, jednoho z předního výrobců platebních karet. Magnetický proužek z obrázku pro něj vyrábí čínská firma Štastný Magnetický Proužek (Lucky Magnetic Stripe).

Tohle je ráj pro všechny milovníky pásek a štítků. Mnoho z nich chodí i českými poštovními zásilkami, za kvalitu ručí čínský výrobce Henan Province Wellking Science And Technology.

Pro náhradní díly k bankomatům nemusíte nikam chodit. Rádi vám je vyrobí a pošlou asijské společnosti. V oblasti karetního průmyslu přitom přídavné jméno "čínské" nebo "korejské" neznamená "špatné", jen levnější. Klávesnice vám dodá čínská Shenzhen Zhengtong Electronics Holding a pro čtečky můžete kontaktovat korejskou firmu AKDE

I staré dobré imprintery mohou vypadat elegantně, třeba jako ty od americké společnosti Data Systems. Mimochodem, když v našich obchodech "náhodou" nefunguje terminál, také byste byli za imprinter vděční.

V České republice máme také výrobce platebních karet. Sídlí v Ostravě-Svinově nedaleko vlakové stanice a vznikl akvizicí frýdeckomístecké firmy PRESSCARD. Nynější americká společnost ABnote vyrábí karty např. pro PPF banku.

Náš zákazník, náš pán. Je libo čip se Sochou Svobody? Můžete si objednat celý film čipů od americké společnosti Interplex Industries.

Kolik vydrží plast, ze kterého je vyrobena karta? Běžné plasty platebních karet, které se v Česku používají, mají podle mnou oslovených výrobců garantovanou životnost max. 3 roky (skutečná životnost je však delší). Pokud banka vydává kartu s 5letou platností, šetří své náklady a spoléhá na vás, že si případnou nefunkční kartu způsobenou "nadměrným" používáním zaplatíte ze svých (takže vás převezla). Pouze karty z polykarbonátů mají garantovanou životnost 10 let, jsou však výrazně dražší, proto se používají hlavně pro identifikační karty. Vzorky polykarbonátových karet přivezla ze Saudské Arábie společnost Saudi Basic Industries Corporation, provozující chemickou továrnu.

Zda plast vydrží to, co má, umí testovat například roboti firmy Giesecke & Devrient. Podívejte se, jak romanticky si hrají.

Vnitřek bankomatu běžný člověk tak často nevidí. Při výměně kazet s hotovostí není z bezpečnostních důvodů veřejnosti přístupný, proto máte jedinečnou možnost vidět nejen bankomat známého francouzského výrobce Oberthur, ale i kazetu s obarvenou hotovostí po explozi bezpečnostní barvy. Tyto špinavé peníze už vyprat nepůjde.

dan_z_prijmu

Kolik byste byli ochotni zaplatit za platební kartu s displejem či klávesnicí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).