Hlavní navigace

Netradiční pojištění: Co si Češi nechávají pojistit?

21. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
V České republice není pojišťování netradičních věcí či situací standardem, jako například v USA. I výjimky se zde ale najdou. Někdy pojišťovna svolí, jindy je takové pojištění nad její možnosti. O co lidé žádají?

Když si jdete sjednat do pojišťovny pojištění, máte ve většině případů poměrně jasnou představu o produktu, který si chcete sjednat. Pojišťovna jej nabízí, vy jste si zjistili potřebné informace a teď už jen zbývá doladit detaily a podepsat smlouvu.

I pojišťovny jsou standardně na takový postup zvyklí. Čas od času se však v některých pojišťovnách objeví i žádosti a dotazy o netradiční pojištění. Respektive o pojištění něčeho netradičního, co není standardně v nabídce, nebo se na to pojištění běžně nesjednává. Některé pojišťovny toto umožňují a individuálně s vámi domluví podmínky a nacení vám riziko, které si přejete pojistit.

Oproti zahraničí se ale Češi drží spíše při zemi. Češi jsou konzervativní a obecně se pojišťují méně (například oproti zbytku Evropy) i na životní pojištění. Najdou se samozřejmě ale i perličky – jako například pojištění sbírky luxusních vozů, specifikace sbírky slunečních brýlí v pojištění domácnosti atd., říká Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny.

Ačkoli jsou ale Češi konzervativnější, výjimky se najdou. O co mají zájem?

Například v Pojišťovně VZP se s nestandardními požadavky setkávají zhruba třikrát do měsíce. Kromě vlastně již „standardních“ potřeb klienta pojistit vzácné a drahé hudební nástroje jsme např. klientům pojistili sochu v nadživotní velikosti. Pojistná částka se blížila 1 milionu Kč., říká Halina Trsková, místopředsedkyně představenstva Pojišťovny VZP.

Místo psa pojistím loveckou fretku

Míra toho, co se ještě dá považovat za tradiční pojištění a co už je naopak netradiční požadavek, je sporná. U některých případů jde navíc v rámci pojištění pouze o drobné odchylky. Například v rámci pojištění odpovědnosti myslivců jsme místo psa pojistili fretku s loveckým výcvikem, říká Ludmila Mončeková, tisková mluvčí Hasičské vzájemné pojišťovny.

Jednotky případů za rok

Ačkoli případy takových pojištění jsou, nejedná se o nijak běžnou záležitost. Například v pojišťovně Kooperativa se jedná o jednotky případů za rok. Konkrétní předměty pojištění jsou pak různé.

Občas klienty pojistíme i na výrazně vyšší pojistné částky než standardně nabízíme (například u profesionálních sportovců s nadprůměrnými příjmy). Jindy řešíme poptávku na pojištění jen určitých částí těla (například ruce u profesionálních hudebníků). Pojišťujeme ale například i nejluxusnější vozy, jako Ferrari 599 Fiorano, Lamborghini Aventador, Rolls Royce Ghost a další, říká Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativa pojišťovny.

Záleží na zaměření pojišťovny

Netradiční požadavky se dají najít asi ve všech oblastech pojištění. Konkrétní pojišťovny se s různými typy požadavků a přání klientů setkávají dle svého zaměření.

ERV pojišťovna se zaměřuje zejména na cestovní pojištění, ale i v této oblasti se dají pojistit ne zcela běžná přání. Nejčastěji jde o drahá specializovaná zařízení, s nimiž lidé vyrážejí na pracovní cesty do zahraničí. Druhou skupinou bývají expedice do odlehlých oblastí, náročné vysokohorské výstupy nebo extrémní sporty, říká Vlastimil Divoký, tiskový mluvčí ERV pojišťovny.

Zde se s podobnými žádostmi setkávají výrazně častěji, a to dvakrát až třikrát do měsíce.

Za poslední rok tak například pojistili:

  • geologický radar za 1 700 000 Kč,
  • měřící přístroje za 1 000 000 Kč na cestu do Číny,
  • housle za 360 000 Kč,
  • cimbál za 70 000 Kč (do Itálie),
  • nožní protéza za 500 000 Kč,
  • elektrický invalidní vozík za 450 000 na cestu do USA,
  • kvadrokoptéra s kamerou za 180 000 Kč,
  • lovecká puška za 200 000 Kč,
  • parašutismus v Antarktidě,
  • výstup do základního tábora Mt. Everestu, na hory Denali, Elbrus či Kilimanjaro,
  • účast na otužileckých závodech v Japonsku,
  • heliskiing v Kanadě.

