Hlavní navigace

Lidí bez práce ubývá, otázkou je, proč

14. 7. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Poslední data o nezaměstnanosti příjemně překvapila, rovněž se nehrotí ani scénáře o zvyšující se inflaci. Můžete se začít optimisticky chlácholit nebo se radujeme předčasně?

Během tohoto týdne se o zajímavá data podělil Český statistický úřad (ČSÚ) i Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Údaje na první pohled vzbuzují pozitivní dojem, zeptali jsme se ale odborníků, jestli důvod k radosti potrvá i nadále nebo očekávají zdražování či růst nezaměstnanosti.

Ceny? Letos žádný problém

Inflaci letos nemusíme považovat za nebezpečí, které by ujídalo hodnotu peněz z našich peněženek. Například od května do června se ceny podle ČSÚ vůbec nezvýšily, zůstaly na květnové úrovni. Nejvýraznější cenové pohyby vytvářely sezónní faktory. Na jedné straně došlo se začátkem letní sezóny k nárůstu cen rekreací, které kompenzovalo zahájení sezónních výprodejů u obuvi a odívání, vysvětlil Petr Sklenář, analytik ze společnosti Atlantik finanční trhy. Proinflačně působily kromě dovolených také ceny potravin a nealkoholických nápojů. Mírně zdražovaly také pohonné hmoty, v červnu ale pouze o 0,4 %. Tlak na snižování inflace naopak způsobily právě zmíněné poklesy v odvětví oděvů a obuvi. Po 18 měsících skončil meziroční pokles cen potravin a klesaly rovněž ceny oděvů, elektroniky, zemního plynu a elektřiny, vše jako důsledek krize, upřesnil serveru Měšec.cz Martin Lobotka, analytik z České spořitelny.

Milovníky alkoholických nápojů  a zejména pivaře mohl potěšit pokles cen alkoholických nápojů o 1,5 %, u lahvového piva o 2,7 %. Meziročně jsou ceny oproti loňskému červnu o 1,2 % vyšší zejména kvůli zdražování cen v odvětví bydlení, alkoholických nápojů a tabáku.

Konkrétně u tabáku se nesplete ten, kdo bude odhadovat, že ceny porostou i nadále. Evropská komise totiž uvádí, že spotřeba cigaret v EU se během pěti let snížila o více než 10 % a dává to do spojitosti s nárůstem spotřební daně o více než 30 % ve stejném období. Tvrdí, že aby se i v dalších letech dosáhlo dalšího úbytku kuřáků, je nutné navyšovat spotřební daně. Ministerstvo financí ČR před nedávnem navrhlo další zvýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků. Má k němu dojít ve dvou krocích – k 1. lednu 2012 a k 1. lednu 2014.

Kam a kdy porostou ceny?

Přesto, že úroveň růstu cen není v současnosti nijak významný, zeptali jsme se ekonomů, s čím počítat v blízké budoucnosti. Zejména poptávková inflace nepředstavuje žádný problém, v podstatě tak teď rostou jenom ceny paliv a daně. Do druhé poloviny roku ale čekáme s pokračujícím oživováním růst poptávkové složky zpět k meziročním hodnotám 0 %. Celková inflace se kvůli bazickému efektu vrátí k 2 %, odhadl pro server Měšec.cz Lobotka.

Navlas stejný názor má také Petr Sklenář. Nadále očekáváme, že v druhé polovině roku inflace pozvolna zrychlí až na 2 % v důsledku nízké srovnávací základny roku 2009 a jako odraz oživení ekonomiky, řekl pro server Měšec.cz. Podobné tempo růstu cen očekává také Pavel SobíšekUniCredit Bank, podle kterého by ukazatel neměl meziročně stoupat nad 2 %.

Počet i shoda v názorech umožňují odhadnout, že růst cen bude oscilovat kolem 2 %, nad které by se neměl výrazněji dostat.

Pokles nezaměstnanosti: radost předčasná?

