Hlavní navigace

Noční trezor. Nenápadná, ale užitečná služba, jak se zbavit hotovosti

24. 3. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nenápadná služba, která není veřejnosti moc známá, je odvod hotovosti prostřednictvím nočního trezoru. Dozvíte se, jak tato užitečná služba funguje.

Služba „noční trezor“ je určena především fyzickým osobám podnikatelům a právnickým osobám (tj. firemním klientům). Jedná se o to, že tito klienti uzavírají svůj obchod až po skončení pokladních hodin „svojí“ pobočky obchodní banky a nechtějí mít hotovost za prodané zboží přes noc uloženu ve svojí provozovně, a tak ji díky „nočnímu trezoru“ mohou bance odevzdat, kdykoli to potřebují.

Noční trezor vám umožňuje kdykoliv bez čekání a bez ohledu na provozní dobu svojí bankovní pobočky odvést bance peněžní prostředky (bankovky i mince) nebo šeky k zúčtování a uložit je na jejich běžný účet, a to prostřednictvím speciálních obalů – konkrétně se jedná o kazety nebo o sáčky.

Nezbytnou a naprosto logickou podmínkou pro využívání nočního trezoru je to, že vám tato banka vede běžný účet. Ne všechny obchodní banky ale umožňují odvádět hotovost prostřednictvím nočního trezoru. Tuto službu nabízí např. Komerční banka, Česká spořitelna nebo ČSOB (žádný seznam není ovšem úplný).

Ale i když banka tuto službu poskytuje, nemusí být každé její obchodní místo nočním trezorem vybaveno – noční trezory totiž bývají umístěny především ve větších bankovních pobočkách ve významnějších městech.

Ukázka nočního trezoru ENT-E/Z/B od německého výrobce WAB-Sicherheitssysteme.
Autor: WAB-Sicherheitssysteme GmbH

Ukázka nočního trezoru ENT-E/Z/B od německého výrobce WAB-Sicherheitssysteme.

Jen s písemnou smlouvou

O využívání nočního trezoru je mezi vámi a bankou uzavírána zvláštní smlouva v písemné podobě. Každý klient musí být před jejím podpisem plně identifikován v rozsahu podle platných zákonů. Také smlouva o používání nočního trezoru podléhá bankovnímu tajemství.

Po podpisu této smlouvy obdržíte speciální klíč a také výše zmíněné speciální obaly (kazety, resp. sáčky) a klíč od tzv. vhazovacího zařízení. Zmíněné vhazovací zařízení bývá umístěno na dobře přístupném místě v pobočce, např. na vnější zdi budovy nebo v jejím vestibulu, a bývá také „pokryto“ bezpečnostní kamerou.

Potřebné obaly na hotovost (tj. kazety nebo sáčky) vydají bankovní úředníci klientovi nebo osobě, které k tomu písemně zmocnil ve smlouvě, a to v přiměřeném množství v závislosti na frekvenci, resp. objemu vkladů, obvykle na období jednoho měsíce. Po „vyčerpání“ těchto obalů klient, resp. jím zmocněná osoba může požádat o vydání dalších obalů.

Co je potřeba dodržet

Odevzdávané bankovky si sami musíte roztřídit podle jejich nominálních hodnot, stran a směru tisku a vložit je do pásek, které musí být označeny počtem kusů, jejich nominální hodnotou, úhrnnou částkou, názvem a sídlem klienta (např. otiskem jeho razítka) a event. také datem a podpisy pracovníků, kteří odevzdávaný balíček vytvořili.

Předávané mince musíte vložit do sáčků nebo do ruliček, které musí být označeny naprosto shodně jako peněžní pásky používané u odevzdávaných bankovek. A šeky k zúčtování a cestovní šeky vkládáte do samostatné obálky.

Ve vlastním zájmu byste měli v jednom obalu odvádět hotovosti odsouhlasené s řádně vyplněnou a neopravovanou pokladní složenkou, na které je uvedeno i číslo účtu příjemce hotovosti. A také vkládat hotovosti do obalu ve svých provozních místnostech a rovněž uzamknout, zalepit nebo zaplombovat tento obal také ve svých provozních místnostech (tudíž nikoli až u nočního trezoru banky). Samozřejmostí je vždy se přesvědčit po vhození obalu do vhazovacího zařízení nočního trezoru, zda se vhození provedlo úspěšně, nebo jestli obal nezůstal ležet ve vhazovací části zařízení – tato kontrola je prováděna opětovným otevřením vhazovacího zařízení.

Jakmile tímto způsobem vložíte do nočního trezoru svoje finanční prostředky po ukončení pokladních hodin svojí pobočky, pracovníci banky následující pracovní den vhozený obal vyzvednou, vloženou hotovost přepočítají a neprodleně ji zaúčtují ve prospěch vašeho běžného účtu (samozřejmě souvztažně s účtem „pokladna“ hlavní účetní knihy banky).

Ukázka nočního trezoru od srbského výrobce PRIMAT BG.
Autor: PRIMAT BG d.o.o., Srbsko

Ukázka nočního trezoru od srbského výrobce PRIMAT BG.

Vaše nonstop pokladna pro peníze

Pro úplnost je ovšem nutné konstatovat, že noční trezor je teoreticky možné využívat 24 hodin denně, jakkoli bývá klienty využíván především ve večerních nebo v nočních hodinách. Pokud jej využijete v průběhu pokladních hodin pobočky, vyhnete se frontám u pokladen a vkládaná hotovost je ještě ten samý pracovní den zaúčtována ve prospěch jeho běžného účtu. Pokud naopak využijete noční trezor např. v průběhu víkendu nebo státního svátku, je vložená hotovost zaúčtována v nejbližší pracovní den.

Největšími výhodami využívání nočního trezoru je to, že šetří váš čas a zvyšuje vaši bezpečnost, resp. bezpečnost vašich finančních prostředků.

Službou, která může nahradit (a také do jisté míry nahrazuje) využívání nočního trezoru, je vkladový bankomat, jehož prostřednictvím můžete vkládat bankovky na svůj účet (nikoli ovšem jakékoli mince, zahraniční měny nebo šeky k zúčtování).

Kolik to stojí

Důležitou otázkou (a to jak pro vás, tak také pro vaši banku) je otázka ceny, resp. poplatku za využívání nočního trezoru, a proto uvádím informace o ceně za poskytování této služby ve vybraných bankách.

skoleni_15_4

Česká spořitelna si účtuje 30 Kč za jeden obal, vámi vložený do nočního trezoru.

V ČSOB činí poplatek za zpracování hotovosti v každém jednotlivém obalu vloženém do nočního trezoru 29 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě věnuje tématům bankovních služeb.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).