Pojištění výhry

Ve Slavia pojišťovně se s žádostmi o netradiční pojištění setkávají poměrně často. Několikrát již takto pojistila riziko, že golfista na golfovém turnaji zahraje jamku na jeden úder. Tedy z odpaliště přímo do jamky (Hole in one).

Naším klientem je v tomto případě zpravidla pořadatel golfového turnaje, kterému vznikne právo na pojistné plnění ve výši sjednané pojistné částky, bude-li zahrán „Hole in One“ na určeném turnaji. Pojistná částka odpovídá výši výhry, kterou pořadatel vypsal za trefu „Hole in one“, říká Lucie Ponertová, ředitelka průmyslového pojištění Slavia pojišťovny.

Pojištění panenství

V Pojišťovně České spořitelny se s takovými případy setkávají spíše výjimečně, v průměru jedenkrát ročně.

Ve většině případů jsou to žádosti o pojištění různých částí těla. Například se na nás jednou obrátil klavírista, který chtěl pojistit prsty na rukou. Jindy zase chtěl pojistit ruce řezník. Jednou nám také volal potenciální klient – otec, který chtěl pojistit panenství své dcery, říká Jana Náchodská, tisková mluvčí Pojišťovny České spořitelny.

Pojišťovna už se ale setkala i s dotazem pornoherce, zda se může pojistit pro případ pracovní neschopnosti v důsledku podezření na pohlavní nemoci.

Někde jednotky, jinde i stovky

V některých pojišťovnách podobné nestandardní požadavky o pojištění nezaznamenají během celého roku. Jinde evidují pár případů ročně, případně několik případů za měsíc. Jinde ale najdou i stovky žádostí.

Na MAXIMA pojišťovnu se s netradičními požadavky obracejí lidé i stokrát ročně. Jedná se zejména o specifické požadavky v rámci již existujících produkt, říká Roman Jandík, tiskový mluvčí MAXIMA pojišťovny.

Často chtějí lidé pojistit i umělecká díla nebo jiné předměty v rámci pojištění majetku.

Běžné formy pojištění si můžete sjednat i u nás na Měšci.

Nelze vyhovět všem

Žádosti o pojištění ne zcela běžných věcí či situací pojišťovny evidují. Někdy se s klientem dohodnou a k uzavření pojištění dojde. Ne vždy lze ale požadavkům vyhovět. Někdy jsou požadavky na výši pojistných částek ze strany klienta neúměrné – klient většinou sám vycouvá, když zjistí, kolik by za to musel zaplatit, říká Milan Káňa.

Nebo jsou požadavky příliš nestandardní. Nepojistili jsme včely v rámci pojištění domácnosti nebo auto na havárku na jednu cestu z Pardubic do Prahy (řidič se bál, protože dlouho nejel), říká Marek OrawskiPRVNÍ KLUBOVÉ pojišťovny.

Klienti také někdy žádají o pojištění něčeho, co zkrátka pojišťovna nechce či nemůže přijmout. ERV pojišťovna svým klientům odmítla pojistit:

  • odpovědnost za organizaci ohňostroje v rámci letecké show ve Francii,
  • cestu s hadem do Turecka,
  • možnost nechtěné březosti fenky na dovolené v Řecku.

Podobný případ eviduje i Pojišťovna VZP, která odmítla pojistit majitelku psí šampionky na pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou nechtěným pokrytím.

dan_z_prijmu

Pojišťovna České spořitelny nepojišťuje jednotlivé části těla.

Někdy by pojišťovna danou věc pojistila, ale brání tomu jiné okolnosti. Někdy nelze vyhovět z důvodu špatného zabezpečení daného předmětu nebo sbírky, což je paradox. Nadšenci jsou ochotni investovat veškeré příjmy a úspory do svých milovaných věcí, ale už nehodlají utratit přiměřenou částku za zajištění proti zlodějům nebo požáru, říká Eva Svobodová, tisková mluvčí UNIQA pojišťovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).