Hlavní navigace

Nevystačíte se mzdou? Postarejte se sami

2. 6. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V současné době se stále více domácností potýká s deficitem v rodinném rozpočtu. Jednou z možností, jak si přivydělat, je vedlejší pracovní poměr nebo brigáda. Problémem je, jak a kde ji najít.

Hledat pro firmy flexibilní pracovní sílu je kromě hledání zaměstnanců do trvalého pracovního poměru hlavní náplní práce pro personální agentury. Jedná se jak o práci na částečné úvazky, projekty a úkoly na dobu určitou, tak i o brigády. Firmy se na nás obracejí nejčastěji s požadavky na obsazení pozic, kde je velká fluktuace zaměstnanců. Starost s neustálým doplňováním stavů tak přenechají na nás. Jedná se nejčastěji o práci v call centrech, pokladní a doplňování zboží, celá řada prací ve výrobě (montáž výrobků, kontrola kvality, balení) nebo průzkumy veřejného mínění. Pokud někdo hledá vedlejší zaměstnání jako přivýdělek ke stálému zaměstnání, tak je zajímají především brigády, kde si mohou vybrat dny a hodiny, aby mohli „vedlejšák“ kombinovat se svým zaměstnáním a rodinnými povinnostmi. Mezi nejpopulárnější brigády patří práce v administrativě. Ty ale s příchodem krize prakticky vymizely, protože firmy, které musí snižovat počty zaměstnanců, nejprve omezily brigádníky a zaměstnance se smlouvami na dobu určitou, řekl pro Měšec Jiří Halbrštát, Marketing Manager agentury Manpower. Čtěte více: Kdy máte nárok na odstupné

S podobnou odezvou jsme se setkali i u další velké zaměstnanecké agentury Adecco. Naprostá většina zaměstnavatelů (cca 90 %) hledala pouze pracovníky na hlavní pracovní poměr. I tyto nabídky však byly omezené na vysoce kvalifikované odborníky v IT, krizovém managementu nebo kvalifikované řemeslníky.

Pracovní a personální agentury

I když jsou zaměřeny na brigády a temporary job, velkou naději na získání „vedlejšáků“ u nich nehledejte. Nejlépe jsou na tom studenti, kteří se obracejí na studentské agentury, které nabízejí brigády po dobu celého roku nebo krátkodobé o prázdninách. Svou povahou jde většinou o administrativní práce /data entry/, práci řadových pracovníků marketingového výzkumu, manuální práce, práce v oblasti merchandisingu, podpory prodeje (promo akce v oblasti rychloobrátkového zboží, telekomunikací atd.) Při troše štěstí může student najít i pomocnou práci v oboru, který studuje a získat tak dovednosti, které uplatní po ukončení školy.

Agentury zaměřené na temporary job se specializují na pronájem pracovníků firmám na delší období nebo na období sezónních špiček. Jde většinou o pozice dělnické, například v potravinářství, obecně ve výrobě, v pohostinství a službách. Než některou agenturu navštívíte, prohlédněte si však pozorně na internetu její nabídky. Naběhnout si na inzerát typu: Přijmeme oprátorky (to není překlep autorky) na VPP, požadujeme základní vzdělání, jazykové znalosti ani jiné dovednosti nejsou zapotřebí. Plat 20 až 40 000 Kč měsíčně!!, je stejné jako naletět na vývěsku u tramvajové zastávky. Čtěte více: Způsobili jste v zaměstnání škodu? I její placení má svoje pravidla 

Jak a kde hledat sami

Nemáte-li v okruhu svých známých podnikatele, který by vás zaměstnal, zkuste inzerci firem v tisku – regionální přílohy deníků, Metro, Annonce nebo odborné časopisy. V Praze a velkých městech se stačí dívat i do výloh obchodů. Mnoho z nich před dovolenými hledá brigádníky a máte možnost se ihned seznámit s náplní práce i svým nadřízeným. Výpomoc na letní sezónu hledají i v pohostinství nebo fastfoodových řetězcích.

skoleni_15_4

Než podepíšete pracovní smlouvu, rozmyslete si, jaká forma spolupráce bude pro vás nejvýhodnější. Z ekonomického hlediska je výhodné pro firmu – zaměstnavatele i pro brigádníka zvolit takovou právní formu pracovně-právního vztahu, která ušetří zaměstnavateli náklady a pracovníkovi daňové zatížení.

Ale situace ve skutečnosti tak jednoduchá není. Je možné zvolit tři základní formy brigádní spolupráce mezi zaměstnavatelem a kandidátem – brigádníkem: Dohodu o provedení práce, Dohodu o pracovní činnosti a pracovní poměr na zkrácený úvazek. Dohoda o provedení práce je nejjednodušší formou spolupráce pro brigády. Ale je vhodná jen pro krátkodobé pracovní vztahy. Je totiž omezena na 100 hodin ročně (na jeden druh pracovní činnosti) a ani zaměstnavatel ani brigádník neplatí sociální a zdravotní pojištění, je zde pouze daňové zatížení – 15 %. Čtěte více: Máte nízký plat? Možná má někdo víc za stejnou práci

Jak dlouho jste hledali novou práci, než jste nastoupili do svého současného zaměstnání?

  • Méně než měsíc.
    22 %
  • 1 až 3 měsíce.
    15 %
  • 4 až 6 měsíců.
    10 %
  • Déle něž 6 měsíců.
    16 %
  • V současné době jsem nezaměstnaný(á).
    37 %

Jak hodnotí uchazeči o práci reakci zaměstnavatelů

Pokud jste si zadal na portálu nabídku práce, jaké máte zkušenosti s reakcí zaměstnavatelů?

  • Během 21 dnů se mi nikdo neozval  5582 osob
  • Ozvalo se mi méně než 5 seriózních zaměstnavatelů  1276 o­sob
  • Ozvalo se mi 5 a více seriózních zaměstnavatelů  344 o­sob

Celkem se zapojilo do ankety 7202 osob

Kdo vám nabídl práci?

většinou seriózní zaměstnavatelé   674 osob většinou personální agentury  454 osob výhradně zaměstnavatelé  838 osob výhradně personální agentury  378 osob neseriózní zaměstnavatelé (letadlo, práce v erotickém průmyslu)  2967 o­sob

Celkem odpovídalo 5311 osob

(Zdroj : Průzkum MPSV)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).