Hlavní navigace

Nemocenská v prvních třech dnech. Nekonečný příběh?

7. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nemocenská 100krát jinak. I tak by se mohl jmenovat příběh o nemocenském pojištění a jeho změnách v tomto roce. V prvních třech dnech nemoci z 25 % na nulu, poté 60 %, pak 25 % a od nového roku opět nula. A to hrozí, že se vše možná opět změní.

Pokud onemocníte během stávajících letních prázdnin, přijdete si i v prvních třech dnech nemoci na slušné peníze. Od státu dostanete 60 % ze svého denního vyměřovacího základu. Ústavní soud totiž v dubnu zrušil neproplácení prvních tří dnů nemocenské. Od září se ale zákon mění a sazba v prvních třech dnech klesá na stav v roce 2007, tj. na 25 %. Jenže ani tato zákonná úprava se dlouho „neohřeje“, od nového roku se vrací karenční doba tří dnů (neplatí se nemocenská, ani žádné jiné náhrady) a náhrady za prvních 14 dnů nemoci se převádí na firmy. Teprve od patnáctého dne absence bude vyplácet nemocenskou stát.

Nemocenská stále jinak

Jestliže jste pravidelně nemocní, mohli jste se během posledních měsíců divit, že se vám v prvních dnech onemocnění vyplácela vždy jiná částka. Jakmile jste si zvykli na nižší sazbu v prvních dnech, najednou jste první tři dny nedostali ani korunu. Když už jste se smířili s tím, že je lepší jít s rýmou do práce, než se bez peněz tři dny léčit doma, stát vám náhle i první tři dny nemoci královsky saturuje. Když už si opět navyknete raději nic nepřecházet, stát vám opět přes polovinu nemocenské v prvních třech dnech vezme. Aby toho ale nebylo málo, od 1. ledna se první tři dny opět stůně bez náhrady. Ovšem je klidně možné, že Ústavní soud v příštím roce opět zamíchá kartami a nemocenská se znovu změní.

Minulost, současnost a budoucnost nemocenské

  • Rok 2007, v prvních třech dnech nemoci pobírali pracovníci 25 % denního vyměřovacího základu.
  • Od 1. 1. 2008 začala platit karenční doba tří dnů, tj. v prvních třech dnech nemoci se nepobírala žádná nemocenská.
  • 23. dubna 2008 Ústavní soud zrušil s účinností od 30. června karenční dobu.
  • Od 30. června do 31. srpna 2008 se vyplácí v prvních dnech nemoci 60 %.
  • Od 1. září do 31. prosince 2008 se bude v prvních třech dnech nemoci vyplácet 25 %.
  • Od 1. ledna 2009 se opět zavádí karenční doba tří dnů a povinnost platit nemocenskou přechází v prvních 14 dnech na firmy.

Výsledky zavedení karenční doby

Ačkoli karenční doba prozatím platila jen půl roku, výsledky jejího zavedení byly výrazné. Do dubna 2008 klesly o 1,5 mld. Kč (o 19 %) výdaje státu na nemocenskou a snížil se počet prostonaných dní z 37,7 milionu na 33,4 miliony (pokles o 11,4 %). Současně klesla i pracovní neschopnost. Za období leden – duben 2008 se proti stejnému období roku 2007 snížil počet ukončených případů pracovní neschopnosti z 1 162 tis. na 863 tis., tj. o 25,7 %, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

V malých firmách se snížil počet případů pracovní neschopnosti za tři měsíce skoro o třetinu. Malé společnosti také zaznamenaly největší pokles v počtu případů s délkou trvání nemoci kratší než 14 kalendářních dnů. Počet případů s délkou trvání do jednoho týdne se u zaměstnanců malých organizací snížil z 28 tisíc na 14 tisíc, tj. o jednu polovinu. U velkých organizací se předpokládá tento poměr obdobný, píše ve své tiskové zprávě MPSV.

Proti karenční době bojují odboráři

Proti karenční době, která platila v první polovině tohoto roku, protestovali odboráři. S rozhodnutím Ústavního soudu tak byli spokojeni. Ústavní soud potvrdil, že zaměstnanci se v rámci veřejného systému pojišťují pro případ nemoci a oprávněně proto očekávají, že budou ze systému v průběhu nemoci finančně zajištěni, a to od prvního dne nemoci, uvedla pro server Měšec.cz Jana Kašparová, tisková mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). To, že od nového roku začne platit novela, která karenční dobu znovu zavádí, berou odbory se značnou nelibostí. Pokud jde o karenční dobu od ledna 2009, stanovisko ČMKOS je stále stejné, tj. zásadní nesouhlas, doplnila Jana Kašparová a zároveň potvrdila, že odbory plánují usilovat o zrušení karenční doby a zvýšení nemocenského.

Ústavní soud asi znovu nezasáhne

Ačkoli karenční doba zase od ledna vstoupí v platnost, existuje stále možnost, že ji Ústavní soud i podruhé zruší. Odbory to předpokládají. ČMKOS bude usilovat o zrušení karenční doby a zvýšení nemocenského a doufáme, že v případě podání stížnosti rozhodne Ústavní soud obdobně jako letos, potvrdila pro Měšec.cz Jana Kašparová.

Ministerstvo je však přesvědčeno o opaku. Z odůvodnění nálezu Ústavního soudu ve věci zrušení karenční doby je schválená právní úprava (ponechat karenční doby a snížit pojistné na nemocenské pojištění) plně v souladu s nálezem Ústavního soudu, domnívá se Marta Ženíšková, vedoucí oddělení nemocenského pojištění MPSV. Neobáváme se zrušení, protože se snižuje zaměstnancům pojistné na nemocenské pojištění, připojil se Jiří Sezemský, vedoucí oddělení styků s veřejností MPSV.

dan_z_prijmu

S těmito argumenty ale nesouhlasí odboráři. Se zavedením karenční doby od ledna 2009 nemají povinné odvody zaměstnanců na nemocenské pojištění nic společného. Pojistné se odvádí do veřejného systému, náhradu mzdy však budou vyplácet zaměstnavatelé. Z toho vyplývá, že vykompenzovat karenční dobu snížením pojistného nelze, oponuje Jana Kašparová a dodává: Naopak snížením výběru pojistného se ohrozí výplata nemocenského pro osoby delší dobu nemocné, pro těhotné ženy, matky na mateřské dovolené atd., kterým se ze systému poskytují dávky. Snižování pojistného proto není správná cesta. Odboráři si totiž myslí, že veřejný systém nemocenského pojištění patří mezi nejlevnější a že by se neměl měnit.

Jak rozhodne Ústavní soud a zda vůbec bude o zákonu rozhodovat ukáže budoucnost, ale jedno je jisté již teď. Pokud se plánujete „hodit marod“, udělejte to co nejdříve.

Jaká by dle vás měla být nemocenská v prvních třech dnech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor business serveru Podnikatel.cz. Daniel Morávek se specializuje na hospodářskou politiku a hospodářské a sociální dějiny.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).