Dobré zprávy přineslo také MPSV. K poslednímu červnu bylo bez práce 500 500 lidí, což je o 14 279 méně než ke konci května. Míra nezaměstnanosti tak klesla o 0,2 % na 8,5 % a o 0,1 % překonala i očekávání trhu. Meziročně zůstává stále ještě o 0,5 % vyšší než v minulém roce.

Snížení nezaměstnanosti bylo způsobeno především vysokým počtem lidí vyřazených z evidence úřadu práce. Faktem, který trošku kalí radost, je že většina z nich našla uplatnění v sezónně orientovaných odvětvích. Podle zprávy MPSV především v oblasti zemědělství, stavebnictví a zpracovatelském průmyslu. Údaje ministerstva napovídají, že sezónní práce je spíše pro zástupce mužského pohlaví, protože právě ti se nyní nejvíce podíleli na poklesu nezaměstnanosti. Mužů bez práce bylo ke konci června  7,5 %, tedy o 0,3 % méně než v květnu. U žen se nezaměstnanost pohybuje, jako minulý měsíc, těsně pod 10 %.

Nejméně práce je v okresech Most, Děčín, Bruntál a Hodonín. Nejnižší nezaměstnanost je naproti tomu už tradičně zaznamenána v okresech Praha-východ, Praha, Praha-západ a v Mladé Boleslavi. V evropském měřítku je ale česká nezaměstnanost stále o 2,3 % nižší než průměrná hodnota za celou EU.

Bojíte se dlouhodobé nezaměstnanosti?

Může za změnu situace ekonomika nebo léto?

V hodnocení situace na trhu práce už nejsou analytici tak jednotní. Někteří připisují pozitivní data oživení trhu práce, jiní jsou v optimismu zdrženliví a obávají se, že zlepšení je pouze dočasné a trh práce na své oživení teprve čeká. Sezónnost se na rozdíl od předchozích měsíců (březen-květen) již vyčerpala a pokles jde pouze na vrub oživení trh práce. Obrat na trhu práce je patrný ve všech směrech – nižší počet nových nezaměstnaných či rekordní nástup do zaměstnání. Proto nezaměstnanost poslední 3 měsíce klesala o 2 desetinky měsíčně nad sezónnost. Pravděpodobně se pozitivně projevuje oživení zpracovatelského průmyslu, zhodnotil vývoj na trhu práce Petr Sklenář. I ten ale závěrem uvedl, že během prázdnin se může nezaměstnanost opět zvýšit a během podzimu naopak klesnout i pod 8,5 %. Na konci roku by se nezaměstnanost měla vrátit na 9 %, uzavřel Sklenář.

Většina ostatních ekonomů ale s radostí z oživení na trhu práce ještě otálí. Nepotvrdil se obrat v propadu poptávky firem po pracovní síle, což značí, že trvalé oživení na trhu práce je ještě před námi, prozradila odlišný názor Kamila Fialová za Komerční banku. Sezónní efekty zdůrazňuje ve výraznějším snížení nezaměstnanosti Josef Novotný ze společnosti Fio banka. Situace na trhu práce není stále příliš optimistická, když pokles byl především díky sezónním efektům a mírnějšímu propouštění než v začátku tohoto roku. Počet volných pracovních míst je stále malý a tvorba nových je prozatím velmi pomalá, upozornil. Podle Heleny Horské z ekonomického týmu Raiffeisenbank na jedno volné pracovní místo připadá stále přes 15 uchazečů. V červnu loňského roku to bylo téměř 11 uchazečů a v lednu 2009 jen necelých 6 zájemců o práci.

Kromě toho, že počet nových míst nedává moc příležitostí k radosti, existuje ještě další faktor, který by mohl situaci na trhu práce opět zhoršit. Na trh práce vstoupí během prázdnin noví absolventi a obávám se, že mnoho z nich zaměstnání nenajde, varuje Branislav HunčíkPricewaterhou­seCoopers ČR.

