Hlavní navigace

Nízké daně, velké šance: Hurá za americkým snem!

12. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minimální mzda se v USA stát od státu liší. Někde je málo přes pět dolarů, jinde přesahuje devítidolarovou hranici. USA nejsou sociální ráj. Avšak platí, že kdo něco umí, v Americe se prosadí. Nemusí kopat jako božský David Beckham a vydělá miliony. Ženy však i v USA vydělávají méně než muži.

Ekonomika USA je nesmírně výkonná a s rostoucí ekonomikou roste samozřejmě i životní úroveň Američanů. Přestože každý druhý Američan vlastní finanční majetek vyšší než 50 tisíc dolarů, žije zde více než 40 milionů lidí bez zdravotního pojištění. Hodně Američanů pracuje pouze za minimální mzdu. Její výše je však v každém státě jiná.

Minimální mzda i přes 9 dolarů na hodinu

Centrálně je v USA stanovena minimální mzda ve výši 5,85 dolarů na hodinu. Pokud nemá konkrétní stát uzákoněnou vlastní minimální mzdu, musí platit tato centrální sazba. Nejvyšší minimální mzda je v San Francisku, kde činí 9,14 dolarů na hodinu.

Hodinová minimální mzda v USA (v prosinci 2007)
Stát Hodinová minimální mzda (v dolarech)
ALABAMA  –
ALASKA 7.15
ARIZONA 6.75
ARKANSAS 6.25
CALIFORNIA 7.50
COLORADO 6.85
CONNECTICUT 7.65
DELAWARE 6.65
DISTRICT OF COLUMBIA 7.00
FLORIDA 6.67
GEORGIA 5.15
HAWAII 7.25
IDAHO 5.85
ILLINOIS 7.50
INDIANA 5.85
IOWA 6.20
KANSAS 5.85
KENTUCKY 5.85
LOUISIANA  –
MAINE 7.00
MARYLAND 6.15
MASSACHUSETTS 7.50
MICHIGAN 7.15
MINNESOTA 6.15
MISSISSIPPI  –
MISSOURI 6.50
MONTANA 6.15
NEBRASKA 5.85
NEVEDA 6.33
NEW HAMPSHIRE 6.50
NEW JERSEY 7.15
NEW MEXICO 5.15
NEW YORK 7.15
N. CAROLINA 6.15
N. DAKOTA 5.85
OHIO 6.85
OKLAHOMA 5.85
OREGON 7.80
PENNSYLVANIA 7.15
RHODE ISLAND 7.40
S. CAROLINA  –
S. DAKOTA 5.85
TENNESSEE  –
TEXAS 5.85
UTAH 5.85
VERMONT 7.53
VIRGINIA 5.85
WASHINGTON 7.93
WEST VIRGINIA 5.85
WISCONSIN 6.50
WYOMING 5.15

Pramen: U.S. Department of Labor

Kdo něco umí, ten se neztratí

Nikde jinde na světě nežije tolik dolarových milionářů jako v USA. Kdo chce a dokáže na sobě tvrdě pracovat, ten může očekávat velmi nadstandardní příjmy. V USA 1,3 milionů občanů vydělává více než 250 tisíc dolarů za rok a více než jeden milion korun vydělává 64 miliónů Američanů. Kdo chce něco dokázat v obchodu, průmyslu, ale i ve sportu nebo v umění, musí se prosadit právě v USA.

Typickou ukázkou je sport. Ve všech kolektivních sportech hraje nejlépe placený sportovec soutěž v USA. Dokonce i nejlépe placený fotbalista David Beckham (roční příjem 32 528 395 dolarů) hraje za tým Los Angeles Galaxy, a to fotbal v USA v popularitě velmi výrazně zaostává za jinými sporty. Americký fotbal, baseball, basketbal, motokros, lední hokej, tenis nebo box mají fanoušků nesrovnatelně víc.

