Hlavní navigace

Nemocenské a vycházky postihly změny. Nepřipravte se o ně

4. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nový rok pozměnil pravidla u stanovování vycházek. Později než v sedm byste venku být neměli, někteří si ale mohou čas vycházek volit sami.

O tom, jaké změny přinesl rok 2012 do nemocenského pojištění, jsme vás informovali v článcích Změny v sociálním pojištění od 1. 1. 2012 a Nepřehlédněte: změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012.

Česká správa sociálního zabezpečení  (ČSSZ) ale informovala o dalších novinkách, které se dotknou účastníků nemocenského pojištění, resp. těch, kteří čerpají dávky nemocenského pojištění.

Vycházky během pracovní neschopnosti

K novému roku došlo k úpravě vycházek dočasně neschopných. Nově může ošetřující lékař vycházky povolit maximálně v rozsahu 6 hodin denně v době od 7  do 19 hodin. Mimo tuto dobu vám v případě kontroly hrozí, že svou nepřítomnost neospravedlníte.

O nemocenskou není tak těžké přijít. Přečtěte si na serveru Měšec.cz také:

O tom, zda si budete moci „vybrat“ své vycházky vcelku, nebo je budete mít rozděleny do časových úseků během dne, bude rozhodovat samotný lékař.

Říkáte si, že 6 hodin, po které nemusím být doma k zastižení? Je to ale pouze horní stanovená hranice. Je pouze na ošetřujícím lékaři zda posoudí, jestli je pro vás tak dlouhá vycházka vhodná, nebo už by narušila léčebný režim.

Výjimečně je možné, aby ošetřující lékař svolil k tomu, že si budete volit dobu vycházek sami podle aktuálního zdravotního stavu.  K tomu je ale zapotřebí písemného souhlasu příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, která ho vydá na základě žádosti lékaře.

Za výjimečné případy se považuje mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav, vysvětluje zpráva ČSSZ. 

Převzetí dítěte do péče na mateřské

Česká správa sociálního zabezpečení dále upozornila, že i nadále platí možnost, že otec dítěte nebo manžel ženy na mateřské, která již porodila, se s ní může dohodnout o převzetí dítěte do péče. Pro účely nároku na peněžitou pomoc v mateřství lze tuto dohodu uzavřít minimálně na dobu 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích, uvádí zpráva ČSSZ. 

Platíte si nemocenské pojištění?

  • Ano, do 150 Kč měsíčně.
    19 %
  • Ano, 151 až 300 Kč měsíčně.
    13 %
  • Ano, 301 až 450 Kč měsíčně.
    8 %
  • Ano, 451 až 600 Kč měsíčně.
    8 %
  • Ano, 601 až 750 Kč měsíčně.
    5 %
  • Ano, více jak 750 Kč měsíčně.
    21 %
  • Platím si soukromé zdravotní pojištění.
    5 %
  • Ne, jsem zdravý jako řepa.
    21 %

Změny u krátkodobého zaměstnání

Aby se zamezilo opakovanému krátkodobému zaměstnávání mezi stejným pracovníkem a zaměstnavatelem v jednom kalendářním měsíci jako záminka vyhnout se odvodu pojistného na sociální zabezpečení, nově se upravují tzv. krátkodobá zaměstnání (zaměstnání do 15 dnů).

dan_z_prijmu

Z nich bude pracovník účasten nemocenského pojištění vždy po dobu trvání tohoto zaměstnání v kalendářním měsíci, pokud suma jeho příjmů z těchto zaměstnání za kalendářní měsíc dosáhne minimálně částky 2500 Kč.

V praxi to bude rovněž znamenat, že zaměstnavatel bude mít povinnost odvádět za tyto zaměstnance pojistné na sociální zabezpečení, uvádí zpráva ČSSZ s tím, že dosud platilo, že pokud zaměstnanec v kalendářním měsíci vykonával pro stejného zaměstnavatele krátkodobá zaměstnání, která podle zákona neměla trvat a ani netrvala déle než 14 kalendářních dnů, nebyl zaměstnanec účasten nemocenského pojištění. Zaměstnavatel neodváděl za tyto zaměstnance ani pojistné na sociální zabezpečení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).