Hlavní navigace

Německé HDP těží z příspěvku čistých exportů

22. 8. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Kurz nejobchodovanějšího páru budou tento týden ovlivňovat především data z Evropy. Jejich příznivé vyznění by mohlo pomoci euru k dalším ziskům.

Koncem týdne zásadní událostí pro vývoj kurzu USD/EUR bude vystoupení šéfky Fedu na konferenci Jackson Hole, které podle jeho vyznění ohledně dalšího směřování americké měnové politiky nasměruje kurz dolaru.

Důležitost událostí bude gradovat s postupujícím týdnem

Pondělní kalendář ekonomických je v podstatě prázdný. Ale to už se nedá říct o celém týdnu. Ten totiž ve svém itineráři obsahuje několik důležitých položek a v závěru bude gradovat každoroční konferencí finančních, bankovních a ekonomických elit v americkém Jackson Hole. Prezidentka amerického Fedu J. Yellen ve svém vystoupení pravděpodobně nastíní přístup k dilematu o bilanci mezi lepšícím se ekonomickým výhledem a stále výraznými nejistotami ohledně inflace, globálních ekonomických a finančních trendů.

V Evropě budou během týdne zveřejněny předstihové indikátory ekonomické aktivity PMI. Ty by podle našeho očekávání měly ukázat na solidní odolnost jak ekonomiky eurozóny, tak i Velké Británie. Téma Velké Británie dnes pravděpodobně spolu proberou německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland a předseda italské vlády Renzi, kteří se scházejí, aby se společně připravili na jednání evropské rady v půlce září. Z publikovaných dat ovšem bude tento týden nejdůležitějším údajem německý HDP včetně jeho složek. Ten by měl ukázat, že růst ekonomické aktivity je dílem čistých exportů, což by patrně měl být pouze dočasný efekt. Ve výhledu třetího čtvrtletí je totiž už další posílení importů v důsledku silných fundamentů podporující domácí poptávku. Výsledky ekonomického výkonu nebudou zveřejněny pouze v Německu. Španělský HDP by měl být revidován o 0,1 pb níže na 0,7 % q/q. Nevyřešená politická situace by ovšem měla růstové vyhlídky poslat v dalších obdobích níže. Na britském HDP zase bude nejzajímavější jeho rozklad. Anekdotická evidence i průzkumy nálad totiž ukazovaly, že firmy odkládaly investice s ohledem na nejistý výsledek referenda o setrvání v EU. Na druhou stranu by se měla potvrdit solidní soukromá spotřeba.

Minulý týden byl ještě na globálních trzích klidný, protože většina západního světa byla na zasloužené dovolené. Dolar vůči euru ovšem v průběhu týdne oslabil asi o procento, když mu do karet nenahrálo zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu. Ten totiž ukázal, že členové FOMC se neshodují v potřebě zpřísnit měnovou politiku. Ekonomové SG tedy nevěří, že by Fed zpřísnil měnové podmínky v září. Prosincové rozhodnutí bude záviset na stavu ekonomiky a inflace, ale jejich základní scénář je dvojí zvýšení v příštím roce.

Záznam z posledního jednání ECB pak nepřinesl žádné novinky. Evropští centrální bankéři na svém červencovém zasedání raději počkali na konkrétní dopady brexitu do ekonomiky.

Český HDP v druhém čtvrtletí překvapil směrem nahoru

Data z reálné ekonomiky minulý týden výrazně překvapila, když HDP za druhé čtvrtletní vykázal růst o 0,9 % q/q, a tak kurz koruny pokračoval v těsném pohybu u hladiny 27,02 CZK/EUR. Ani ostatní regionální měny se tento týden zásadně nepohnuly. Větších pohybů se nedočkáme ani tento týden. Nejsou na pořadu žádná zásadní ekonomická data. Ani kalendář v zahraničí neslibuje zásadní vliv na region.

Trhy tento týden opět ve velkém ovládne prázdninová nálada. Impulsy totiž z dat přijdou minimální. Konec měsíce je totiž tradičně chudší. V Česku a Maďarsku budou zveřejněny indikátory důvěry. V Polsku to pak budou výsledky rozpočtového hospodaření za červenec. Zápis z měnového jednání tamní centrální banky by také neměl vzbudit velký ohlas. Komunikace centrální banky je už několik měsíců konzistentní v tom, že nechce snižovat sazby ani zavádět nekonvenční nástroje ač spotřebitelská inflace zůstává hluboce v záporu.

Minulý týden byl v Česku zveřejněn HDP za druhé čtvrtletí tohoto roku, který všeobecně překvapil. Mezičtvrtletní růst totiž dosáhl 0,9 %, tedy stejně jako v Polsku a na Slovensku. Český statistický úřad k tomu uvedl, že za tímto pozitivním vývojem stojí především zpracovatelský průmysl a sektor služeb. Výdajová strana HDP pak profitovala z dobré spotřeby domácností a zahraniční poptávky. Přebytek zahraničního obchodu těží z poptávky v Evropě po automobilech. Proto i zpracovatelský průmysl je silný. Spotřeba domácností zase svou růstovou podporu nachází na trhu práce. Ten stále potvrzuje dobré podmínky i vyhlídky. Zároveň byly zveřejněny červencové statistiky z primárních cenových okruhů. Ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně nerostly. Dovozní ceny zase zmírnily svůj meziroční pokles stejně jako vývozní.

skoleni_15_4

Kurz koruny na tyto události nereagoval, protože už v podstatě od počátku srpna je těsně přimknut k technické hranici kurzového závazku 27,02 CZK/EUR. V pátek opět po delší době se centrální banka ústy více guvernéra Hampla ozvala, že prostřednictvím intervencí na devizovém trhu plní centrální banka svůj inflační cíl. Hampl dokonce přisadil, že z tohoto kroku centrální banky mají přímý užitek i lidé, protože by jinak zaměstnanost v Česku byla nižší.

Ostatní měny v regionu se minulý týden také nacházely v prázdninovém módu. Maďarský forint osciloval kolem 310 HUF/EUR a polský zlotý ztratil asi 0,8 %; relativně malá ztráta na to, jak data z minulého týdne zaostala za očekáváním trhů. Mimo trh práce nelze najít mnoho pozitivního na výkonu polské ekonomiky za první prázdninový měsíc. Polská měna tedy kromě prázdninové nálady těží z dobrého výsledku HDP za druhé čtvrtletí, který byl publikován minulý pátek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).