Ženy v USA vydělávají méně

Výše průměrné mzdy v zemi je vyšší než nejčetnější mzda. V Americe jsou mezi občany výrazné platové rozdíly. Nejužší špičku ve výši průměrných mezd tvoří státy New Jersey, Maryland, Hawaii a New Hampshire. Na samotném konci jsou potom regiony Kentucky, Arkansas, Montana, West Virginia a Mississippi. V těchto státech činí průměrný měsíční příjem domácnosti jen téměř polovinu průměrného příjmu domácnosti ve státech s nejvyššími platy. Sazba daně z příjmu se liší podle toho, zda je osoba v manželském svazku či nikoliv. Nejvyššího příjmu dosahují Američané, stejně jako v ostatních vyspělých zemích světa, v období od 43 do 48 let, kdy mají již dostatek zkušeností a přitom jsou ještě velmi výkonní. Samozřejmě vždy také závisí na vykonávané práci.

Ženy v průměru vydělávají o téměř pětinu méně než muži. Nejnižší mzdové rozdíly jsou potom u velmi zdatných odborných pracovníků ve vedoucích pozicích ve všech oblastech národního hospodářství, kde činí průměrný výdělek žen přes 90 % průměrného výdělku mužů. Naopak u prodavačů či kuchařů je mzdový rozdíl až 25 %.

Sociální dávky v USA

V USA je jedno z nejnižších daňových zatížení ze všech vyspělých zemí světa. Současně je množství poskytovaných sociálních dávek a státních transferů při porovnání jejich výše k průměrné mzdě podstatně nižší než v Evropě. Navíc třeba zdravotní pojištění není ze zákona povinné pro všechny, školné je poměrně vysoké a bydlení v lepší čtvrti drahé. Občané jsou tedy nuceni podstatě více se o sebe starat a mít pro všechny tyto případy uzavřeno vlastní pojištění.

Podpora v nezaměstnanosti

Občan USA má nárok na podporu v nezaměstnanosti v případě, že řádně platil během svého zaměstnání sociální pojištění nejméně po dobu dvaceti týdnů a měl za uplynulý rok minimální příjem 3 090 USD. Práce přitom musela být na plný úvazek. Podpora v nezaměstnanosti je v USA vyplácena od 14 týdnů do 26 týdnů (liší se stát od státu). Po uplynutí zákonem stanovené doby je již občan odkázán na sociální dávky.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti je poměrně složitý. Celková výše podpory v nezaměstnanosti závisí na počtu dětí a výši dosahované mzdy. Celkově však můžeme říci, že podpora v nezaměstnanosti je v USA velmi nízká. Nejnižší garantovaná podpora činí 1 134 USD za rok a maximální výše 7 800 USD za rok. V průměru se tedy pohybuje maximálně ve výši 20 % z předchozí čisté mzdy občana. Každý měsíc bez práce představuje pro mnoho Američanů problém – hypotéky a úvěry se prostě musí splácet…

Sociální asistence

Jestliže nemá americká rodina čistý měsíční příjem vyšší než 1 471 USD, má nárok na sociální asistenci. Ta je určena na uspokojení základních lidských potřeb, především na jídlo. Její výše závisí na počtu členů v domácnosti. Výše sociální asistence u čtyřčlenné rodiny se pohybuje okolo 450 dolarů na měsíc.

dan_z_prijmu

Současně však má rodina ještě nárok na příspěvek na bydlení. Jeho výše se liší stát od státu, v průměru se však pohybuje okolo 100 dolarů za měsíc.

Přídavky na děti

Na přídavky na děti nemají rodiče automatický nárok. Tato dávka je testovaná a je vyplácena pouze rodičům dětí maximálně do věku 19 let. Přídavky na děti se liší podle příjmu rodičů. Nárok na přídavky na děti mají pouze rodiče, jejichž roční příjem je nižší než 28 tisíc dolarů. Přídavky se tedy opravdu týkají pouze velmi nízkopříjmových rodin. V průměru činí přídavky na dítě 300 dolarů měsíčně.

Pracovali jste někdy v USA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).