Hlavní navigace

Neobíhejte banky - sjednejte si hypomakléře!

27. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jistě to znáte: při vyřizování běžného úvěru na vyšší částku na vás čeká poměrně velká byrokracie, a co teprve u hypotéky. Různé podklady pro ručení, příjmy, výpisy apod. Ale nezapomněli jste při tom velkém papírování vejít do té správné banky?

Nabízí se jedna možnost pro ulehčení práce s hypotečním úvěrem – hypoteční makléři. Jsou to společnosti, které prodávají hypotéky, ale zabývají se též dalšími finančními produkty. V jejich nabídce naleznete spotřebitelské úvěry, pojištění, různé investiční nástroje – podílové fondy, akcie apod. Oproti bankám mají jednu výhodu – mají přehled o celém českém finančním trhu, o různých novinkách a výhodných programech, nikoli pouze o nabídce jedné banky.

Hypoteční makléři, stejně jako pojišťovací makléři, pracují na systému provizí. Čím širší nabídku produktů mají v záloze, tím je větší šance, že vám budou moci poskytnout produkt šitý na míru právě pro vás, a tím spíše přežijí v konkurenčním boji. Společností nabízejících zprostředkování hypotéky je celá řada, proto než se rozhodnete využít jejich služeb, ověřte si škálu jejich produktů.

Petr Procházka - Pojišťovna ČS
Chcete kombinovat hypoteční úvěr s životním pojištěním? Zeptejte se v Poradně Životní pojištění v roce 2004 Petra Procházky, ředitele úseku pojištění Pojišťovny ČS, jak na to. Pojišťovna ČS je 4. největší pojišťovnou v ČR a od letošního roku se na životní pojištění specializuje.

Proč využít služeb hypotečních makléřů?

Důvodů proč využít nabídky hypotečního makléře je několik. Zanedbáme-li pohodlnost, která může být příčinou nenavštívení „té správné banky“, nabízí hypomakléř hypotéky většího množství bankovních domů.

Zkušeností makléře lze využít i v předběžném posouzení šance na získání úvěru – nemusíte tak obíhat banky s tím, že možná dostanete hypotéku, ale makléř vám po posouzení vaší bonity může říci, u kterých bank máte šanci. A pak vám pomůže vybrat optimální nabídku (samozřejmě, můžete namítat „pro koho optimální“, zda pro vás, nebo pro makléře s ohledem na provizi).

V neposlední řadě vám makléř pomůže zkompletovat veškeré potřebné dokumenty k podání žádostí o úvěr, kterou pak vaším jménem podá. S tím by vám ale měl pomoci i pracovník banky. Navíc vám poradí, které banky vyžadují další finanční produkty k poskytnutí hypotéky (např. životní pojištění, pojištění domácností) a v jaké výši.

Výhodou širší nabídky hypotečních makléřů je i možnost snadného přístupu ke kombinaci stavebního spoření s hypotečním úvěrem. Makléř zajistí komunikaci mezi stavební spořitelnou a bankou, vy se nemusíte o nic starat.

Hypomakléři v praxi

Udělala jsem si malý průzkum. Oslovila jsem přes email pět společností s dotazem na hypotéky a banky, které makléři zastupují. Z pěti dotázaných mi odpověděla jen jediná – společnost Simply, Praha.

Simply spolupracuje s ČMHB, Českou spořitelnou, GE Capital Bank, HVB Bank, Komerční bankou, Raiffeisenbank a Živnostenskou bankou. Zároveň sjednávají stavební spoření a vyřizují úvěry u většiny stavebních spořitelen. Dovedou zajistit životní pojištění a pojištění nemovitostí u pěti pojišťoven.

Další společností, které jsem se podívala na zoubek, je společnost W & M Exclusive. Jejich internetové stránky neobsahují skoro žádné informace: Nabízí hypotéky, pojištění a úvěry, máme je prý kontaktovat. Když jsem to ale udělala, neozvali se. No comment.

Oslovenou společností byla též Alfa Broker, Brno. Spolupracují se dvěma bankami – s ČMHB a Raiffeisenbank. Pojištění poskytují od Kooperativy a Generali. Vedle makléřské společnosti provozují cestovní kancelář. Jejich webové stránky jsou již více informativní (ale designově neprofesionální).

Společnost Fineko, Frýdek – Místek, nabízí nejen hypotéky, pojištění apod., ale i zpracování podnikatelského záměru, podání žádostí o granty, inzerci, různé finanční analýzy, stanovují bonitu firmy, zajišťují vedení účetnictví a daňovou optimalizaci, znalecké posudky a zakládají nové společnosti. Jejich webové stránky jsou kvalitní, plné informací s možností stažení souborů s referencemi, již hotovými finančními analýzami apod. Ale nedočkala jsem se odpovědi na email.

skoleni_15_4

Poslední kontaktovanou společností byla Pe-la, Žďár nad Sázavou, která nabízí hypotéky, leasing, stavební spoření, úvěry, pojištění, finanční poradenství a reality. Jejich stránky nejsou příliš zajímavé, i když jsou pěkně zpracované. A opět jsem se nedočkala odpovědi na e-mail.

Chcete-li si ušetřit práci nebo se jen poradit s odborníky před uzavřením hypotéky, jejíž délka splatnosti se pohybuje v řádu desítek let, může být hypoteční makléř dobrou volbou. Bohužel není makléř jako makléř a ne každý vám nabídne kvalitní služby.

Podělte se s ostatními čtenáři o své zkušenosti s hypotečními makléři.

Využil/a jste služeb hypotečního makléře?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).