Hlavní navigace

Nižší daně - předčasný vánoční dárek

2. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Od příštího roku má pro nás stát připraveno jedno příjemné překvapení. Poslaneckou sněmovnou prošel návrh zákona, který navrhuje snížení daně z příjmu. Pokud si vyděláte do 20 tisíc korun hrubého měsíčně, na daních ročně ušetříte přes 4 tisíce korun.

Přestože opoziční ODS byla ze začátku proti a prosazovala návrh, který by uspořil daně i lidem s vyššími příjmy, nakonec vládní návrh podpořila s tím, že je pro jakékoli snížení daní. Novela zákona akcentuje především zdaňování fyzických osob. Tento krok však může být označen pouze za předvolební populismus. Snížení daní se totiž netýká právnických osob, tedy firem, podnikatelů, korporací atd. a z toho lze usoudit, že není krokem, jehož hlavní prioritou by byla podpora hospodářského růstu země.

Zlatý Měšec 2005 – zvolte nejoblíbenější finanční instituci a vyhrajte zájezd v ceně 30 000 Kč!

Ušetří téměř 90 procent produktivních lidí

Daňová úspora se bude týkat asi 4 milionů daňových poplatníků, a to spíše nízko a středně příjmových. Čím více si vyděláte, tím méně na daních ušetříte. Nižší daně se budou týkat hlavně lidí, jejichž příjmy nepřesáhnou 30 tisíc korun měsíčně. Měsíční úspora na dani se bude pohybovat od několika set korun pro občany s nejnižšími příjmy do pouhých desítek korun.

To, co nás nejvíce zajímá, je, o kolik se daň z příjmu sníží. Novela počítá se změnou sazby daně v prvním daňovém pásmu z 15 na 12 % a ve druhém pásmu z 20 na 19 %. Navíc dojde k rozšíření ročního příjmu spadajícího do prvního pásma ze 109 200 Kč na 121 200 Kč, což bude znamenat, že 12procentní daň bude moci uplatnit více občanů.

Nižší sazba daně není jedinou změnou, kterou novela zákona přinese. Od počátku roku by měly být zrušeny tzv. nezdanitelné částky. Nahradí je sleva z daně, která by měla zajistit vyšší sociální spravedlnost.

Nahrazení nezdanitelných částek slevou na dani
Nezdanitelná částka (rok 2005) Sleva na dani (ročně)
Na poplatníka 38 040 Kč 7 200 Kč
Na dítě již nyní bonus 6 000 Kč
Na dítě ZTP/P již nyní bonus 12 000 Kč
Na vyživovanou manželku/manžela 21 720 Kč 4 200 Kč
Na partnera ZTP/P 43 440 Kč 8 400 Kč
Částečný invalidní důchod 7 140 Kč 1 500 Kč
Plný invalidní důchod 14 280 Kč 3 000 Kč
ZTP/P 50 040 Kč 9 600 Kč
Student 11 400 Kč 2 400 Kč

Zaměstnanost se musí podporovat

Zákon by měl podpořit i znovu obnovený růst zaměstnanosti, neboť lidé budou vyšší čistou mzdou více motivováni k práci. Srovnání příjmů ze sociálních dávek a pracovních výdělků by je mělo vést k preferenci zaměstnanosti před nezaměstnaností a tím zabránit jejich propadu do pasti chudoby. Podobný příznivý efekt na zaměstnanost by mohl mít i fakt, že nižší daně budou znamenat nižší náklady práce, a tudíž umožní zaměstnání dalších pracovníků.

Oproti například USA patříme k zemím, kde je mobilita pracovní síly na velice nízké úrovni. Vyšší mobilita, tedy dojíždění, popřípadě stěhování lidí za prací, je jedním z prostředků snížení nezaměstnanosti. I na mobilitu zákon pamatuje. Umožní podnikateli snížit základ daně o náklady na přepravu zaměstnanců do místa jejich práce. Tato sleva na dani se ale vztahuje pouze na hromadné dopravními prostředky. Jako výdaje si může zaměstnavatel do účetnictví zahrnout i částky za přechodné ubytování svých zaměstnanců v ubytovnách a podobných zařízeních. Maximální výše je omezena hranicí 3500 korun za zaměstnance měsíčně.

Výdajové paušály vs. účetnictví

Ale ani podnikatelé nepřijdou úplně zkrátka. Sněmovna schválila další zvýšení výdajových paušálů pro vybrané skupiny poplatníků. Výdajové paušály usnadní podnikatelům papírování a tím ušetří administrativní náklady. Pro vykázání daňových výdajů jim totiž stačí vést pouze evidenci příjmů a pohledávek vzniklých v souvislosti s podnikáním. Z této částky si potom odečtou určité procento výdajů a ze zbytku vypočítají daň.

Největší výdajové paušály – 80 procent svých příjmů – si budou moci dát do nákladů zemědělci. Živnostníci potom budou moci odečíst 60 – 40 procent (řemeslné živnosti 60 %, vybrané 50 % a ostatní 40 %) oproti současným 25 procentům. Podle očekávání by počet poplatníků, kteří budou využívat vyšší výdajové paušály, mohl vzrůst asi o 70 %, tedy z 260 tis. na 445 tis. podnikatelů.

dan_z_prijmu

A co dopady?

Výpadek na straně příjmu státního rozpočtu, který ministerstvo financí odhaduje na asi 10 miliard korun, by měl pokrýt i nadále očekávaný rychlý růst ekonomiky i dříve zavedené vyšší sazby DPH a spotřebních daní.

Podle Markéty Šichařové, která je hlavním ekonomem nezávislé analytické společnosti Next Finance, má český daňový systém tři hlavní problémy: vysokou progresi, vysoké zatížení práce odvody státu a složitost systému. Je otázkou, zda je tento návrh zákona natolik propracovaný, aby se pokusil alespoň částečně předložené problémy vyřešit. Progresivita každopádně zůstává zachována, ale mírné snížení daňové zátěže občanů a zjednodušení systému pro podnikatele v návrhu nalézt můžeme.

Katalog nemovitostí – vyberte si byt nebo dům podle svých představ.

Uplatňujete výdajové paušály?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).