Jakou nezaměstnanost očekávat?

Odhadovat výši nezaměstnanosti může být o to komplikovanější, že nyní si opatrné firmy raději sjednávají se zaměstnanci pracovní poměry na dobu určitou. Přesto jsme se analytiků zeptali, zda mohou vývoj odhadnout konkrétněji. Očekáváme, že se nezaměstnanost přehoupne zpět přes 9 %, uvedl Josef Novotný. Kolem 9 % už v září ji očekává také Helena Horská. Nižší než 9% nezaměstnanost předpokládá Martin Lobotka. Ve druhém pololetí dojde jistému zpomalení dynamiky oživení, i tak ale očekáváme mírný další pokles nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí, uvedl.

Ať už pod nebo nad 9% hranicí, trvalejší oživení by mělo podle analytiků přicházet spíše během příštího roku. Trvalejší obrat na trhu práce je kriticky závislý na trvalejším oživení ekonomické aktivity a lze jej čekat spíše až v roce příštím, potvrdila Kamila Fialová.

Lenivý vývoj úrokových sazeb

Zdá se, že v nejbližší budoucnosti nás závratné změny z pohledu hladiny cen i vývoje nezaměstnanosti nečekají. Obdobná bude také reakce úrokových sazeb, což ostatně před časem potvrdil i nový guvernér České národní banky Miroslav Singer, který sdělil, že úrokové sazby by se v blízké budoucnosti měnit neměly. Samotný vývoj nezaměstnanosti je pro-inflačním rizikem prognózy, proti tomu ale stojí normalizovaná koruna a výhled na zdejší fiskální restrikce v příštím roce. Podle nás tak letos uvidíme maximálně jedno zvýšení sazeb na podzim, sdělil serveru svůj názor na zvyšování sazeb Martin Lobotka. Možnost zvyšování sazeb v období podzimu připouští také Petr Sklenář. Rychlejší obrat na trhu práce by mohl přinést i oživení inflační tlaku v důsledku silnější spotřebitelské poptávky. Tento tlak může přinést rychlejší zvýšení úrokových sazeb centrální bankou, řekl serveru Měšec.cz. 

Ani vývoj úrokových sazeb ale názor analytiků výrazně nesjednocuje. Někteří totiž předpokládají první růst sazeb až do období prvního čtvrtletí, jiní až v půli příštího roku. Se zvýšením úrokových sazeb si centrální banka pravděpodobně počká až do prvního čtvrtletí příštího roku, neboť inflace problémy nepůsobí a oživení eurozóny, které je důležitým faktorem pro český průmysl, zůstává příliš křehké, vysvětlili analytici z Raiffeisenbank. Se zvýšením počítám nejdříve kolem poloviny 2011, odhadl pro server Měšec.cz také Pavel Sobíšek.

skoleni_15_5

To, jak se predikce různí nám může napovědět, že odhady nám mohou dát představu o tom, kam se bude ekonomika ubírat. Nikdy to ale nebude schopen nikdo říci s jistotou. Proto závěrem lze citovat Aleše Michla, analytika z Raiffeisenbank, který situaci leč zábavně, ale poměrně přesně shrnul. Riziko, že bude další recese, stoupá a všichni se bojí. Jsme  v pseudosituaci, kdy pravděpodobnost toho, že bude zhoubná deflace, je podobná, jako že bude drsná inflace. Proto sázka na sazby nebo nějaká spekulace o jejich vývoji je teď loterie…

Pokud se cítíte jistí v zaměstnání a máte vyhlídnutou kvalitní nemovitost, s hypotékou bych neváhal a nad sazbami nespekuloval. Berte to prostě jako jednu ze životních investic, možné zajištění na stáří, hodně hypoték teď zlevnilo. A stejně naše státní zadlužení a důvěra v ekonomiku – respektive cena peněz na dlouhé půjčky, teď ovlivňuje sazby hypoték totálně více než reposazba centrální banky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).