Hlavní navigace

Nová daň z příjmů - budeme se mít líp?

21. 5. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o dani z příjmů. Je až s podivem, že neznamená zvýšení výběru daní, ale naopak úlevu - především rodinám s dětmi. Přesto na někoho dopadne negativně a bude platit víc. Co bude nového a jak dopadne novela právě na vás?

Vládní koalice se před časem dohodla na základních bodech změny daně z příjmů. Ministerstvo financí je dopracovalo do podoby zákona, který předkládá vládě, a ta by ho měla ještě před letními (tj. nejen školními, ale i parlamentními) prázdninami vystavit na odiv a „dopracování“ poslancům. A změny jsou velkolepé – rodiny s dětmi se mají na co těšit.

Sleva na dani za děti

V současné době (a v tomto daňovém období) si rodina s dětmi, respektive jeden z manželů, odpočítává ze základu daně nezdanitelnou položku ve výši 25 560 Kč. To znamená, že rodič (opatrovník) s nejnižším příjmem v pásmu 15% sazby daně za každé dítě ušetřil ročně 3 834 Kč, kdežto rodina s příjmem v daňovém pásmu 32 % ušetřila 8 180 Kč za děcko. Tomu učiní novela konec.

Podle nové podoby zákona by za každé dítě měla připadnout sleva na dani ve výši 6 000 Kč bez ohledu na příjem rodiče. Pokud je daňová povinnost menší, než kolik by si mohl rodič odečíst, dostane daňový bonus – peníze zpět. Nejvyšší možný daňový dobropis je 24 000 Kč. Pokud tedy rodina má více než 4 děti, na páté a další nedostane nic (tedy s výjimkou dávek sociální podpory, má-li na ně nárok).

Podmínkou, aby mohl poplatník čerpat daňové výhody v plné výši, je, že musí být celý rok ekonomicky aktivní – tedy zaměstnaný nebo osobou samostatně výdělečně činnou. Není-li, nárok na slevu na dani se mu patřičně krátí.

Společné zdanění manželů

Druhou zásadní změnou je možnost společného zdanění manželů. Protože má jít především o podporu rodin s dětmi, manželé, kteří chtějí být společně zdaňováni, musejí mít alespoň jedno dítě ve společné trvalé péči.

Výhodu společného zdanění pocítí pouze rodiny, v nichž je příjem obou partnerů rozdílný – každý musí být daněn v jiném pásmu daně z příjmů. Z tohoto pohledu je optimálním případem vysoký příjem jednoho a práce v domácnosti druhého z nich.

Společné zdanění technicky proběhne tak, že každý z manželů podá daňové přiznání (ano, tato nepříjemná povinnost je nutností), ve zvláštní příloze započítá polovinu svého daňového základu (po odečtení odčitatelných a jiných nedaněných položek) a polovinu daňového základu partnera/partnerky a jejich součet zdaní běžným způsobem. Má-li tedy jeden z páru základ daně řekněme 360 000 Kč a spadá do 32% pásma zdanění a druhý se základem daně 60 000 Kč patří do 15% pásma, v průměru (ve společném zdanění) každý spadne do 20% pásma zdanění.

Chcete-li si zjistit, zda pro vás bude společné zdanění a nový systém daňového bonusu výhodný, využijte kalkulačku Ministerstva financí ČR.

Podnikatelé a podniky – těšte se

Pro firmy připravilo Ministerstvo financí také několik dobrých zpráv. Kromě již dříve avizovaného snižování sazby daně z příjmů právnických osob (letos 28 %, příští rok 26 % a v roce 2006 dokonce 24 %) zrychluje možnost odpisování. Rychlejší odpisy mají jednak přilákat nové podnikatele, jednak motivovat stávající podniky k inovaci technologií.

První odpisová třída, kam spadají například počítače, kancelářské stroje nebo nástroje a nářadí, „zrychlí“ ze čtyř let na tři, druhá, obsahující např. nákladní automobily, nábytek nebo obráběcí stroje, ze šesti let na čtyři a třetí, s jeřáby, transformátory a loděmi, z dvanácti na deset let.

skoleni_15_4

Daňová konkurenceschopnost České republiky tak významně vzroste. Efektivní daň podniků v roce 2006 klesne z dnešních 24,18 % na 16,85. Přitom například Slovenská republika bude mít ve stejném roce i s rovnou daní 16,82 %. Pro srovnání – Německo, které kritizuje nově přistupující země za nízké daně – bude mít v roce 2006 efektivní daň 36,02 %.

Všechno něco stojí

Snížení daní, zejména podnikových, se projeví v nižších příjmech veřejných rozpočtů. Rodiny ušetří na daňové povinnosti podle odhadů Ministerstva financí již v příštím roce, kdy by měl zákon vejít v účinnost, 3,6 mld. Kč, o rok později a dále kolem 6 mld. Kč. Celkem se „ztráty“ rozpočtů vyšplhají až nad 20 mld. Kč. A kdo to zaplatí? Daňoví poplatníci, kdo jiný – ze zvýšených příjmů z daně z přidané hodnoty.

Ušetříte s novou daní z příjmů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).